Picture

Crow

Indlæg: 34

PB

Signal og sporskifte styring

Nu har jeg brug for hjælp igen :roll:

Jeg vil gerne kunne styrer mine sporskift fra min multimaus men hvordan gør jeg dette??

Jeg ville gerne have signaler som styres af sporskiftes posion samt en anordning så togene selv stoppe for rødt (ikke alle i huset kan færselsloven)

lidt hjælp til hvad jeg skal bruge og ikke mindst hvordan jeg sætter det til ville være rart

evt. et link til en guide på dansk eller engelsk

venligst

Kristian

__________________

Kristian L

Like 0 kan lide
Top

Picture

Occam

Indlæg: 583

PB  Hjemmeside

Hej Crow

Sporskifter kan styres via Multimaus når de er digitaliserede. Dvs. at du både skal have selve det elektriske drev samt en dekoder til hver skifte.

Til Geolineskinner laver Roco disse her:

http://www.roco.cc/content.php?id=1467&kat_id=NywKCQkJCQkJCQkJCQkyMCwKCQ...

Det bliver dog ret dyrt, så jeg vil foreslå dig at nøjes med det elektriske drev, og så købe f.eks. Pikos sporskiftedekoder, der kan styre hele fire skifter på en gang. Roco laver også en, der kan styre hele otte skifter på en gang: http://www.roco.cc/content.php?id=1467&pd=1394&kat_id=NywKCQkJCQkJCQkJCQ...

Signaler kan jeg desværre ikke hjælpe dig med....men jeg ved Roco også laver signaldekodere, uden jeg dog ved mere om hvordan de virker...

__________________

Med venlig hilsen
- Occam

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.106

PB  Blog  Hjemmeside

Da' Kristian.

"Crow" skrev:
Nu har jeg brug for hjælp igen :roll: Jeg vil gerne kunne styrer mine sporskift fra min multimaus men hvordan gør jeg dette??Jeg ville gerne have signaler som styres af sporskiftes posion samt en anordning så togene selv stoppe for rødt (ikke alle i huset kan færselsloven)

Svarene vælter ikke ligefrem ind - og med god grund, for det er ikke noget videre simpelt spørgsmål at svare på...

Men lad os prøve at se lidt på det: For at styre dine sporskifter, skal du have to ting (Jeg har ikke noget videre kendskab til Roco, så jeg holder mig til generelle termer): En motor til at skifte, og noget elektronik til at styre motoren.

Det fåes i mange modeller og udførelser - nogle motorer er nærmest blot et relæ, der flår skiftet fra den ene stilling til den anden ligesom i de gode, gamle dage. Andre er rigtige motorer, der kan skifte langsomt, så det ser mere naturtro ud. Af de sidste findes der servomotorer med meget præcis styring, eller der findes sindrige mekaniske indretninger baseret på traditionelle motorer og forskellige følere, der får dem til at stoppe de rigtige steder.

Lidt det samme kan siges om eletronikken: Det kan være bygget sammen med motoren, eller det kan være en løs enhed, der kan bruges til mange formål, eller det kan være en meget specialiseret enhed, der er skræddersyet til sporskiftestyring. Jeg bruger en servoløsning fra MBTronik, men det er kun een ud af mange, mange forskellige løsninger.

Når du har fundet en løsning, der passer til dine behov, kan du skifte sporene med din Multimaus.

Om signalerne kan man umiddelbart sige det samme: Find en eller anden elektronisk styring, som du er glad for. Det kan i mange tilfælde være den samme, som du bruger til sporskifterne - jeg bruger f.eks. en LDT med fire udgange til at styre både vingesignaler og bommene på en jernbaneoverskæring - og så naturligvis til at tænde og slukke for lyset.

Men så begynder det at blive morsomt: En ting er naturligvis at få dine signaler til at skifte, noget helt andet er at få dem overholdt. Igen har du mange muligheder - men nu er det ikke længere så let som blot at købe et eller andet.

Den oplagte mulighed er naturligvis at afbryde strømmen foran et signal, hvis det viser rødt - men det er bestemt ikke nogen god løsning: Toget stopper meget brat, og da strømmen er væk, vil lyd og lys også slukke, og når strømmen kommer tilbage, skal alting starte forfra. Det kan gøres, men er helt mod ånden i digitalstyring.

Du har derfor brug for en avanceret styring, sikkert med noget tilbagemelding, der kan fortælle et computerprogram, hvilke tog, der kører hvor, hvordan dine skifter og signaler står, og så kan reagere derefter. Der findes masser af slagsen - men det er bestemt ikke noget, man sætter op på en eftermiddag.

Samtidigt bliver det også sværere og sværere at komme med nogle konkrete anbefalinger, for vi er nu derude, hvor du skal anskaffe rigtigt mange ting - du har heldigvis stor valgfrihed - og din endelige løsning kommer helt til at afhænge af, hvilke stumper, du beslutter dig for.

Som sagt kender jeg ikke Rocos digitalprodukter videre godt, men det er mit indtryk, at Rocos Multimaus stort set kun er en kørecontroller - så den kan nok ikke bruges til de mere avancerede styringer, som du nu bevæger dig hen mod. Der skal en Intellibox eller en ESU ECoS til - eller noget andet, f.eks. fra Lenz, der giver dig mulighed for at sætte en PC til - eller...

At få toget til at stoppe automatisk foran et signal - på en pæn måde - er en af de mere avancerede discipliner indenfor digitalstyring, så det er ikke noget, du skal forvente, at du kan bruge dit startsæt til.

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

Horsecreek

Lokomotivfører

Indlæg: 1.508

PB  Blog  Hjemmeside

"Lars Skjærlund" skrev:
Men så begynder det at blive morsomt: En ting er naturligvis at få dine signaler til at skifte, noget helt andet er at få dem overholdt. Igen har du mange muligheder - men nu er det ikke længere så let som blot at købe et eller andet.

Jeg besøgte hobbykaeden i nørresundby for nylig, der fik jeg en ganske overbevisende salgstale om hvordan man kan styre banen med Lissy systemet. Der kan man styre hvordan et lokomotiv, en gruppe af lokomotiver eller alle lokomotiver, skal reagere når det passerer et punkt på banen. Det kræver en Intellibox

Leif som jeg snakkede med har skrevet denne miniguide

http://www.digitaltog.dk/Digital/IB_Memo_togveje_DK.pdf

__________________

Intet modeljernbaneanlæg er så perfekt, at det ikke giver inspiration til det næste.

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.