Hej Lars/Litra P, m.fl.
Dit layout forslag til Rasmus: "(Internationale) Eksprestog og en storby" var et hit, også for undertegnede. Det er netop noget i den retning jeg har været på udkig efter. Især muligheden for at køre med lange togstammer på relativt lange parade- og underjordiske strækninger tiltaler mig.
Jeg har et rimeligt stort kælderlokale, hvor jeg kan disponere over ca. 4 x 4 m i den ene ende til en modelbane. Jeg har derfor arbejdet lidt videre med din plan og er foreløbig kommet frem til vedhæftede forslag, som er tegnet i programmet Anyrail. Da jeg har lidt mere plads til rådighed end i din oprindelige plan, har jeg kunnet brede mig lidt mere. Derfor er grenen med maskindepotet drejet ca. 30 grader. Langs den ene væg står der en stigereol, som må lægge hylde til en del af rundstrækningen.
Fra rundstrækningen i det "sydvestlige" hjørne udgår der et stikspor via en Englænder; ideen er, at der her vil være mulighed for at tilkoble nogle moduler med en enkeltsporet sidebane.
Jeg har regnet med at bruge Piko A i den synlige del og i helix'erne, medens jeg bruger Peco Code 100 og Roco 2,5 mm i skyggebanegårdene, sidstnævnte for at udnytte forhåndenværende materialer, førstnævnte p.g.a. prisen; der er trods alt over 200 m spor i layout'et !
Jeg hører gerne kommentarer og forslag.
Med venlig hilsen
Arne
AHJ, Birkerød
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej Arne
Af en eller anden grund har jeg svært ved at finde noget at brokke mig over
.
Læg mærke til forskellen i sporprogrammers visuelle gengivelse af en sådan plan. WinTrack tegner ballasten med, hvilket hurtigere får et anlæg til at se pakket ud. Har du forresten overvejet, at bruge Tilligspor? De har sådan nogle lækre sporskifter i deres program, ved dog ikke om man kan klemme dem ind her....(se religiøs diskussion i en anden tråd på sporskiftet lige nu).
Det er fint, at du har fået plads til et gennemkørselsspor (kostede et spor ved posttermninalen), men bliver du ikke nødt til at justere bredden på perronerne? Der skal vel være en smal perron mellem gennemkørselssporet og det ved siden af. Derefter en bred perron til publikum fulgt af en smal til de små bagagevogne og så videre – ikk?
Er det med vilje, at du også lader opstillingssporene føre ind under byen? Overkill? Hvad havde du imod de små stikspor (med damp og elstik) til sove- og spisevogne?
Dieseldepotet ville jeg muligvis give et spor eller to mere, men dog lade det komme an på en opstillingsprøve. Remisen ved drejeskiven kan ligeledes måske tåle et par pladser mere. Men det er jo altsammen en afvejning af ”less is more” og ”jeg ville godt kunne køre med fire lokomotiver mere”
.
Den potentielle sidebane med moduler er en kanonidé. Men som det ser ud nu, ser udkørslen lidt ”amputeret” ud. Og udgør vel også en sikkerhedsrisiko. Jeg har dog ikke nogen løsning på problemet.
Just my five cents...
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
ahj
Ingeniør
Indlæg: 14
Hej Lars,
tak for input. Jo, Tillig spor - alternativt Roco Line 2,1 mm - er absolut med i overvejelserne; jeg har sågar en kasse Tillig flexspor liggende. Tillig's fjedrende sporskiftetunger vil dog nok kræve nogle andre (og dyrere) sporskiftedrev end dem, jeg havde tænkt mig at anvende (Peco).
Men da jeg for nylig påbegyndte bygningen af et anlæg til mit barnebarn (se foto), valgte jeg Piko A og blev glædeligt overrasket. Kvaliteten er OK, og Piko's relativt slanke skinneprofil giver et ret naturtro visuelt indtryk - lidt a´la code 83 spor, men bedre end andre Code 100 spor. Skinnehøjden lægger man egentlig først mærke til, når man betragter den i frøperspektiv
.
Jeg har regnet med at få plads til 3 stk. 48 mm brede perroner (fra Faller) mellem perronsporene hhv. gennemkørselssporet og det nærmeste opstillingsspor. Men der skal muligsvis justeres lidt på sporafstanden. Så kan det være, at der også bliver plads til dine stikspor til forsyning af sove-og spisevognene
; ellers har jeg regnet med at forlægge denne funktion til det nærmeste opstillingsspor langs den sydligste perron.
Opstillingssporene vil jeg evt. rykke lidt mod venstre, så stopbommene kommer ud i det fri.
Layout'et af maskindepotet skal der rigtignok arbejdes lidt mere med. Bl.a. håber jeg at få plads til en 6 spors rundremise.
Forbindelsen til sidebanen vil jeg nok udelade i første omgang og erstatte englænderen med et almindeligt højre sporskifte, så den nødvendige transversal er etableret.
Mvh
Arne
AHJ, Birkerød
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej Arne,
Det lyder altsammen helt fint (og det er meget imponerende bjergbane barnebarnet fik sig der
). Har du i øvrigt tænkt dig at bruge banegårdshaller?
