Picture

CH

Indlæg: 23

PB

Rotering af uploadede billeder

Vil meget gerne vise nogen fotos herinde fra et dansk modeljernbaneanlæg.

Men de bliver oploadet på hovedet, og kan ikke rigtig hitte ud af at få dem roteret 180 grader rundt. Er der en løsning?

Mvh

Claus

 

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

Gert

Udgiver af jernbanebøger

Veenendaal Netherlands

Indlæg: 3.156

PB  Hjemmeside

Du kan f.eks. rotere i Photoshop. Jeg vil gerne gøre det for dig og sende dig min emailadresse via en privat besked.

mvh,
Gert (fra Holland)

__________________

Danmark, mit andet hjemland. Fan af Efterklang - Danmarks bedste musik!

Like 1 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 3.694

PB  Blog  Hjemmeside

Da' Claus.

Du rører ved et meget ømt punkt, der desværre ikke kun gælder Sporskiftet: På mit forrige job havde vi en helt team, der skulle arbejde med problemstillingen. Efter flere år havde de stadig ikke fundet en løsning...

Problemet kan være lidt svært at forstå, men sådan er det jo ofte med teknik, desværre. Lad mig dog gøre et forsøg.

Nogen har på et eller andet tidspunkt fået den geniale idé at tilføje et felt til de metadata, der findes i enhver JPG fil, så man kan se, om et foto er taget i portræt eller landskab. Det udnyttes i stor stil på mobiltelefoner: Går du ind i fotogalleriet og ser dine billeder, vil du se, at de bliver vendt korrekt, når du bladrer gennem dem. Telefonen "ved" altså, om billedet er taget i portræt eller landskab. Den bruger det omtalte flag i JPG filens header til at finde ud af det.

Det er naturligvis godt og smart: Problemet er bare, at flaget ikke er en del af den officielle JPG standard, så der er masser af programmer, der ignorerer det. De vender altså ikke billedet, selvom der er et flag, der siger, at det er optaget på den anden led. Et af disse programmer hedder Windows: Overfører du dine billeder fra din telefon til en Windows computer, vil du opdage, at de ikke bliver vendt på samme måde, som du har været vant til på telefonen.

Men det er vel ikke noget problem? Du kan bare højreklikke på billedet og bede Windows rotere det til enten højre eller venstre. Jaahhhh... Hurra: Windows kender ikke noget til det omtalte flag, så nu har vi et billede, der er optaget i portræt, vendt 90 grader i Windows, men stadig har et flag, der siger, at det skal roteres 90 grader mere!

Hvordan skal det så vendes, når man vil se det "ordentligt"? Øjet kan normalt nemt afgøre det, men det er straks værre med teknikken. Nogle operativsystemer, platforme og browsere kender godt flaget og vil derfor rotere billedet de sidste 90 grader, andre gør ikke og vil derfor undlade, så det er i virkelighedens verden komplet uforudsigeligt, hvordan billedet kommer til at vende. Det er heller ikke konsistent: Man kan sørge for, at det kommer til at se rigtigt ud på en platform, men det er på ingen måde en garanti for, at det også kommer til at se rigtigt ud på en anden platform.

Jeg kender kun en effektiv løsning på problemet, som jeg altid selv bruger: Hent billedet ind i et billedbehandlingsprogram og fjern flaget. På den måde er der ikke nogen tvivl, og billedet vil blive vist korrekt alle steder. Jeg bruger næsten altid programmet GIMP til formålet. Det kender og forstår flaget, og vil som regel spørge, om man vil have det med eller ej.

Men i de fleste programmer kan man hente billedet ind, rotere det, som man ønsker, og så gemme det som et nyt billede. Den sidste pointe er vigtig: Opdaterer man det bestående billede, ved man aldrig helt, om flaget følger med eller ej - men gemmer man det som et nyt billede, kan man næsten altid være sikker på, at flaget er fjernet.

Der er begyndt at komme mere intelligent software frem, der kan håndtere denne problematik korrekt - i nogle situationer, men ikke altid. Det er bestemt noget, jeg håber at få med i den næste version af Sporskiftet, men som det er nu, er det op til "afsenderen" at sørge for, at billeder bliver vist korrekt - og her er den bedste løsning at fjerne det omtalte flag.

Jeg beklager besværet, men det er ikke mig, der har opfundet en dum løsning, der skaber flere problemer end den løser.

__________________

MVH
Lars

Like 3 kan lide
Top

Picture

Gert

Udgiver af jernbanebøger

Veenendaal Netherlands

Indlæg: 3.156

PB  Hjemmeside

For øjeblikket synes 'Image Picker' at være slukket?

mvh,
Gert

__________________

Danmark, mit andet hjemland. Fan af Efterklang - Danmarks bedste musik!

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 3.694

PB  Blog  Hjemmeside

Da' Gert.

Gert skrev:
For øjeblikket synes 'Image Picker' at være slukket?

Den er på igen.

Jeg har leget en del med cache mm. her til aften: Af en eller anden grund er nogle af Sporskiftets tekster pludseligt blevet på engelsk i stedet for dansk. Det plejer at være et cache problem, men jeg har ikke fundet løsningen endnu. Men ImagePicker har det med at stå af, hver gang man piller ved cachen, så den er smuttet i denne omgang.

Men er altså på plads igen. Tak fordi du gjorde opmærksom på det.

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

CH

Indlæg: 23

PB

Har i første omgang sendt en stak billeder til Gert, tak for hjælpen  Wink

Og tak for et meget dybdegående svar på problematikken også.

Mvh

Claus

 

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

MM.Andersen

Tekniker (Auto)

Nordsjælland

Indlæg: 137

PB  Blog

   

  Hej de billeder jeg uploadede fra min I telefon tingest fra udstillingen i Taastrup i går roterede jeg i Windows billedfremviser, inden upload Wink

vh Andersen

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 3.694

PB  Blog  Hjemmeside

Har netop været i gang med at klargøre billeder fra DMJU udstillingen - og her stødte jeg netop på det omtalte problem. Dialogboksen her er fra GIMP, der genkender det omtalte flag og spørger, hvad jeg vil gøre ved det:

Billede

Som sagt: Det eneste holdbare, hvis man vil have sine billeder vist korrekt alle steder og på alle platforme, er at fjerne flaget.

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.