Picture

Gert

Udgiver af jernbanebøger

Veenendaal Netherlands

Indlæg: 3.799

PB  Hjemmeside

Spørgsmål om tog i dansk film

I dag så jeg den danske film Flaskepost fra P (baseret på den danske forfatter Jussi Adler-Olsens eponyme kriminalroman). I den film er der en scene, hvor et tysk tog kører over Jylland mod Hamborg. Toget jages af to detektiver i en bil, og overkørsele viser, at det faktisk blev filmet i Danmark. Toget i filmen er dog ikke et trukket tog, men har en styrevogne: nemlig denne fra DB Fernverkehr. Men så vidt jeg ved, er disse styrevogne aldrig blevet brugt systematisk i Danmark. Så hvad var grunden til at gøre det for denne film?

mvh,
Gert

__________________

Danmark, mit andet hjemland. Fan af Efterklang - Danmarks bedste musik!

Like 0 kan lide
Top

Picture

LasseSteen

Indlæg: 1.528

PB

Hej Gert,

Jeg er næsten sikker på, at scenerne med toget er filmet lige syd for Den Danske Grænse på strækningen mellem Niebüll og Dagebüll. Jeg mindes, at der i et meget kort klip vises, at NEG´s BR 628 er koblet sammen med de tyske IC vogne. Men det kan være, at jeg husker forkert.

Jeg synes også at huske, at man flere gange ser tyske overkørselssignaler. (Hedder de egentlig dét ?). Så det er ihvertfald filmet i Tyskland.

Hvorfor man ikke har kunne filme et dansk tog i Danmark, det forstår jeg absolut intet af ? Man skal ikke være stor tognørd for at se, at det under ingen omstændigheder er et DSB tog.

I én af de nyere film i serien går hovedpersonen rundt i København og går blandt andet under én af de typiske jernbanebroer i Hamborg, hvor der så kører et ICE tog. Hmmm

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

Gert

Udgiver af jernbanebøger

Veenendaal Netherlands

Indlæg: 3.799

PB  Hjemmeside

Hej Lasse,

Ja, det skal være blevet filmet i Tyskland. Den eneste forklaring, jeg kan tænke på, er, at det var nødvendigt for filmen at have et tog, der kørte med åbne døre under turen. Måske er det ikke muligt med IC3-tog? Eller hvis det er muligt, ville DSB ikke samarbejde (for at undgå at give folk skøre ideer)?

mvh,
Gert

__________________

Danmark, mit andet hjemland. Fan af Efterklang - Danmarks bedste musik!

Like 0 kan lide
Top

Picture

TogSvendsen

Indlæg: 391

PB

Filmen er optaget primært i Hamburg og Schleswig-Holstein + et par danske lokationer, som ikke kan fakes, heriblandt København og Rømø.

Det ligner ikke en hovedlinje det er optaget på, så det er sikkert en sidebane af en art. I Danmark er der meget lidt af det tilgængelige jernbanenet, som er ledigt tilpas længe, eller sidebaner der egner sig til tog af den type du ser i filmen. Veteranbanerne er helt udelukket i dette tilfælde.

Derudover er det et samarbejde med ZDF, så det er formentlig årsagen.

Derudover, som du selv er inde på, så havde man behov for en bestemt type vogn for at få scenen til at fungere. Normalt er man mere interesseret i at fortælle historien, end at være "korrekte" i forhold til hvilke tog der har kørt hvor. Langt de fleste biografgængere vil alligevel aldrig opdage det. Det er kun sådan nogen som os. Så hvis et tysk tog opfylder kriteriene for scnenen, så går man med det.

Jeg tror ikke DSB har nogen speciel grund til at være på tværs, der er normalt mange danske film som involverer danske tog. Det er som regel aldrig et problem.

Like 0 kan lide
Top

Picture

LasseSteen

Indlæg: 1.528

PB

TogSvendsen skrev:

Det ligner ikke en hovedlinje det er optaget på, så det er sikkert en sidebane af en art. 

Jeg er som sagt næsten sikker på, at det er optaget på strækningen mellem Niebüll og Dagebüll, som jo også er en mindre sidebane. Jeg synes det ligner det  Smile

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

nielsgrenaa

Underviser

Virum

Indlæg: 72

PB

Der er vel to grunde til 'unødvendige' optagelser i udlandet.
Den ene er, at det kan gøres billigere. F.eks. i Tjekkiet.

Den anden kan være, at man dermed kan få del i nogle nationale/regionale støtte- og tilskudsordninger.

Måske kan det endda kombineres.

Det kan være svært at have tog med i film. I en film der foregik omkring 2. verdenskrig,  jeg tror det var 'Den Korte Sommer', lå der f.eks. en karakteristisk gul gasflaske ved et af sporskifterne

Hilsen

Niels G.

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.