Hey...
Kom til at tænke på noget idag, som mange her på Sporskiftet sikkert kan svare på...
På en del billeder fra 50'ernes danske godtog, ser man til sidst i oprangeringen ofte den såkaldte togførervogn, men hvad var egentlig dens funktion? Var der særlige grunde til stede for hvorvidt den var placeret sidst i oprangeringen eller lige efter lokomotivet, og hvorfor ser man den nogen gange helt undladt?
mvh Jonas
H0 2-skinne, "Altid at være en lille smule barn - det er at være rigtig voksen" - Jevgenij Jevtusjenko
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.218
Da' Jonas.
Jamen, det er da helt simpelt: Togførervognen er til togføreren.
Hvis du ikke lige er helt inde i termerne, får du lige lidt mere info: Personen i lokomotivet hedder en lokomotivfører, og har ansvaret for at køre lokomotivet. En togfører opholder sig derimod normalt i selve toget, og har ansvaret for toget - og har mig bekendt højere rang end lokomotivføreren, dvs. det er togføreren, der giver ordrer til lokomotivføreren. "Kør" og "Stop" f.eks.
I et persontog opholder togføreren sig sammen med passagererne i de almindelige vogne. I et godstog har der derimod været tradition for, at togføreren havde sin egen vogn, hvor han kunne arbejde under kørslen. Der var nemlig meget papirarbejde, der skulle udføres, når toget modtog og afleverede gods undervejs.
De tog, du har set uden togførervogn, har typisk været heltog - dvs. et godstog, hvor alle vognene har samme afsender og modtager, og der derfor ikke er stop undervejs og heller ikke noget papirarbejde at udføre.
I løbet af 60erne begyndte flere og flere godstog at køre med diesel trækkraft, og det var derfor muligt for togføreren at opholde sig i den ende af lokomotivet, der ikke blev brugt at lokomotivføreren. På den måde kunne man spare togførervognen væk.
Engang i 70erne, tror jeg nok, gik man helt væk fra at have togfører i godstog - papirarbejdet blev i stedet klaret på stationerne og sendt via "moderne" kommunikationskanaler.
MVH
Lars
Newtrain
Brabrand
Indlæg: 668
Ansvarsfordelingen er nogenlunde som du skitserer, men der er ikke nogen rang forskel som på et fly og et skib hvor kaptajner er eneherskende. Det er mere en delt opgave, groft sagt er togføreren "eneherskende" i toget, betjent førerrum undtaget, i betjent førerrum "hersker" lokomotivføreren.
Togføreren har ansvaret for arbejdet i og ved toget, samt passagererne.
Lokomotivføreren har ansvaret for togets fremførsel, det være sig sikkerhedsmæssigt, som teknisk.
Venlig hilsen
Carsten
JHansen
Byplanlægger, Landskabsarkitekt
Indlæg: 121
Det var præcis den information jeg var ude efter... viste godt at togførervognen var til togføreren
men så slap min viden også op... så tak til jer begge for de brugbare svar. 
mvh Jonas
H0 2-skinne, "Altid at være en lille smule barn - det er at være rigtig voksen" - Jevgenij Jevtusjenko