Jeg så tilfældigt dette indlæg ( http://www.sporskiftet.dk/node/5001 )
Hjælp til "simpelt" sporskifte m. tilbagemelding
og der var da noget som jeg absolut ikke var klar over. Det gælder 2. lektion og 3. lektion:
Jeg er (næsten) ikke i tvivl om, at det forholder sig
således når moppe skriver det , men her har jeg da altid troet at 2 skinne var ”ren”
DC og 3 skinne og dermed Märklin var AC. Forleden da jeg skulle måle på mit
digitale Märklin anlæg ”bommede” jeg ved at måle på DC i stedet for AC, men
skal man så også måle AC på 2 skinne anlæg ? Det er af ren og skær interesse så
vil det være muligt at uddybe nærmere. Man ser i engelske/amerikanske modeltogblade,
at det meste de skriver om digitalt, hvis ikke alt, stort set er omtalt som DC,
men dvs. de kører så på AC ?
Alt andet lige sætter man jo stikket i kontakten (AC ) omformer transformeren så ikke det til DC, som en TR gør ?
Bedste hilsner,
Torben
Skrevet af moppe, søn 28/2/2010 - 22:49
"Olsen" skrev:
Nu bliver jeg alligevel lidt stædig! På de tegninger på http://www.kamstrupvej.dk er det altså 3 lederskinner der er tegnet efter! Er det nu mig der er helt gal på den eller???
1. lektion i strøm:
AC er vekselspænding, DC er jævnspænding. Sporene er fuldstændigt ligeglade med hvad du bruger/køre/sender igennem.
2. lektion:
I "førtiden" var de fleste systemer til 2 skinne drift baseret på jævnspænding (DC), mn Märklin holdt fast i sin vekselspændings drift (AC) derfor betegner mange fejlagtigt 2 skinne som DC og 3 skinne som AC..
3. Lektion:
Når man kører digitalt er alt AC spænding.
4. lektion:
Lysdioder har ikke særligt godt af vekselspænding.
Klaus
__________________
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
HO / 2 skinne PIKO / Epoke III / CS2
bqg
Indlæg: 1.102
men her har jeg da altid troet at 2 skinne var ”ren” DC og 3 skinne og dermed Märklin var AC.
Før den digitale tidsalder for mj var det enten DC eller AC, da Märklin stort set var den eneste der brugte AC, er AC blevet = 3-skinne.
AC var rimeligt enkelt at regulere på, en transformer med udtag regulerede spændingen.
Ved DC skulle kørespændingen ensrettes og udglattes. Til gengæld var det ret simpelt at vende kørselsretning, man skulle blot bytte + og - medens det ved AC var nødvendigt med et specielt relæ, til at vende kørselsretning. Der blev sendt en højere spænding ud i skinnerne, når kørselsretningen skulle vendes. Det resulterede i at togene for af sted, hvis ikke retningsskifteren var korrekt justeret.
I dag bruges AC/DC mest som beskrivelse af om det er 3-skinne eller 2-skinne.
Med digital styring er det samme en pulserende spænding der køres ud i skinnerne.
Med nogle få undtagelser er det DC motorer der ligger i togene til digital drift. Men da dc motorer er nemmere at regulere, bruges denne motortype oftest.
Afhængig af motortype kan man ved DC motorer få et stort startmoment.
Hans Kurt Hansen
Märklin K-Skinner
Epoke II, III & IV
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.215
Da' Torben.
Det kan godt være, du altid har troet det, men så må du revidere din tro, for du har på ingen måde ret.
Hvis du kører digitalt: Ja. Hvis du kører analogt: Nej.
Tror du ikke, du forveksler DCC med DC? DCC er en forkortelse for "Digital Command Control" og er det mest brugte digitalsystem i 2-skinne verdenen, mens DC er en forkortelse for "Direct Current" eller det, vi normalt kalder jævnstrøm.
Hvis du kører digitalt med DCC systemet, vil du normalt have AC i skinnerne, uanset om du kører 2 skinne eller 3 skinne.
Jeg ved ikke, hvad en "TR" er for noget - men en transformator kan kun omdanne AC til AC; den fungerer overhovedet ikke, hvis man forsøger at få den til at arbejde med DC.
Men du forvirrer nok begreberne ved at kalde en almindelig, sort strømforsyning for en "transformator" - hvad den jo ofte kaldes i dagligdagen. Den form for simplificering går imidlertid ikke, når man stiller den slags spørgsmål, du stiller: En transformator vil altid omsætte en AC spænding til en anden AC spænding, mens den sorte plasticæske kaldet "strømforsyningen" ofte indeholder yderligere komponenter, der omsætter transformatorens AC til DC.
