Hej,
Jeg er blevet træt af mine gamle lysstofrør og kan ikke rigtig slippe ideen med LED rør/lamper i rummet.
Det giver jo en masse muligheder med natbelysning, som eks i miniaut wunderland, modelbane europa osv. Men det skal først og fremmest kunne lyse op som arbejdslys, når der bygges. Jeg elsker lys i rigelige mængder!
Men hvilke rør/lamper skal jeg vælge? Hvor mange kelvin? Hvad er jeres erfaringer? gerne links til gode, ikke alt for dyre løsninger.
Mit rum måler 7,4 * 3,8 meter og loftshøjden er 2 meter. Banen er i en højde af ca 125 cm.
På forhånd tak for jeres input
Mange hilsener Morten
Dansk fra ca. 1900-1920. H0 DCC
TogSvendsen
Indlæg: 450
Nu sagde du godt nok, at det ikke måtte være dyrt, men hvis du alligevel er i gang med "led rør" eller strips der kan skifte farve, så tag et kig på Philips Hue. Deres LED strips er måske lidt dyre, men det er alt hvad du behøver...
Godsbanen
Vanløse
Indlæg: 396
Jeg har brugt de her Led lamper fra Nielsen, https://www.nielsenlight.dk/produkter
Fire på 15W og én på 12W i forlængelse af hinanden ca ved for- og bagkant af banen. De kan tændes samtidig og tændes/slukkes uafhængigt af hinanden og giver et fint, hvidt lys, men uden nogen andre reguleringsmidler.
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.628
Morten, måske du skulle tage et smut til Hadsten og se på deres nye belysning de satte op i julen sidste år. Jeg har nyt den et par gange i løbet af forsommeren. Du kan se lidt om ombygningen af lyset her https://baneforum.dk/viewtopic.php?f=5&t=2539 de har selv projekteret ombygningen med hjælp fra leverandøren Co2Light i Ålborg, så får du fat i de rette kan du få stort set alt at vide.
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.174
Der er mange ting at tænke på, når du skal have lys til modelbanen. Farven er en vigtig parameter, men også kvaliteten betyder meget efter min mening: Kvaliteten fortæller noget om, hvor godt lyset er til at gengive alle farver, og det har stor betydning for, hvor godt dine modeller og din modelbane fremtræder.
Vi kender det alle fra gammeldags lysstofrør og tidligere sparepærer - de gav måske en masse lys, men det var urimeligt trist og "gråt" at se på. Tidligt LED lys havde lignende problemer, men i dag kan de bedste LEDer lave lys i en kvalitet, der overgår alt andet. Kvaliteten måles med en parameter kaldet Ra, og den har en teoretisk maksimalværdi på 100. Normalt ligger den fra 80 og op, jo højere værdi, jo bedre kvalitet. Til en modelbane ville jeg i dag ikke købe LED med en Ra-værdi under 90: Det koster lidt ekstra, men hvis man ser sig ordentligt for, kan man som regel finde det til næsten samme pris som lys i dårligere kvalitet.
Farvetemperaturen er også vigtig: Et normalt, varmt lys, som vi kender det fra en glødelampe, han en farvetemperatur omkring 3.000 K (Kelvin), mens dagslys ligger helt oppe omkring 6.000 K. Det vil de fleste anse som et meget koldt lys, så til erhvervsbrug plejer man at bruge en mellemting med en temperatur omkring 4.000 K. Det vil jeg også anbefale til modelbanen.
Det kan være fristende at eksperimentere med sjove farver, så man kan få rødligt og blåligt lys til solopgang og -nedgang; men man betaler som regel en pris, især hvis man køber RGB lys. Her blandes lyset af rød/grøn/blå LEDer, der nok i teorien kan give hvidt lys, men i praksis bliver kvaliteten af det hvide lys ret dårlig. Derfor findes der også RGBW, hvor man både har røde, grønne, blå OG hvide LEDer, hvilket gør det muligt at lave hvidt lys i en meget bedre kvalitet.
Du har kun 2 meter til loftet: Det er ikke så meget, når man taler belysning, så jeg ville vælge nogle store LED paneler, der kan hænges meget tæt på loftet. De giver lys fra en stor flade, hvilket betyder meget færre skygger på din modelbane. De bedste fåes med en Ra-værdi langt over 90, og de kan evt. også dæmpes. De kan også give meget lys, og det var jo noget af det, du efterlyste.
Hjemme hos os køber jeg i øjeblikket paneler fra Sunflux - jeg har netop monteret et af disse: Sunflux LED panel. Vi er meget, meget tilfredse med det - det sidder i kælderen, og den anden dag kom jeg til at tænke på, at det da var mærkeligt, som solen skinnede kraftigt ind ad vinduet, der vel at mærke vender mod nord: Jeg havde bare glemt, at jeg havde tændt lyset - det virker så naturligt og rigtigt, at man kan lade sig narre.
Du kan købe en ramme til panelet, så er det nemt at montere direkte på loftet. Til modelbanen skal du nok have nogle stykker, så du ikke får for mange skygger. Sunflux har dem også med lavere Ra-værdi til den halve pris, og de har RGB såvel som RGBW - og så behøver du naturligvis ikke handle hos netop Sunflux.
Men hvis du gerne vil have meget lys og har lavt til loftet, tror jeg, paneler er vejen frem.
MVH
Lars
MB
Kjellerup
Indlæg: 35
Tusind tak for jeres svar og ideer. Især om forklaringe til de tekniske specifikationer. Nu har jeg noget at gå videre med. Det bliver noget med paneler om der kommer RGBW på i første omgang, har jeg ikke lige besluttet mig for endnu... Men når de kan styres vir HUE appen eller lign, bliver det ikke alt for langhåret
Mange hilsener Morten
Dansk fra ca. 1900-1920. H0 DCC