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
ahj
Ingeniør
Indlæg: 14
Hej Lars,
ja, jeg har projekteret med at overdække perronsporene med Fallers nr. 120180. De kan så vidt jeg kan se af Fallers katalog bygges sammen side om side, så hver hal dækker to perronspor med en 48 mm perron på hver side. Perronerne kan forlænges med Fallers nr. 120191.
Mvh
Arne
AHJ, Birkerød
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej Arne,
Hej Arne,
Du skal være opmærksom på, at de er temmelig små i "optikken", jeg ved ikke helt, om det er det du gerne vil have....
Morten "Klarsyn" har her på sporskiftet bygget den jeg også brugte på det oprindelige anlæg (tæskeflot lavet by the way) og med de rigtige farver:
http://www.sporskiftet.dk/node/1642
Han har tre spor i hver hal. Jeg har brugt versionen med kun to spor i hver hal ligesom i "Københavnstrup"
.
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
ahj
Ingeniør
Indlæg: 14
Hej Lars,
ja, bestemt meget flot. Der er noget at tænke over. Heldigvis er det ikke noget, jeg behøver at beslutte endeligt endnu, så jeg summer videre
Mvh
Arne
AHJ, Birkerød
ahj
Ingeniør
Indlæg: 14
Hej igen,
så har jeg arbejdet lidt videre med layout'et af den synlige del. Som Lars rigtigt påpegede var der i mit første udkast problemer med at få plads til perronerne. Samtidig ville jeg gerne have plads til en godsterminal også.
For at tilgodese disse ønsker har jeg droppet eet af de gennemgående perronspor sam eet af de 3 opstillingsspor for personvogne og til gengæld indlagt en godsvognsrist med 4 spor incl. et udtræksspor til rangering. Jeg har også indlagt eet af Lars' stikspor til opstilling af sovevogn(e) ved enden af den ene perron, selvom pladsen er trang. De 3 indtegnede perroner er 50 mm brede.
Opstillingssporet langs den sydligste perron kunne også tænkes at fungere som ankomst-/afgangsspor for en privatbane eller den antydede sidebane. Der er lavet mulighed for omløb, hvilket også kunne være interessant, når det dampdrevne museumstog aflægger visit
.
Af andre ændringer kan nævnes:
Der er lavet direkte adgang til maskindepotet fra alle stationens spor incl. gennemkørselssporet; derved undgås rangering med lokomotiver og togstammer ud på strækningssporerne eller ind på perronsporene. Den anlagte række englændere ser måske lidt voldsom ud, men de er jo dejligt pladsbesparende
.
I makindepotområdet er der anlagt et ekstra parallelspor/udtræksspor (med omløb), som muliggør rangering med personvogns- og godstogsstammer, ligeledes uden at skulle køre ud på strækningssporene.
Rundremisen et udvidet til 6 spor; den detaljerede udformning af dette arrangement vil afhænge af den konkrete remise, som jeg vælger til sin tid.
Nedkørslen til Skygge 1 er rykket lidt, så den går fri af sporene i maskindepotet; på det første udkast var frihøjden for lille :oops: .
Ideer og kommentarer er som altid velkomne.
Mvh
Arne
AHJ, Birkerød
Cowi
Indlæg: 315
Jeg synes det ser meget bedre ud nu
En ting jeg ville ændre hvis det var mig, var et lave kun et enkelt spor til postterminalen og så istedet få et ekstra spor til godsopstillingen. Denne ville jeg nok også prøv at forlænge ind under den hævede by så du får mulighed for at lave nogle længere godstog, men nu var anlæggets ide godt nok lange persontog og sovetog så kan også blive for meget
Men ellers ser det rigtig spændende ud og er meget misundelig over jeg hverken har pladsen eller budgettet til sådan en bane
ahj
Ingeniør
Indlæg: 14
Hej COWI,
tak for kommentaren.
Ang. antallet af spor til postterminalen, så har det strejfet mig. "Problemet" er bare, at hvis jeg vil have mere plads i i godsområdet, så skal jeg rykke hele stationens øvrige sporareal mod "nord", hvorved gennemkørselssporet kommer meget tæt på - evt. må skydes ind under - paradestrækningen.
Sporforløbet i godsområdet vil nok undergå en finpudsning. Der er dog grænser for, hvad jeg kan trække ind under overdækningen, da jeg er tvunget til at have en adgangsåbning under denne, så jeg i påkommende tilfælde kan nå (nedefra) de dele af sporene, som ligger længere end ca. 80 cm fra bordkanten, heriblandt den overdækkede indkørsel til stationen.
Pladsen til anlægget har jeg nok, når jeg ellers får ryddet op
! Budgettet ? Tjah, som jeg skrev tidligere har jeg projekteret med Piko A spor, som er relativt billige. Og så vil byggeriet nok i alle tilfælde strække sig over en længere periode; kommer tid, kommer råd
.