MVH
Lars
tøf tøf
glasgrossist, glarmester, og drivhusproducent
Vemmelev
Indlæg: 347
Vi vender lige tilbage tilspørgsmålet:
Ganske rigtigt, i den "gamle verden" var det typisk AC til 3 skine, og DC til 2 skinne..
Kører vi digitalt, er al udgang fra digitalforstærkeren, eller hvad i vil kalde den, blevet til AC, der ligger f.eks. for Roco en 20 mHz frekvens..
Denne bliver så i dekoderne konverteret til DC, men med en "svag" AC "overlagt" for at starte motoren ved selv lave omdrejninger..
Det spøjse med "den nye verden", er at nu kører AC folket med DC motorer, når maskine er fabriksny og tilpasset 3 skinne.. Dette kommer stadig bag på mange AC folk, at det er sådan, det hænger sammen..
Lidt drillende: Selv AC folket må se fordelen i DC motor, men også fordelen i AC strømføring... Lidt det samme, som resten af verden har gjort i maaange år.. : skal strømmen føres langt, bruger vi AC, skal den være præcis, bruger vi DC..
Tænk bare på, hvad der kommer fra elværket..
Mvh Steen
...og i tror det ikke kan lade sig gøre at indbygge digitaldekodere i spor z... Iøvrigt ganske vild med modeller, også dem af tog..
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.215
Da' Steen.
Øh - tror du ikke, du har en trykfejl her? 20 mHz er 20 milli hertz eller det samme som 0,02 Hz - det er lige lidt over en svingning i minuttet? Og omvendt, hvis du mente 20 MHz (20 mega hertz), ja, så er det en radiosender og dit skinnenet vil blive en særdeles effektiv støjsender, der vil ødelægge alt trådløs kommunikation i en pæn afstand omkring din bane?
MVH
Lars
erikolsen1954
maskiningeniør
Ishøj
Indlæg: 377
Nu vil jeg komme med samme formaning som du undertiden er kommet med over for mig: Selvfølgelig mener tøf tøf ikke millihertz. Det var da flinkere bare at oplyse at megahertz forkortes MHz. Det kan også være at han mener kilohertz (kHz) hvilket er mere sandsynligt.
Venlig hilsen
Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/
TBS
pensionist
Indlæg: 262
Tak for udredninger etc. Det er nok fortiden der spøger mht. analog vs. digital tidsalder og sammenblandingen af DC/AC, så brug ikke mere tid på det. Det der så også undrede mig var, at man i annonceringer ser der står skrevet om lokomotivet man køber, skal være enten til DC eller AC.
Sluttelig blot et par enkelte korte svar:
Til Hans:
Jeg husker udmærket det du beskriver med at togene for af sted hvis man kom til at holde drejeknappen nede på den gamle blå Märklin trafo.
Til Lars:
Nej, jeg forveksler på ingen måde DCC med DC.
TR (Transformer Rectifier ) På de jetfly jeg har fløjet havde vi generatorer som leverede 115/200V 400 c/s til en AC BUS og via en TR omdanner denne/disse de 115 V AC 3 fase til 28 V DC spænding. Dette blot for at forklare hvad en TR er.
Til Steen:
Den ”gamle verden” – det er åbenbart den der har spøgt, men du afklarer det meget fint, så tak for det. Jeg kunne heller ikke greje hvorledes det fungerede med en AC spænding og en DC motor, men det ordner dekoderne så åbenbart – lidt a la en TR ?
Mvh,
Torben
HO / 2 skinne PIKO / Epoke III / CS2
bl
Pensionist
Greve
Indlæg: 1.820
Til Steen:
Den ”gamle verden” – det er åbenbart den der har spøgt, men du afklarer det meget fint, så tak for det. Jeg kunne heller ikke greje hvorledes det fungerede med en AC spænding og en DC motor, men det ordner dekoderne så åbenbart – lidt a la en TR ?
Mvh,
Torben
Som i flyenes T/R omdannes AC fra stikkontakten til DC-kørestrøm, som det f.eks. sker i en "gammeldags" Fleischmann-transformator via en transformator + ensretter. Til "gammeldags" Märklin-kørsel var der kun behov for en transformator til vekselstrømmen i skinnerne.
Bjarne