Picture

JD

Indlæg: 712

PB  Hjemmeside

Vejledning i banebygning - trin for trin

Jeg har i aften brugt et par timer på at leve en relativ kortfattet, men forhåbentlig praktisk anvendelig "Sådan-bygger-du-en modeljernbane" vejledning.

Teksten er både en hjælp til mig selv så jeg ikke fare vild i byggeriet og samtidig håber jeg den kan være med til at systematiser arbejdet med bygningen for andre med samme forholdsvis nye tilgang til denne hobby.

Det er jo ikke nogen hemmelighed at der kan være MANGE faldgrupper undervejs fra ideen om at NU skal jeg altså have en modeljernbane til den faktisk står der - og til at den ser ud og virker efter hensigten...

Jeg håber derfor at I som altid vil komme med Jeres uforbeholdne meninger og kommentarer til denne lille vejledning, således at man evt. blot kan linke til denne vejledning ved mange af de samme spørgsmål fra nye personer i modeltogs verdenen.

__________________

Jens 

DC bane i dansk epoke III

Like 0 kan lide
Top

Picture

kildemoes

Generaldirektør ved DKB

Indlæg: 434

PB  Blog

Jeg kunne forslå at under afsnit i

Installation og prøvekørsel af alt elektrisk materiel blev tilføjet :

Lav en dokumentation over lednings- net /føring

__________________

 

 

Mvh.
S.M. kildemoes
kører Ho Mærklin Digital K- skinner
Min Bane:
http://www.sporskiftet.dk/forum/foto-fra-min-bane                                              http://www.sporskiftet.dk/blogs/kildemoes 

 

DKB Nr. 1 http://www.youtube.com/watch?v=FhE05LtUN6I

DKB nr. 2 Ud at se med DKB http://www.youtube.com/watch?v=M8hheF-0clc

DKB GODS : My 1103 http://www.youtube.com/watch?v=_txhBugQ404

litra S 736 15 - 16 december 2012 ved Kbh. H.  http://www.youtube.com/watch?v=cs5ECgylO9E&feature=youtu.be

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

Reiner

Modelbygger

Mariager

Indlæg: 596

PB  Hjemmeside

Hej Jens

-Måske skulle du bruge lidt mere krudt på fundamentet. Der er mange nybegynder der udelukkende bygger banen på en plade og det er sikkert fint nok en løsning for mange. Men der er rigtig mange fordele (og besparelser) at hente ved at man arbejder med den åbne rammekonstruktion.

-Der kan også spares penge ved at vælge udelukkende flexskinner og sporskifter. De giver så også den fordel at man kan lave rigtig flotte bløde "sving" på de lige stækninger mm.

Ellers syntes jeg at det er en rigtig god gennemgang for nybegyndere. Rigtig god ide.

Med venlig hilsen

Reiner

Like 0 kan lide
Top

Picture

martindahl

IT

Stenlille

Indlæg: 2.498

PB  Hjemmeside

Hej Jens

Fantastisk initiativ du har taget. Herligt med masser hjælp og vejledning til dem der ikke er kommet i gang eller har lidt vej endnu.

Reiner og Kildemoes har et par gode pointer jeg kan tilslutte mig.

Martin Wink

__________________

Martin Wink

https://3modul.dk
Märklin M, K og C med 3 kontaktpunkter, skala H0, Intellibox, Ecos II, WDP 2012 på Windows 7, primært dansk epoke III (lidt II og IV) i blandet lidt svensk og norsk.
https://www.hyldegaarden.dk
https://www.vsvt.dk

Like 0 kan lide
Top

Picture

Gert Frikke

Indlæg: 2.323

PB

Hej!

Ja jeg kan kun tilslutte mig ovenstående. Det er MEGET vigtigt at have dokumenteret stort set alt hvad du laver. Om et par år er det svært at huske ledningsforbindelser, placering af småbokse og hvad de enkelte bokse bruges til - og meget andet.

Fastlæg også en system til betegnelser af de forskellige komponenter.

Rammeopbygningen er meget vigtig. jeg synes, at det er så synd når nogen går i gang med en spånplade - tungt, uhåndterligt og man kan ikke komme til noget som helst der er hævet over pladen.

Gert

__________________

modeltog - en kopi af virkeligheden på en fantasifuld måde

Like 0 kan lide
Top

Picture

JD

Indlæg: 712

PB  Hjemmeside

Tak til jer alle for god input. Jeg har nu ændret i teksten således at jeres forslag er kommet med.

Har andre nogle forslag så kom endelig med dem Laughing out loud

__________________

Jens 

DC bane i dansk epoke III

Like 0 kan lide
Top

Picture

Jonas

Indlæg: 329

PB

valg af skala bør komme før "ac eller dc"...

jeg ved ikke hvor relevant at køre i klub er for indsamling af viden. det er personligt ikke noget jeg ville interessere mig for... tilgengæld kan jeg anbefale bogen 'modeltog' som kan købes til ca 350kr eller lånes på bib... jeg synes den var lærerig, samt naturligvis sporskiftet - men man bør måske skrive sig bag øret, at mange herinde er enthusiaster - for dem er det intet mindre end det perfekte som kan gøre det... (altså sagt med andre ord, skinner med født ballast osv = for børn) - men det betyder jo ikke at det ikke netop kan gøre den person som står og skal lave modelbane lykkelig Smile man bør altså overveje sine egne evner og tid - skinner med ballast som c-skinnen fra marklin (og trix) er virkelig nem at arbejde med.

jeg synes også man bør besøge flere forhandlere, for at få forskellige meninger samt sætte sig ind i hvilket materiel man vil køre; er det dansk materiel man primært vil køre? glem N og Z skalaen. men, man skal også overveje dem man evt skal køre "sammen med" - hvad kører de? hvilken skala og hvilket digital system.

jeg synes ikke jeg kunne finde noget om at bruge et sporplanlægnings-program.

efterhånden har de fleste folk en pc. dette kan også være med til at give klarhed hvorvidt f.eks. H0 eller N er den rette skala for en - og spare en for en masse skinner, man ikke får brug for. wintrack har været uundværligt for mig - specielt muligheden for se layoutet i 3d er god, selvom indlæringskurven ikke er den blødeste. der findes også andre programmer.

jeg kan se analog kørsel stadigvæk er med - men det bør vel ikke "anbefales" i dag (hvis man skal ud og købe et startsæt - selv de billigste marklin og roco h0 sæt er jo stort set alle digitale, heldigvis).

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

BlackThorne

Webudvikler, Datalogi Studerende, Tognørd

Skødstrup

Indlæg: 134

PB  Hjemmeside

Måske der mangler lidt beskrivelse at hvad formålet med banens layout dækker.

Er man mest til paradekørsel med lange gods og persontog, eller er det rangering der er spændende.

Selv syntes jeg at det sjove ved modeltog er styringen, det digitale og det at køre med flere tog i komplekse forhold, hvor man efterligner virkelighedens køreplaner.

Til det formål er Fremo jo et fint forum, om end det ikke lige er min største interesse at køre Epoke III, som de fleste store Fremo træf gør Smile

Men nu passer en modul bane også bedre til min lejlighed end en fast bane, så det er et dejligt nemt valg for mig.

Helt generelt bør man vel sætte sig ned og gøre det klart hvorfor man vil bruge tid på at bygge bane og købe materiel, inden man giver sig til at vælge andre ting.

__________________

Jacob V. Rasmussen / BT
Kører p.t. en 'täppichbahn' med Roco Geoline, men pusler også med Fremo moduler Smile
Epoke V og måske lidt IV (museumskørsel).

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.