Picture

Martin

Indlæg: 5

PB

Opstart med skala N

Jeg har aldrig tidligere selv haft gang i modeltog, andet end en morbror der havde en meget stor H0 bane og nu er gået over til Z. Men nu vil jeg give det et forsøg. Min primære grund er at det skal være noget jeg kan lave sammen med knægten på 7 år. Jeg har ikke lyst til at sætte alt for mange penge i det, jeg aner ikke om det fænger hos ham.

Jeg har lagt mig fast på skala N, fordi:

1. Pladsen

2. Udvalget

3. Mulighed for selv at bygge digitalisere

Punkt 1 peger på Z og punkt 2 på H0. Den trejde parameter peger på minimum N (efter at have surfet en del om emnet digitalisering).

Den oprindelige plan var at købe noget analogt og så digitalisere, men nu opdagede jeg at de små digitale startsæt fra Fleischmann sælges for ca 750,- kr + fragt på ebay i Tyskland. Jeg ved godt at der nærmest ikke er nogen skinner med, og da jeg er svagtstrømsingeniør overvejer jeg seriøst at rode med noget OpenDCC eller tilsvarende (dvs. den LokBoss jeg får med bliver så overflødig). Jeg vil ikke sætte mere en 1000,- kr i det. Skal jeg lade være med at købe Fleischmann's digitale startsæt og så istedet gå efter flere skinner i analog og så digitlaisere hen ad vejen hvis det fænger?

Der hvor jeg specielt er på herrens ager er hvad for noget digitalt grej der skal til. Jeg vil gerne have det sluttet til en PC, men kan en LokBoss det?

Er der en rigtig god side hvor man bare kan få overblikket?

Umiddelbart siger min egen fornemmelse mig at det ikke kan gå helt galt hvis jeg køber et Fleischmann startsæt til <1000,- kr og så kører med det. Ideen var at der skulle laves en lille bane der kunne køres på hurtigt og så kunne næste projekt være en lidt større bane.

Beklager at jeg er en smule ukonkret, men jeg har ikke helt overblikket over digitalisering (og det er en af de ting jeg vil lege med på lang sigt).

mvh

Martin

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

Skott

Ingeniør

Indlæg: 1.918

PB

"Martin" skrev:
Jeg har aldrig tidligere selv haft gang i modeltog, andet end en morbror der havde en meget stor H0 bane og nu er gået over til Z. Men nu vil jeg give det et forsøg. Min primære grund er at det skal være noget jeg kan lave sammen med knægten på 7 år. Jeg har ikke lyst til at sætte alt for mange penge i det, jeg aner ikke om det fænger hos ham.Jeg har lagt mig fast på skala N, fordi:1. Pladsen2. Udvalget 3. Mulighed for selv at bygge digitalisere Punkt 1 peger på Z og punkt 2 på H0. Den trejde parameter peger på minimum N (efter at have surfet en del om emnet digitalisering). Den oprindelige plan var at købe noget analogt og så digitalisere, men nu opdagede jeg at de små digitale startsæt fra Fleischmann sælges for ca 750,- kr + fragt på ebay i Tyskland. Jeg ved godt at der nærmest ikke er nogen skinner med, og da jeg er svagtstrømsingeniør overvejer jeg seriøst at rode med noget OpenDCC eller tilsvarende (dvs. den LokBoss jeg får med bliver så overflødig). Jeg vil ikke sætte mere en 1000,- kr i det. Skal jeg lade være med at købe Fleischmann's digitale startsæt og så istedet gå efter flere skinner i analog og så digitlaisere hen ad vejen hvis det fænger?Der hvor jeg specielt er på herrens ager er hvad for noget digitalt grej der skal til. Jeg vil gerne have det sluttet til en PC, men kan en LokBoss det? Er der en rigtig god side hvor man bare kan få overblikket?Umiddelbart siger min egen fornemmelse mig at det ikke kan gå helt galt hvis jeg køber et Fleischmann startsæt til <1000,- kr og så kører med det. Ideen var at der skulle laves en lille bane der kunne køres på hurtigt og så kunne næste projekt være en lidt større bane.Beklager at jeg er en smule ukonkret, men jeg har ikke helt overblikket over digitalisering (og det er en af de ting jeg vil lege med på lang sigt).mvhMartin

Hej Martin og velkommen til.

Jeg er selv svagstrømsingeniør, så det er en fed verden at udleve sin profession i Wink

Hvor meget plads har du til din rådighed?

