Picture

fk2001

Indlæg: 3

PB

Marklin olie

Hej,

Jeg har lige købt et lille Marklin togsæt til min søn som han skal have i fødselsdagsgave. Jeg fandt et gammelt begyndersæt af det gamle analoge Mærklin som det så skal vise sig om han finder interessant. Jeg havde selv en mindre bane tilbage i 80erne, som dog er solgt for længe siden.

Efter at have samlet banen, som vistnok har stået på et loft i mange år, er der lidt problemer. Den elektriske forbindelse er ikke for god, men efter have renset slæbesko, hjul og skinner med sprit går det noget bedre.

Men der er også en hvis periodisk hylen fra lokomotivet samtidig med at farten aftager en del. Jeg mener at kunne huske at dette blot er et spørgsmål om et par dråber olie på akslerne i gearsystemet.

Så spørgsmålet er, hvilken olie kan jeg bruge. Jeg mener at jeg købte noget i sin tid specielt beregnet for Mærklin, men det er selvfølgelig forsvundet for længst. Hvor køber man olie? Kan symaskineolie bruges uden at skade noget?

På forhånd tak for hjælpen.

PS. Tak for et fantastisk site. Det er nogle imponerende baner i har bygget. Så langt nåede jeg aldrig, men jeg havde dog en 4-5 lokomotiver og 30-40 vogne, meget af det hentet i Hamburg. Det var den gang......

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

NCB

Indlæg: 72

PB

Hej og velkommen til sitet.

Jeg ved ikke om symaskineolie kan bruges, men under alle omstændigheder kan du købe smøreolie specielt egnet til modeltog i din lokale "togpusher". Ellers kan du købe det på http://www.brastrup.com eller andre online forretninger. Olien behøver ikke at være fra Märklin, den kan så vidt jeg ved godt være fra andre modeltogsfirmaer.

Mvh. Niels

Like 0 kan lide
Top

Picture

killerp

Fotograf

Indlæg: 2.238

PB  Hjemmeside

Hejsa fk2001 og velkommen til

Marklin olie, kan købes i div. modeltogs butikker

Sygmaskineolie er syrefrit, så det kan også bruges, men husk det er meget små mænger olie der skal til, og nu lokomotivet er så gammelt, er der jo også muligheden i at børster og kulene skal skiftes...

Håber da sønnen fanger interassen, så faren må igang igen, for det en sjov verden, du på vej ind i igen Laughing out loud

__________________

Peter

Gavflaben fra Falster

(Falsterbanen)

Like 0 kan lide
Top

Picture

fk2001

Indlæg: 3

PB

"KILLERP" skrev:
Hejsa fk2001 og velkommen tilMarklin olie, kan købes i div. modeltogs butikkerSygmaskineolie er syrefrit, så det kan også bruges, men husk det er meget små mænger olie der skal til, og nu lokomotivet er så gammelt, er der jo også muligheden i at børster og kulene skal skiftes...Håber da sønnen fanger interassen, så faren må igang igen, for det en sjov verden, du på vej ind i igen Laughing out loud

Tak for de hurtige svar. Jeg er ikke bekendt med modeltogsbutikker her i området (Holstebro). Jeg vil prøve lidt symaskineolie i første omgang.

Hvis børster og kul skal skiftes, er det så noget man stadig kan købe til det gamle Marklin? Jeg har aldrig haft et lokomotiv adskilt men jeg roder med elektronik til daglig, så det går jo nok. Sættet jeg har købt hedder 0978. Et lok + to vogne, 20 skinner, og en 10VA transformer.

Ja det var en sjov verden dengang. Egentligt lidt en skam jeg solgte mit tog, men der kom andre interesser til - som også kostede penge Smile

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

killerp

Fotograf

Indlæg: 2.238

PB  Hjemmeside

Det et gammelt fint 3029 lokomotiv, det kan du godt få reservedele til endnu, hvilken du kan med næsten alt gammelt marklin i øverigt..

