HTML på Sporskiftet

Sporskiftet er baseret på CMS systemet Drupal. Alt, hvad du skriver her, skal skrives i HTML, selvom de fleste aldrig opdager det, da der overalt er en HTML editor til stede, der skjuler selve HTML koden. Imidlertid kan det ofte være en fordel at gå direkte i koden, hvis man kan finde ud af HTML - det kan jævnligt være hurtigere og lettere at redigere i indlæg på denne måde.

Drupal har imidlertid en speciel måde at behandle HTML, så her følger nogle gode råd om, hvordan tingene fungerer i praksis.

TinyMCE

På Sporskiftet bruges en editor med navnet TinyMCE til at skrive og redigere indlæg. Denne editor er vel nok verdens mest brugte, og mange vil sikkert også have stiftet bekendtskab med den i f.eks. WordPress, hvor den længe har været standard. Editoren gør det muligt at skrive sine indlæg stort set lige som man skriver i en tekstbehandling. Men det er i virkeligheden HTML kode, der kommer ud af det - og det er HTML kode, der bliver gemt i databasen.

Hvis man klikker på det link, der hedder "Deaktivér Rich Text" lige under editoren, fjerner man TinyMCE og har i stedet direkte adgang til HTML koden. Her kan man så skrive og redigere, som man har lyst, og man kan altid vende tilbage til TinyMCE igen ved at klikke på "Aktivér Rich Text". På den måde kan man også kontrollere den kode, man netop har skrevet.

HTML filtre

Rå HTML er meget farligt på en offentlig website som Sporskiftet: Der kan laves mange grimme tricks, hvis man har adgang til frit at bruge alle HTMLs facetter. For at undgå dette, har Drupal et system med filtre, der sørger for, at kun ufarlig kode kan slippe igennem til browseren. Filteret, der fjerner uønsket kode, indsætter automatisk en tekst lige under editoren, hvor man kan se, hvilke HTML tags man må bruge; alle tags, der ikke er på denne liste, bliver fjernet af filteret.

Filteret fjerner også enhver form for JavaScript og anden scripting kode, så man ikke på denne måde kan skrive skadeligt indhold.

Men filteret træder først i kraft, når et indlæg skal vises: Går du selv - eller andre - ind på siden for at læse dit bidrag, vil Drupal først hente indlægget i databasen som rå HTML tekst, og bagefter vil filtrene så gå i aktion. På den måde kan man ændre på filtrene, indtil man er tilfreds - uden at det skader den HTML kode, der ligger til grund for det hele. Som systemadministrator kan man vælge mellem flere forskellige filtreringer, og man kan også slå filtreringen helt fra. Af samme grund kan du også komme ud for sider på Sporskiftet med indhold, du ikke selv har lov til at lave.

Denne "forretningsgang" er vigtig at kende og forstå, hvis man også vil forstå det næste: Du kan altid skrive og gemme al den "ulovlige" HTML kode, du har lyst til - den kommer bare aldrig frem på siderne, selv om den er til stede i dit indlæg. Det er meningen, og det er sådan, det skal virke. Men det betyder også, at du ikke altid kan stole på udseendet af dit indlæg, som du ser det i TinyMCE - her forsøger editoren nemlig at vise HTML koden, som du har skrevet den, og det vil sige før filtrering. Du kan f.eks. skifte font i din HTML kode, den ændrede font vil du kunne se i TinyMCE - men fontændringerne får ikke lov at slå igennem til den endelige side, den bliver fjernet af et filter.

Indsæt tekst

Du kan indsætte tekst direkte i TinyMCE via clipboardet - en mulighed mange benytter til f.eks. at kopiere en tekst over fra et Word dokument. Teknikken kan være fin, men desværre kommer der som regel en masse unødvendig formattering med, der kan gøre det meget vanskeligt at redigere i teksten bagefter. Det er specielt galt, hvis det er delte dokumenter, da denne ekstra kode kan være meget generende for andre brugere, der måske gerne vil redigere siden på et senere tidspunkt.

TinyMCE har et filter, der fjerner en del af den overflødige kode, når man indsætter tekst via clipboardet - men du bør selv gå ind i den rå HTML kode bagefter og rydde det sidste op.

En anden metode kan være at den modsatte: Tag den rå kode, kopier den over i et program, der er beregnet til at håndtere HTML, lav din redigering i dette program, og kopier så teksten tilbage til Sporskiftet mens TinyMCE er slået fra. Det kan være en særdeles effektiv måde at arbejde med større tekster.

CSS

Det kan være en fordel at studere andre sider på Sporskiftet for på den måde at finde frem til forskellige CSS klasser, man kan bruge i sin tekst.

Eksempelvis ser en standard tabel ud på denne måde:

ForkortelseBetydning
DSBDansk Snegle Befordring
De Sover Bare
VLTJVæmmelig Lang Trist Jernbane

 

Man kan pynte linierne med klasserne odd og even:

ForkortelseBetydning
DSB

Dansk Snegle Befordring
De Sover Bare

VLTJVæmmelig Lang Trist Jernbane

 

Men man kan også helt fjerne tabel-udseendet, så tabellen blot bruges til at stille teksten pænt op:

 

Her har hele tabellen fået klassen "invisible".

Top