Det kan godt lade sig gøre at lave et fornuftigt anlæg på 3+ kvadratmeter - især hvis man bygger langs væggen i stedet for det typiske med en plade i standardmål og så en rundbane. Det er kun sjovt kortvarigt.

Hvis det er med sønnike i sigte, vil jeg anbefale, at du laver 2 stationer på anlægget, så I kan sende forskellige vogne til hinanden - især, når han bliver et par år ældre, tror jeg, det kan være spændende for ham.

__________________

Med venlig hilsen

Skott

Like 0 kan lide
Top

Picture

Martin

Indlæg: 5

PB

Tak for dit input.

Med hensyn til pladsen er der ikke plads til at det kan stå fast i et rum. Så jeg må lade mig begrænse mig af at det skal kunne pakkes væk.

Min idé var at starte ud med en plade på 50 cm x 100 cm, og så bruge den til at få bygget en lille bane hvor vi kan komme igang med at kører. Det skal bare være en bane vi kan kører med hurtigt. Så var tanken at vi kunne lave en større bane (måske moduler) og så kører lidt med den lille bane. Der er også et par piger i hustanden der noget mere kunne gå op i at "pynte" banen - hvor jeg tror at mit fokus bliver styringen.

Jeg kan sagtens følge dit argument med en stor bane rundt langs væggen, den første lille bane er blot for at trykprøve interessen hos sønnike og skal være noget der hurtigt kan køres med. Jeg har pt. kig på (ebay) et digitalt startsæt fra Fleischmann (BR80 med to godsvogne og en LokBoss). Hvis det kan erhverves for rimelige penge så tror jeg at jeg går efter den og så må jeg supplere med ekstra skinner.

mvh

Martin

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

frede2300

Software udvikler

Indlæg: 1.129

PB

Velkommen til!

Du stiller et af de grundlæggende spørgsmål - hvordan skal jeg komme igang.

Jeg ser du er lidt i tvivl om hvorvidt din søn vil synes det er sjovt at rode med tog. Der er svaret nok at der er kun en mulighed for at finde du af det, men grundlæggende er modeltog jo leg for voksne (alene pga udgiften) så skal du ikke bare satse på at det her er noget du vil og så investere ud fra det?

For nu at tage tingene een ad gangen:

Købe analogt for så at digitalisere selv? Kun hvis du synes det er sjovt at lodde eller hvis du har en ældre model som skal ud og køre digitalt. Ellers ville jeg, især i skala N, satse på at købe nyt digitalt fra starten. Glæden ved noget som bare virker er nu engang større og skala N er mere følsom for snavs og ælde end H0. Hvis interessen skal være der hos din søn skal tingene nok også fungere nogenlunde smertefrit. Prismæssigt er et splinternyt digital lok selvfølgelig dyrere end en gammelt slidt analog, men jeg synes ikke det er pengene værd.

Ebay? Ok. Men vent til du har 100% styr på hvad du skal ha og ikke ha. Besøg din lokale MJ biks og få lov at køre med noget grej og røre ved tingene.

Har aldrig hørt om LokBoss, men generelt ville jeg satse på DCC da næsten alt N skala kører DCC eller Selectrix. Intellibox og ESU EcOS kan tilsluttes PC og snakker disse protokoller.

Hvad skal der til?

1: En digital central (LokBoss, Intellibox, EcOS, Märklin Central station...) som snakker samme sprog som...

2: En digital dekoder i hvert lokomotiv som snakker samme sprog som centralen

Hvis du skal ha digitale sporskifter:

3: En "motor" til hvert sporskifte ("drev" "solenoid" hedder forskellige ting. Er principielt en spole med en metalstang i)

4: En digital dekoder som kan styre sporskifte drevene. Hver af disse styrer typisk 4 eller 8 drev.

Hvis du skal have tilbagemelding ("dette spor er optaget")

5: En tilbagemelder som snakker et sprog som centralen forstår (S88, LocoNet, RailCom). Denne kobles ind på et isoleret skinnestykke.

Men først som sidst: hvad synes du er sjovt ved denne hobby? Hvis det er at bygge dine egne DCC komponenter så fokuser på det, hvis du synes at køreplanskørsel efter forbillede i padborg station 1 august 1973 er sagen så fokuser på det.

Spørg endelig hvis der er mere Smile

__________________

H0m med GT-Position ... og jeg skal nok komme med en status på byggeriet snart..

