Lad os skabe lidt debat, jeg få ofte mails fra folk som ønsker at give modeltog til deres børn, og de spørgere altid om hvad de skal vælge osv.
Derfor har jeg skrevet en vejledning, men om den er 100 % rigtigt, kan du nu være med til at bestemme, kom med dine ideer til de forældre der ønsker at give deres børn modeltog..
Jeg håber at evt. svar i denne tråd, må indflettes i mit indlæg på min egen hjemmeside, så vejledningen kan blive så god som mulig.
Her mine ord :
Hvor og hvordan starter man på modeltogs hobbyen.
Jeg få tit og ofte mail fra unge, som har fået en startsæt i julegave, fødselsdags gave, de er meget stolte og glade for deres nye hobby, men et hav af spørgsmål dukker altid op, og selvom man henviser dem til sporskiftet for at de kan finde svar på deres spørgsmål, jo så vende de tilbage til min mail, for at stille om ikke det samme spørgsmål, så nogle nye, og oftest er et af spørgsmålene, hvordan få du råd til alt dit tog ?
Jeg kan godt se, at nå en ung som kigger div. Hjemmesider og sporskiftet igennem taber modet, for bare nå hans ønske liste er færdig, ja så der hurtigt brugt mange tusinde kroner, og her kommer så min henstilling til div. Forældre.
At give sit barn et startsæt i gaver, er pragtfuldt, men man skal være forberedt på som forældre at måtte investere nogle flere penge i den nye påduttede hobby, for intet er mere kedeligt end at side at lege med sit nye tog, også kun kunne kører i ring.
Der findes til mange af div. Startsæt spor udvidelse pakker, hvilken er en hurtigt og let måde til at skabe mere glæde hos barnet.
Spor udvidelsen pakkerne er dog ikke altid den optimale løsning, men de give forældrene ro til ikke at skulle sætte sig 100 % ind i barns nye hobby, men har man mod og lyst til at sætte sig ind i hobbyen, kan der skabes lette og større udvidelser ved at kigge i den blå avis / QXL .
Dette sker ved at købe div. Løse skinner, som oftest fås 50 % billigere om de er brugte, på QXL fås ofte helt nye skinner til 1/3 del af ny prisen.
Så der er gode muligheder for at skabe en rigtigt sund og givende hobby for barnet, men for at vende tilbage til prisen på modeltogs, så syntes mange forældre den er forfærdelig dyr, meen har du som forældre nogensinde tænkt på hvor mange penge du har brugt på at give barnet LEGO, Play station spil osv. Dette render hurtigt op i mange tusinde kroner, og investere man samme beløb i barns nye hobby, få man et barn som er godt rustede til at skabe sin egen lille verden.
For ikke nok med modeljernbane giver hundredvis af lege timer, men ikke nok med det, så lære barnet at bruge sine finger, dermed styrker sin finmotorik, endvidere skaber man et grundlag for barnet lære at bruge forskelligt værktøj (husk dette dog skal være under voksen tilsyn)
Pladsen.
Et andet spørgsmål der ofte er stillet er, hvordan man få plads til en modeljernbane ?
En bane behøver ikke fylder 10 m2 for at være spændene, der findes på div. Hjemmesider og på forumet sporskiftet, masser af små baner som fylder alt fra en kommode til hele rum, det vigtigst ved disse baner er, at man ikke blot skaber en bane hvor toget kører i ring, for intet er mere kedeligt end at se sit ( sine ) tog komme igen og igen fra samme sted.
Men en god begynder baner behøver ikke fylde mere end 2 x 1 meter, sådan en plade kan oftest hænge på væggen så den kan vippes op ad væggen, en anden løsning kan være at lave hylder langs den ene væg på barns værelse, sådan hylder behøver ikke være mere end 40 cm dybe, så det kun i evt. vende punkterne “hylderne” skal være dybere.
Et andet spørgsmål som ofte kommer, hvad startsæt skal jeg købe ?
Der findes intet være spørgsmål, og det er oftest lige netop dette spørgsmål, som skaber “krig” mellem tilhængerne af div. Mærker og systemer.
Men tager man det fra en ende af, så findes der to systemer i dag.
2 skinnet drift og 3 skinnet drift.
3 skinnet drift laves af Marklin, som mange af de voksende kender fra deres barndom
(som oftest var deres barndoms drøm)
Marklin er dog en del dyre end de forskellige 2 skinnet fabrikater, for skinnernes vedkommende op til 1/3 del dyre, og om man vil betale denne ekstra pris, må være op til ens egen penge pung, men Marklin levere en super legeskinne, som er stort set umulig for børn at ødelægge, den kaldes C skinnen, og ser man på billederne på min side, så der brugt C skinner på hele mit anlæg.
Ulempen ved Marklin ud over prisen, er så måden togene tager strømmen op fra skinnerne, det sker dels via de 2 normale skinner, samt fra en række punkt kontakter som løber lige i midten af de 2 andre skinner, systemet er dog meget drift sikkert og man har stort set aldrig drift stop.
2 skinnet drift, er med deres udseende mere virkeligheds tro, samt 1/3 billigere, men desværre er skinnerne ikke så sikker til børns til tider voldsomme leg, dog findes der en skinne som er magen til Marklin´s C skinne, denne bliver leveret fra Trix (også et Marklin selskab) så vælger man denne løsning i 2 skinnet drift, ja så er prisen ens med Marklin´s C skinner, man spare altså intet her.
Ulempen ved 2 skinnet drift, nå vi ser bort fra den ens pris på Marklin og Trix´s C skinne er, 2 skinnet system er en smule mere følsomt over for støv, snavs, da lokomotiverne nu kun få strøm gennem deres hjul, og støv har vi vist masser af på børenes værelser.
