Den Vestjyske Længdebane.

Banen der går fra Holstebro til Varde over Ringkøbing blev åbnet i 2 tempi.
Første del Holstebro - Ringkøbing åbnedes for drift d. 31 marts 1875.
Anden del Ringkøbing – Varde blev åbnet for publikum d.8 august 1875.
Oprindelig havde der været planer om en let hestebane fra Struer til Esbjerg (pris 2.848.000 kr.) men i rigsdagssamlingen 1867 – 1868 blev der fremlagt forslag om en lokomotivbane fra Holstebro – Esbjerg. Denne stadfæstedes ved lov d. 24 april 1868.
Banen blev bygget af et konsortium bestående af baron G.A.Gedelia, ingeniør David og entrepenør Lauritz Petersen for en pris af 3.010.000 kr. Banen skulle oprindelig være færdig inden 1 juli 1874 men pga. problemer med at skaffe mandskab, dårligt vejr og materialer der ikke nåede frem til tiden blev banen ikke færdig til tiden. Konsortiet tabte et klækkeligt beløb på byggeriet, bla. på grund af stigende priser på materialer

Trafikken på banen var i mange år præget af blandettog og langsomtkørende persontog. Først efter 2 verdenskrig fik banen lyntoget Vesterhavet (Struer – Ringkøbing - Esbjerg – København) der senere blev erstattet af Kongeåen og Sydvestjyden.
Ved udliciteringen af DSBs sidebaner i Jylland blev længdebanen en del af Arrivas trafikområde.

Banen havde i mange år en stor godstrafik (landbrugsvarer til eksport fra Esbjerg havn, mergel m.m.). Senere kultoget fra Esbjerg til Herning, militærtransporter og kemikalier til og fra Ceminova.

 

Banens Stationer og holdepladser.

Holstebro
Holstebro markedsplads (1930erne)
Naur
Bur
Vemb
Ulfborg
Tim
Hee
Ringkøbing
Velling
Lem
Dejbjerg
Skjern
Tarm
Skodsbøl
Ølgod
Gårde
Tistrup
Sig
Varde N.
Varde H.

 

 

Like 1 kan lide
Top