Hvad der ligger af modeltogs butikker ved holstrebro, er et godt spørgsmål, men du kan i nørresundby, ved hobbykæden http://www.hobbykaeden.dk/ bestille kul og børster hjem til dig, og sende det til dig med posten

__________________

Peter

Gavflaben fra Falster

(Falsterbanen)

Like 0 kan lide
Top

Picture

Mads H

Studerende på HTX Thisted

Indlæg: 662

PB  Hjemmeside

Den tætteste tog butik er måske saxø i hanstholm. Han ligger på havnen ved færgeterminalen.

Ham køber jeg alt mit af og han kan anbefales'.

__________________

Mads H
http://www.hrhenriksen.dk http://www.njmk.dk
Det der er værd at køre med får lov
Märklin C - Styret med mobilestaion 1

Like 0 kan lide
Top

Picture

fk2001

Indlæg: 3

PB

Tak for svarene. Vi er rigtigt kommet ud at køre nu Cool Min søn viser allerede større interesse for det - men det er jo også nyt endnu.

To dråber olie - og toget lyder som nyt. Jeg tjekkede lige kul og børster. Det ser umiddelbart fornuftigt ud. Hvor kort skal kullet være før det må anses for at være slidt op?

Der dog et problem med transformeren. Når den har været tændt et stykke tid og blevet lidt varm, vil toget ikke skifte retning. Spændingen på 24V kommer slet ikke når man drejer knappen bagud. Nogle der ved om der en termosikring som kun afbryder for de 24V hvis transformeren er lidt halvvarm? Efter at transformatoren har været frakoblet lysnettet et stykke tid, virker den fin igen - et par timer.

Og så lige en ting mere. Jeg købte et parti skinner på QXL. De var billige men de er også noget beskidte og rustne. Jeg har taget nogle stykker og lagt i blød i varmt vand, med opvaskesæbe, skrubbet dem med en nylenbørste, og til sidst skyllet dem grundig. De blev ganske pæne og overfladerusten ser ud til at være væk, men der er stadig nogle steder hvor rustangrebet er lidt mere omfattende. Hvordan fjernes dette uden at ødelægge skinnerne?

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

mrfusker

Indlæg: 113

PB

Du kan købe rustfjerner på en spraydåse. Spray lidt på en klud eller køkkenrulle og skrub de steder, hvor der er rust på skinnerne.

Der er en forhandlerliste i tråden: http://www.sporskiftet.dk/forum/viewtopic.php?t=61

__________________

Lærer, og læser videre i systemet Smile

Like 0 kan lide
Top

Picture

Techek

Jelling

Indlæg: 900

PB

Hej fk2001!

Jeg handler selv ved både Hobbykæden (http://www.hobbykaeden.dk) i Nørresundby, Aalborg og ved Jan Saxø (http://www.saxoe.dk) i Hanstholm i nærheden af Thisted (hvor jeg iøvrigt bor). Saxø er altid go' for en handel, har et imponerende udbud af især Märklin-varer og er nærmest en turist-attraktion i sig selv, mens Hobbykæden nok er mindre men bestemt også er værd at besøge!

I dit tilfælde vil jeg anbefale at snakke med een af de førnævnte forretninger, men jeg har i en snæver vending fået en alm. legetøjsforretning til at bestille det hjem. Den gang kendte jeg det præcise varenummer fra Märklin-kataloget, så der var ikke noget at tage fejl af. Derudover er det en god ide at dryppe en lille, bitte, smule syrefri olie i den lille beholder med den lille svamp i som det mest Märklin-materiel er udstyret med. Så smører det sig selv ganske langsomt.

Held og lykke med jernbanen og fødselsdagen!

__________________

[ Märklin M- og C-skinne på gulvtæppet med ungerne | Ordekvibrilistisk og pedantisk sprogsoldat ]

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.