Picture

bl

Pensionist

Greve

Indlæg: 1.817

PB

Overhøjde og overgangskurver.

Hej alle!

For ikke så længe siden skiftede jeg tilbage til H0 fra N, og for at få fornemmelsen af sporlægning i H0 tilbage, er jeg begyndt at lave et par eksperimenter med sporlægningen i overgangen fra lige til krumt spor. Meningen var også at få et par erfaringer omkring selve opbygningen af overbygningen, der jo vil foregå anderledes end i N.

Jeg bruger PIKO A-spor til de skjulte områder og Tillig Elite med det lavere skinneprofil til de synlige dele, så her er brugt Tillig-spor. Mit underlag til anlægget er MDF-plader og for stabilitetens skyld valgte jeg i første omgang at lime 10 mm flamingo på pladen som overbygning.

Da jeg ikke er helt tilfreds med lægningen af bølgepappet på siderne, vil jeg forsøge med en anden metode og vender gerne tilbage med billeder.

Beregningen af overgangskurven (og dermed overgangshøjden) er beskrevet i MOROPs NEM 113.

Jeg er ikke helt med på, hvordan man får billeder ind i selve teksten, så bær over med, at jeg har føjet teksten til billederne i stedet for omvendt. Belysningen er heller ikke for god, men spisebordet kunne ikke levere bedre!

2

4

6

7

8

__________________

Bjarne

Like 0 kan lide
Top

Picture

Mathias Nielsen

IT civilingeniør studerende

Indlæg: 200

PB

Ser godt ud! Smile

Dobbeltklæbende tape siger du - Er det et virksomt alternativt til lim eller skruer? Med andre ord, holder det?

Mvh Mathias

Like 0 kan lide
Top

Picture

Bibihest

Indlæg: 1.300

PB  Hjemmeside

Min erfaring med dobbeltklæbende tape siger mig at det ikke holder i længden. I starten klæber det pisse godt, men med tiden kan det begynde at slippe. Især hvis du lægger ballast med lim/vand, så kan du lige så godt droppe tapen.

__________________

ledprint.dk
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen

Like 0 kan lide
Top

Picture

Skott

Ingeniør

Indlæg: 1.918

PB

"Mathias Nielsen" skrev:
Ser godt ud! Smile Dobbeltklæbende tape siger du - Er det et virksomt alternativt til lim eller skruer? Med andre ord, holder det? Mvh Mathias

Kig evt. her: http://www.toggal.dk/Hjemmeside/Lydloes/Lydloese.html

Flyt musen hen over de enkelte billeder for beskrivelse af fremgangsmåde.

__________________

Med venlig hilsen

Skott

Like 0 kan lide
Top

Picture

bl

Pensionist

Greve

Indlæg: 1.817

PB

Nu findes der flere forskellige slags dobbeltklæbende tape. Den, jeg bruger, er ca 1,5 - 2 mm tyk og er beregnet til bl.a. at hænge billeder på betonvægge. Det er altså ikke dobbeltklæbende Scotch-tape.

Som det kan ses på billederne tager den absolut godt imod balast, vand og limopløsning. Og når limen først er tør, løber sporene ingen steder. Jeg har brugt det før til N-spor, hvor visse spor lå i flere år, uden at tapen slap.

Jeg køber tapen i supermarkedernes rodekasser eller på kræmmermarkeder. BILKA i Greve har dem i øjeblikket til 15 kr. for to ruller plus en hel del små firkantede puder, som er perfekte til kurver. På dragør Kræmmermarked gav jeg ti kroner for en pakke med tre ruller à 2 meter i 18 mm bredde, som lagt i to baner passer perfekt til bredden af overbygningen i H0. Det blev til mere end en pakke! Og i én bane kan den direkte bruges som overbygning i N.

__________________

Bjarne

Like 0 kan lide
Top

Picture

meyland

IT - Administrator

Slagelse

Indlæg: 107

PB  Hjemmeside

Jeg har monteret alle skinner med dobbeltklæbende tæppetape og mine skinner sidder stadigvæk godt fast Smile

Jeg har limet en gang flamingo fast på underlaget og derefter sat tapen på skinnen og derefter på flamingoen. For at underbygge at det holder kan jeg sige at banen er klappet op ad en væg når den ikke er i brug og vippes ned når der skal køres. Dette system har nu fungeret udemærket i 2 år Laughing out loud

__________________

Mvh Peter
Märklin | HO | C Track | Intellibox

Like 0 kan lide
Top

Picture

bl

Pensionist

Greve

Indlæg: 1.817

PB

Jeg har lige konstateret, at man ikke kan tilføje billeder alt for store mængder tekst, da kun en lille del er kommet med i mit første indlæg. Beklager!