Mvh
Arne
AHJ, Birkerød
Cowi
Indlæg: 315
Ja kan godt se den bliver svær, men modeltog handler jo også om kompromisser og som sagt så er det absolut en rigtig god plan
Har du i øvrigt været forbi http://www.forsten-online.de/ Selvom han prioriterer gods over persontrafik er det stadig et meget inspirerende anlæg med en by for enden og en perronhal ligesom dit
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej,
Nu har jeg noget at brokke mig over
.
Prøv at åbne begge forslag og klik derefter mellem dem, så kan man nemmere konstatere følgende:
Der er nu kun to overdækkede spor, og postterminalen er blevet nedprioriteret, hvilket svækker indtrykket af en "storby".
Gennemkørselssporet har nu også en perronkant, første forslag er her bedre, der kan der kører godstog forbi uden at der er kontakt med en perron.
Opstillingsporerene til persontog er reduceret til to (mit oprindelige forslag havde fire).
Der er ikke længere noget flot "flow" i kurven ind til stationen. Der er sat et par lige skinner, så kurven nu får et knæk.
Godsterminalen stiller spørsmålet: Hvor er ankomst- og afgangsristen for godstog?
Min konklusion er, at nu bliver der forsøgt for meget på engang, så anlægget nu er lidt fugl og lidt fisk.
Jeg kan dog godt forstå, at der skal være plads til lidt godskørsel. Mit forslag er at lade godsterminalen erstattes af et par industrispor, samt at lade et spor køre under hovedstrækningen og ud på reolen. På den sidste reol kan du så have tre stikspor med ølvogne og bryggeriet Carlsberg i baggrunden. Så kan du lave en nogenlunde realistisk trafik ved at lade en rangermaskine hente vogne fra industrierne og lade dette køre den kortest vej ned til skyggebanegården (via gennemkørselssporet), hvor der bliver sat et strækningslokomotiv på, sådan at der også køres med godstog på de lange paradespor ovenfor.
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
ahj
Ingeniør
Indlæg: 14
Hej Lars,
tak for gode kommentarer; postterminalen er dog uændret i mine to forslag. De øvrige punkter vil jeg tage med i overvejelserne. Især din idé om et spor til Carlsberg Bryggeriet virker tiltrækkende: Da jeg læste i sin tid, boede jeg på kollegiet på Vigerslev Allé overfor Carlsberg og kunne følge med i godstrafikken fra bryggeriet; så det ville blive ren nostalgi
. Jeg er dog ikke helt klar over, hvor du vil trække sporet til bryggeriet [u]under[/u] hovedstrækningen og ud på reolen uden at stignings-%-en bliver (for) stor?
Mvh
Arne
P.S.: Cowi, jo jeg har allerede gjort den link, du omtaler, til een af mine favoritter; meget flot og gennemtænkt anlæg!
AHJ, Birkerød
Litra P
Indlæg: 1.852
Her er der lige et forslag til hvordan det kan gøres. Jeg ville trække godsporet ud til reolen fra sporafsnittet under stationen, dermed bliver det endnu mere vigtig, at sørge for et perronfrit omkørselsspor og samtidig mulighed for derfra at køre ind på det lange udtræksspor ved maskindepotet (hvordan undgår man alle de englændere på stribe - gruble, gruble).
På vej ud af reolen er der blevet plads til den danske filial af pengeskabsfabrikken "Franz Jäger - Berlin". Derefter nåes Carlsberg. Her er der en omløbsmulighed og to af sporene fører ind i selve bryggeriet.
Vedrørende Carlsberg og tilhørende spor har jeg en gang trættet sporskiftets bærere af know-how
. Læs mere her...
http://www.sporskiftet.dk/node/2418
Der hvor du lagde godsterminalen har jeg lagt mejeriet "Elendigheden", hvis der er nogen af sporskiftets læsere, der nu tænker på mejeriet "Enigheden", kan dette kunne tilskrives en fejltagelse
.
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
ahj
Ingeniør
Indlæg: 14
Hej Lars,
nu bliver det rigtig sjovt ! Jeg havde egentlig ikke regnet med at lægge mere beslag på reolen. Men jeg er sikker på, at min kone - i en højere sags tjeneste - vil være indforstået med, at en del af hendes bogsamling må vige pladsen til fordel for modelbanen
. Jeg vender tilbage med et opdateret udkast.
Med hensyn til Carlsberg og "Banegården HOF", så boede jeg som sagt på kollegiet overfor; det var i perioden 1969 - 1973. Den gang var der en livlig trafik til og fra bryggeriet. Der var i hvert fald eet spor - muligvis to - indenfor hegnet langs facaden mod Vigerslev Allé. Derudover var der så vidt jeg husker to spor, der løb gennem rulleporte ind i tappehallen. Jeg har en gammel smalfilmsoptagelse fra 1972 af ligtoget med de to E-maskiner i forspand, som førte Frederik den Niendes båre til Roskilde. Optagelsen blev lavet fra baneskråningen overfor Carlsberg; det er muligt, at denne optagelse afslører detaljer om sporarrangementet på "Banegård HOF". Jeg kigger på den og melder tilbage.
Mht til rangermaskiner var det dengang Litra MH i den grønne bemaling der stod for arbejdet.
Mvh
Arne
AHJ, Birkerød