Så hvorfor skal man vælge Trix´s C skinne frem for Marklin´s ?
Mange som holder ved hobbyen i mange år, og lader den forsætte ind i deres voksen liv, skifter oftest deres Marklin tog ud med 2 skinnet drift, for at kunne genskabe virkeligheden endnu bedre, og derfor bør man overveje sig grundigt inden man vælger system og mærke.
For ser vi på resten af varerne fra Marklin, Trix, Roco osv. Ja så er kvaliteten stort set ens, og stort set alle fabrikater laver lokomotiver og vogne, der kan kører på hinandens skinner.
Et andet tit stillet spørgsmål er, skal jeg købe analog eller digitale tog ?
Spørgsmål opstå som regel fordi den forældre, oftest faren kan huske blinkende lygter nå man skiftede retning på sit tog, og den digitale verden måske er lidt uoverskuelig.
Men skal man starte op fra bunden og ikke selv har en masse modeltogs stående fra barndommen, så der ingen vej uden om digital tog.
Men hvad betyder det så at togene kører digitalt i dag ?
Jo det giver en masse ekstra funktioner som man ikke havde i gammel dage, i dag giver Marklin lokomotiver ikke et højt klik fra sig nå det skifter retning, det blinker heller ikke med lygterne mere, lyset slukker heller ikke nå toget holder stille, ja den digitale verden har givet os meget.
Men de mest almindelig funktioner i de nye digital toge er,
Motor lyd, horn, tænd og sluk for lyset på lokomotivet
Mange er endvidere bange for om de kan finde ud af at sætte en digital bane til, kontra den gode gammel analog bane, denne usikkerhed opstå nok mest fordi, kigger man fx min side igennem, så findes der over 1 km “EN KILOMETER” ledning, også tænker de fleste puha nej.
Men sandheden er, at den digitale bane ikke kræver flere ledninger end den analog bane, begge bane typer kræver blot 2 “TO” ledninger for togene kører.
Baner som min er computer styret og kræver derved en masse ekstra digitale moduler og funktioner, ikke noget man skal tænke over, nå man nu vil give lille mand en god jule / fødselsdags gave som modeltogs.
Her det blot vigtigt at skabe så godt et grundlag for hans nye hobby som muligt, og det sker gennem div. Startsæt som i dag fås med digitale controler af rigtigt god kvalitet, og her efter give barnet ekstra skinner, så han slipper af med “rundbanen” med det samme.
Hvad er prisen for en god begyndelse, hvor muligheden for at skabe glæde i mange år er til stedet.
Mange andre ville sikkert skrive dette kan klares for et par tusinde kroner, måske 1000 kroner, men jeg vil nok gå lidt højre og sige 4000 kroner, så er grundlaget rigtigt til stede, men husk de 4000 kroner er ikke noget man skal betale på en gang, som nå man giver barnet en ny computer.
Jeg ville mene penge bør dels op så man i første omgang køber et startsæt og en masse ekstra skinner, de næste par tusinde kroner bør gå til div. Landskabs materialer og huse, samt ekstra vogne, skinner.
Og til sidst husk, pengene er en investering i barnet fremtid, og derved en ny og spændene mulighed for at trække ham lidt væk fra spille maskinerne samt computeren.
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
Rigtigt fint oplæg, kommer omkring mange af problematikkerne.
Dog mener jeg ikke at det med støv på skinnerne i dag er en forskel, med moderne lokomotiver der tager strøm på alle aksler og digital styring.
Ellers vil jeg kun tilføje at der ved 2 skinnet og 3 skinnet no bør stå 2 skinne og 3 skinne (uden t til sidst). Det kan jo smutte det skidt
Klaus
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
Erik 1:87
Softwareingeniør
Odense
Indlæg: 901
Fin gennemgang som hverken er overfladisk eller for dyb. Det er der nok nogen, som skal få glæde af.
Mener nu nok GeoLine også kan bruges som en legeskinne, men skidt med det. Jeg er også enig i det Moppe skriver.
Flot arbejde. Har lige sendt en PM med div. grammatiske smårettelser.
Hilsen Erik, My 1 2 87.dk
Torben Z.
Indlæg: 753
Et ganske glimrende oplæg som vil vinde gevaldigt i en opsætning inkl. billeder og tegninger.
Dog tror jeg ikke, at du kan lave en generel vejledning uden at skelel lidt til barnets alder samt forældrenes evt. kendskab til mj-hobbyen.
Hvor ligger grænsen for analog / digital hos et barn uden mj-interesseret forældre ?
Det er formentlig de færreste som straks sætter en plade op på væggen - hvilket nok også hurtigt vil hæmme barnets kreative muligheder = kedsomhed.
Under 7 - 8 år - individuelt alt efter barnets udvikling - ville jeg nok anbefale noget analogt.
Herefter kan vi så hurtigt over i den sædvanlige kamp, men 3-skinne vil være mere problemfrit at lege med så længe der ikke er tale om et fastmonteret anlæg.
Med modelbanehilsen
Torben Z.
http://www.danskmodel.dk
- info om danske producenter af modeltog og modelhuse, arkiv med gamle kataloger mv., Lego og Pilot modelbiler, litteraturliste, nyhedsomtaler mv.
- besøg "Arkivet" med mange informationer om danske produkter i form annoncer/brochurer/kataloger - tag en tur "Down memory Lane".
Katalog / opslagsværk (på dansk og engelsk) om Pilot modelbilerne 1950 - 1963 i str. H0.