For at få sammenhængen mellem billederne nogenlunde på plads, er så her lidt uddybende tekst til de enkelte billeder.

Billede 2 viser beregningen af overgangskurven. Radius på kurven er 543 mm (Tillig-spor) og overgangskurven ligger mellem de yderste streger. Længden på overgangskurven er taget fra NEM 113 og er med denne radius ca. 34 cm, som skal fordeles med 17 cm ind i det lige stykke og 17 cm ind i kurven. Samtidig skal kurvens centrum forskydes 1 cm ind i kurven, hvad der lige kan anes øverst til venstre.

Jeg bruger faste skinner til at lave opstillingen og flexspor (som vist) til at lave den endelige opstregning. Knappenåle holder sporet på plads under operationen.

På billede 4 er overbygningen på 4 cm bredde blevet skåret ud og limet på pladen med PVA-lim. Den dobbeltklæbende tape er sat på i to baner, i kurven klippet i mindre stykker for at kunne passe til krumningen. Overgangskurven ligger mellem de to pile og fra den venstre pil (den faste kurve) er der under de yderste stykke tape lagt en stribe tændstikker, der med 1 mm tykkelse giver den rigtige højde. Når den øverste tape fjernes, skal den blive på de yderste stykker i overgangskurven, så den yderste skinne kan hæve sig gradvist ind i kurven.

På billede 6 er der lagt ballast, der er jævnet ud med fingrene og en blød pensel, forsigtigt gennemfugtet med en svag opløsning af opvaskemiddel ved hjælp af en forstøver og til sidst overhældt med en limblanding af en del PVA-lim til fire dele vand. Den bagerste ballast er fra hobby trade, den forreste fra Noch. hobby trades forekommer mig en anelse for rødlig, så det bliver noch den fra Noch, der vil blive brugt fremover med en passende del patinering. Da flamingo, tape og sveller tilsammen har en højde på 15 mm, er der lagt et par lag bølgepap på ca 5 mm tykkelse på siderne, så overbygningen i sig selv bliver på de foreskrevne 10 mm. ROCO-sporet er med for sammenligningens skyld.

Selvom ballasten endnu ikke er lagt færdig på de to sidste billeder, kan de vel give et lille indtryk af effekten af overgangskurven og overhøjden.

__________________

Bjarne

Like 0 kan lide
Top

Picture

killerp

Fotograf

Indlæg: 2.238

PB  Hjemmeside

Hejsa Bjarne

Uanset hvad og hvordan, så ser det skide godt ud, med din overhøjde Wink

__________________

Peter

Gavflaben fra Falster

(Falsterbanen)

Like 0 kan lide
Top

Picture

bl

Pensionist

Greve

Indlæg: 1.817

PB

Tak skal du have!

Inden jeg kom alt for godt i gang med det permanente anlæg ville jeg lige forsøge mig med forskellige metoder til sporlægningen.

Men ellers tror jeg nok, at jeg ender opmed at bruge flamingo til underbygningen og bruge to lag bølgepap fra flyttekasser med tape som overbygning. Det giver lidt mindre arbejde og gør det enklere at lave grøfter osv. Jeg skal lige have afprøvet, hvor modstandsdygtig pappet er overfor limningen af ballsten.

__________________

Bjarne

Like 0 kan lide
Top

Picture

kulle2007

Salgskonsulent

Indlæg: 127

PB

hej

jeg synes at det ser rigtig flot ud, jeg vil prøve din ide med C-skinner, eller er der nogle der har et tips til c-skinner ?

og hvorledes man "farver c-skinner " bedste muligt så de ikke ser så kunstige u d?

men tak på dit input - det er flot

flemming

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

bl

Pensionist

Greve

Indlæg: 1.817

PB

Hej Flemming!

Jeg ved ikke, hvordan det vil gå med faste skinnestykker, der vil have en tendens til at "knække" på grund af overhøjden. Så meld endelig tilbage, om metoden også kan bruges hos dig!

__________________

Bjarne

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.