Picture

TBS

pensionist

Indlæg: 258

PB

Ballast type / farve ?

Alt er klar til ballastering men er i tvivl om hvilken type H0 ballast ( K skinner ) der vil være egnet med henblik på et så realistisk udseende som muligt  – farve, kornstørrelse specielt, fabrikat etc. Det drejer sig om lidt linestrækning samt rangerområde og perroner ? 

Har haft kigget på Hobby Trades 64077 grå mix samt 64075 brun mix.  

Forslag modtages med tak,

Mvh,

Torben

__________________

HO / 2 skinne PIKO / Epoke III / CS2

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.104

PB  Blog  Hjemmeside

Da' Torben.

Det kan man vist ikke svare entydigt på: For det første ændrer ballasten udseende med tiden, og for det andet har man brugt flere forskellige typer ballast - specielt i ældre tider, herunder epoke III, som du ser ud til at være rettet mod.

På stationer har man som regel brugt sand, fordi banepersonalet skulle gå rundt mellem - og over - skinnerne, og man falder nemt i skærver. Det er ikke blot irriterende - det kan være livstruende, hvis man falder ind under et kørende tog. Sandet kan have forskellige farver, da det som regel blev indkøbt lokalt, så det skal tilpasses den lokale grusgrav. I meget tidlige epoker brugte man kræfter på at rive og holde sandet i fin stand - men som tiden gik fik det i højere og højere grad lov til blot at ligge, og det betyder, at det også i højere og højere grad blev forurenet af udsivende olie og andet godt fra lokomotiver mm.

Skærver brugte man i højere grad ude på strækningerne - men også i stigende omfang på de spor på stationer, hvor tog kunne lave gennemkørsel med høj hastighed: Her ville man til gengæld typisk ikke rangere. Skærverne kan have mange farver - fra lysegrå, næsten hvid, granit på helt nye skærver, til mørke, næsten sorte skærver, når de har ligget længe nok og er blevet gennemvædede med olie, toiletudslip og andet godt.

På en realistisk bane kan man derfor godt have mange farver skærver - de bliver udskiftet med jævne mellemrum, så man kan sagtens have en strækning med nylagte skærver og en anden med ældre. Det sidste kan man endda se på dobbeltsporede baner, hvor det ikke er ualmindeligt, at skærverne bliver skiftet på et af sporene og ikke det andet, så der er meget stor farvevariation mellem de to spor.

Det er derfor umuligt at sige, at en bestemt farve - eller et bestemt fabrikat - er "rigtigt": Det bør variere rundt på din bane, men naturligvis på den korrekte måde. Helt ligesom det heller ikke bliver videre kønt, hvis man kun bruger een farve græs overalt på banen.

Lidt før midten af denne dejlige tråd kan du se nogle fine eksempler.

__________________

MVH
Lars

Like 2 kan lide
Top

Picture

cbt

Indlæg: 1.152

PB

Der kunne måske også være lidt inspiration at hente på H0-87 Odense's hjemmeside ?.

__________________

Med futlig hilsen
Carsten B. Thomsen

Fremo-medlem, H0 2-skinne, digital, dansk (incl. udenlandsk materiel, der kører/har kørt i Danmark), alle epoker - dog primært IV og V.

Like 0 kan lide
Top

Picture

TBS

pensionist

Indlæg: 258

PB

Go´ aften Lars.

 

Mange tak for svaret. En lærerig og meget flot beskrivelse og jeg forstår udmærket hvad du mener. Tråden du henviser til viser ganske tydeligt det du beskriver så der er kun én vej fremad.

 

Carsten, også stor tak til dig for linket til Odense´s hjemmeside så her er også noget at stræbe efter.

 

Fut fut hilsen,

Torben

__________________

HO / 2 skinne PIKO / Epoke III / CS2

Like 0 kan lide
Top

Picture

Cowi

Indlæg: 315

PB

Og hvis du ikke er bange for tysk er der også denne tråd på stummi

http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=103&t=65120

 

Mvh

Daniel

Like 0 kan lide
Top

Picture

JGJ67

værktøjsmager

Indlæg: 625

PB

Hej, har du set det her: http://www.spurenwelten.de/spur-h0/schotter-spur-h0 ?

Det er da fine sager !?

 

Mvh Jesper

__________________

-Der er en logik i alt, problemet er bare at finde den...

Man bliver kun god til noget, ved at gøre det...

Like 2 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.