Like 0 kan lide
Top

Picture

Martin

Indlæg: 5

PB

Hejsa,

Tak for dit svar og de gode links. Det første wiki link havde jeg ikke selv fundet endnu - så tak for det Smile

Jeg tror du overbeviste mig om at et digitalt start sæt er der jeg begynder. Det opfylder min hovedfokus, at komme i gang og få trykprøvet om det er noget vi gider lave sammen. Som jeg ser det kan skinner købes relativt billigt og man kan relativt billigt komme i gang med en større bane.

Tak for tippet med at besøge en lokal tog pusher Smile

mvh

Martin

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

Tonny Pedersen

Håndformer

Næstved

Indlæg: 348

PB

Hej

For at finde ud af hvad det er du vil , så køb et billigt analog startsæt i N og så se om det er størrelsen med en søn på 7 , det tror jeg nemlig ikke det er , de vil jo have noget at tage og føle på , og det er spor N ikke til.

Og så kan du jo altid bygge banen til farmand bagefter og digitalisere den.

Tonny

Like 0 kan lide
Top

Picture

Martin

Indlæg: 5

PB

Tak for dit svar. Jeg har selv været inde på ideen, men pt. har jeg kig på et digialt startsæt på ebay. Fidusen er at jeg får den basale digitalisering, for det ved jeg at jeg vil. Men jeg har også en maks pris som det nok desværre hurtigt kan komme på tværs. Hvis det er tilfædlet så er der også masser af almindelige startsæt til små penge.

Med hensyn til valg af skala, så er jeg lidt bundet af at det skal kunne flyttes, og at jeg maks. kan fremtrylle opbevaring for en en plade på maks 1 x 2 meter. Det bliver lidt for kedeligt med H0. Havde jeg pladsen til det ville jeg vælge H0, da udvalget jo er meget større og det bestemt også er nemmere at håndtere for børn. Men knægten er meget forsigtig og skal nok få lært at håndtere skal N også.

Det er rigtigt dejligt at hører så mange synspunkter / indspark til hvordan man kommer igang. for der er godt nok en del at tage stilling til Analog/Digital, Märklin/Fleischmann/......

mvh

Martin

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

KnudBe

Indlæg: 764

PB  Hjemmeside

Jeg kører selv spor N, og jeg har da et barnebarn på 4 år, som godt kan se at det er et tog Smile

Udvalget i spor N er enormt, hvis man vil køre centraleuropæisk eller amerikansk. Hvis man absolut vil køre dansk omkring 1960'erne så er udvalget ikke så stort, selv om der da findes noget. Men dansk omkring 2009 er absolut en mulighed da en meget stor del af trafikken er international. Dvs. at din søn godt vil kunne genkende materiellet fra de tog som han ser i virkeligheden.

En anden fordel ved spor N er at det hele er så standardiseret, at man kan blande stort set alle fabrikater uden problemer overhovedet.

Og på den digitale side, ja, så mener jeg at DCC-baseret vil være et godt valg. Roco/Flesichmann har vist nok software til pc...

__________________

Mvh
Knud

Modelbane: Spor N - Roco/Fleischmann digital (Z21) - Epoke III / IV / V - DK, S & Int.
Spor N på Facebook https://www.facebook.com/groups/modeltog160/
Simulator: http://www.railworks.dk

Like 0 kan lide
Top

Picture

00

Indlæg: 633

PB

Du kan sagtens starte med N - et digitalt sæt og en håndfuld ekstra skinner. Det er så robust og nemt at have med at gøre, så du sagtens kan hygge og bygge med junior - det er ekstremt sjovt at gøre det med sine børn.

Jeg vil anbefale dig - hvis du ikke allerede har været ude efter den store fede æske - at købe Fleischmann startsæt. de skinner kan nemmest samles og skilles ad igen og igen. du kan bruge bøger og blade til at komme op i højden med niveuaerne, og du kan rydde op i en fart.

Man kan i øvrigt sagtens køre med tog på spisebordet mens familien spiser... (hver eneste år har vi et juletog der futter rundt mens vi parterer anden)

__________________

Kører H0 på spisebord (TRIX & Brawa) - Bygger pt. mindre N-bane som by, nået dertil hvor scener og personer sættes på. Har taget hul på et middelstort Z-anlæg. Har LGB i haven. (og et stor samling Spor 1 Märklin og KM-1 på hylderne) - ECoS, ESU Radio & TouchCab.

Like 0 kan lide
Top

Picture

00

Indlæg: 633

PB

Skriv endelig herinde hvis der er noget der driller - butikkerne kan være skide svære at få fat i på telefon, og de er som regel lukkede lige mens man har spørgsmål.

__________________

Kører H0 på spisebord (TRIX & Brawa) - Bygger pt. mindre N-bane som by, nået dertil hvor scener og personer sættes på. Har taget hul på et middelstort Z-anlæg. Har LGB i haven. (og et stor samling Spor 1 Märklin og KM-1 på hylderne) - ECoS, ESU Radio & TouchCab.

Like 0 kan lide
Top

Picture

gerhard

Indlæg: 90

PB

NB - du skal lige sikre dig, at den digitale styring du vælger rent faktisk har et pc-interface - ellers bliver det en ommer. En af måderne at undersøge det på, at ved at kigge eks. manualen til Rocrail igennem. (Liger på nettet).

Du kommer heller ikke særligt langt før du har tilbagemelding - hvis du tænker PC-styret drift. Og så selvfølgelig digital snitflade til sporskifterne.

Skinner (du får mest for pengene i flex - eller meter skinner) og specielt skiftespor skal være rimeligt nye (læs: godt ledende) og hvis du køber brugt, ja så lod alle stykkerne sammen, ellers får din søn megen glæde af, at kravle over hele banen for at "give det lille lok. et puf".

Når det er sagt, så er der masser af billigt materiel på Ebay (som brugt) - og du får hurtigt lært, at lok. med NEM stik er meget nemmere at få liv i, end et billigt 20 år gammelt lok.

Jeg købte to startsæt, jeg bruger det rullende materiel - måske nogle af skinnerne - måtte købe el-drev til de medfølgende skiftespor(resten af mine skiftespor var billigere brugte incl. drev) - byttede mobilstationen ud til en Intellibox(men går du i dybden på nettet - ja så er der mange andre muligheder - også som selvbyg) - og jeg er eftrhånden ved at få et testanlæg til at virke ordentligt med Rocrail.

__________________

Modelbane: Spor N - Minitrix - Ib - Rocrail (samt lidt af hvert, afhængig af priser på Ebay og QXL - hvis jeg kan li det, og få en dekoder til at virke - får det lov at køre)

Like 0 kan lide
Top

Picture

Martin

Indlæg: 5

PB

Tak for alle svarene.

Jeg har købt et analogt startsæt (Fleischmann) på ebay. Der var ekstra skinner med (ca. dobbelt op) og lidt træer. Det er ikke brugt mange gange og det kører udemærket efter jeg har renset skinnerne. Jeg måtte slippe knap 600,- kr inkl. forsendelse.

Hvis du køber på ebay så skal du ALTID forlange at betale med PayPal, det giver nogenlunde samme sikkerhed som at købe med Dankort på nettet. Jeg opdagede at tyskerne ikke var særigt begejstrede for de der "elektriske penge". De begyndte at ævle om bankoverførsel, men så har man bare ikke nogle repressalier hvis de sender en mursten istdet for et tog.

mvh

Martin

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

KnudBe

Indlæg: 764

PB  Hjemmeside

Det er meget få tyskere som accepterer paypal. Det er simpelthen for dyrt i forhold til en SEPA-bankoverførsel.

__________________

Mvh
Knud

Modelbane: Spor N - Roco/Fleischmann digital (Z21) - Epoke III / IV / V - DK, S & Int.
Spor N på Facebook https://www.facebook.com/groups/modeltog160/
Simulator: http://www.railworks.dk

Like 0 kan lide
Top

Picture

00

Indlæg: 633

PB

det er uden problemer at handle i de tyske modelforretninger og betale med Visa/Dankort/eurocard osv. komplet unødvendigt at frygte en mursten i posten - de store er seriøse og er der noget tilretter de uden snak.

desværre er der stadig også herhjemme nogen der er nervøse ved netbetaling, det er også gammelkonesnak

__________________

Kører H0 på spisebord (TRIX & Brawa) - Bygger pt. mindre N-bane som by, nået dertil hvor scener og personer sættes på. Har taget hul på et middelstort Z-anlæg. Har LGB i haven. (og et stor samling Spor 1 Märklin og KM-1 på hylderne) - ECoS, ESU Radio & TouchCab.

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.