Picture

Kresten

Indlæg: 1.040

PB

Lokomotiv- og Vogne som Byggesæt ?

Jeg har i et stykke tid "savlet" over de flotte selvbygger-modeller i Weinerts katalog (blev naturligvis inspireret af et indlæg her i forum - det er sgu' farligt at læse for meget her... Laughing out loud ).

Er der nogen, der har erfaringer med disse - eller lignende byggesæt ? Er det overhovedet noget at begive sig ud i, hvis man ikke har mange års erfaring med byggearbejde i den skala (mine sidste byggearbejder er i størrelsesordenen "indretning af tom 2. sal til beboelse", osv.), eller skal man holde sig langt væk ? Kræver det meget specialværktøj og -viden ?

Et komplet byggesæt set godtnok voldsomt ud (og dyrt!), men måske kunne man starte med et "zurüstsatz" - f.eks. har jeg kastet min kærlighed på et sådant til Märklins BR03 ?

Er jeg for langt ude her, eller er det overkommeligt for en begynder ?

__________________

Kresten

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.107

PB  Blog  Hjemmeside

Da' Kresten.

"Kresten" skrev:
Jeg har i et stykke tid "savlet" over de flotte selvbygger-modeller i Weinerts katalog [...]
Det kan jeg godt forstå. Laughing out loud
Citat:
Er der nogen, der har erfaringer med disse - eller lignende byggesæt ?
Ja, det har jeg - jeg håber ikke, jeg har ledt dig i fordærv...
Citat:
Er det overhovedet noget at begive sig ud i, hvis man ikke har mange års erfaring med byggearbejde i den skala [...]
Det komme nok an på: Jeg tror ikke, de mange års erfaring betyder så meget i en given skala - du formulerer det jo, som mente du "mange års generel erfaring".Men erfaring med en række "faglige" discipliner er godt, selvom erfaringen ikke behøver komme fra modelbygning: Arrow Du skal kunne lodde. Det er et absolut must! Så det handler om at komme igang med at øve sig. Arrow Hvis det skal være lige så flot som i Weinerts katalog, skal du også kunne male med airbrush. Arrow Du skal være sikker på hånden, og have en masse tålmodighed.Men når det er sagt, skal det også siges, at det blot handler om at komme igang: I virkeligheden er det ikke ret meget sværere end at bygge plasticmodeller - men de bliver meget flottere. Wink
Citat:
Kræver det meget specialværktøj og -viden ?
Noget mere end plasticbyggesæt, men det er overkommeligt. Du skal være parat til at investere i f.eks. diverse file og håndboremaskiner, samt masser af bor i størrelsesordenen 0,3 - 1,5 mm.1,0 - 1,2 og 1,5 er standardstørrelser, men Weinert forventer f.eks., at man også har bor på 1,3 og 1,8 mm.Og så går jeg og sparer sammen til et ultralydsbad - det er suverænt til at rense dine loddede modeller før bemaling.
Citat:
Er jeg for langt ude her, eller er det overkommeligt for en begynder ?

Alle vil jo være begyndere på dette område i første omgang, og det er begrænset, hvad du kan bruge af erfaringer fra plasticsæt under alle omstændigheder - så gå bare i gang.

Selv føler jeg mig endnu ikke parat til f.eks. et lokomotiv (jeg kører jo dansk, så det skal være fra Freja Modeltog), så jeg holder mig til de mindre projekter.

Af igangværende projekter kan nævnes

Arrow Armsignaler fra Real Modell.

Arrow Jernbaneoverskæring fra Weinert.

Arrow Skinnecykler og en masse andre smådele fra først og fremmest Freja og Epoke Modeller.

Ideen er naturligvis, at investeringen er mindre og det derfor også er mindre ærgerligt at brokke et byggesæt, så det er godt at øve sig på. Indtil nu har jeg ikke måttet smide noget ud - men jeg har købt en Weinert jernbaneoverskæring med underhængende gitter, og det sidste har jeg nok fået ødelagt: Efter bemaling ville jeg bore hullerne til gitteret ud for at få malingrester væk - jeg gjorde det med mit mindste bor på 0,3 mm, men det var for stort, 0,2 havde nok været mere passende. Gitteret kan nu ikke sættes fast, så jeg har indtil videre lagt bommene til side, indtil jeg forhåbentligt får en ide til, hvordan jeg kan fikse det.

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

Kresten

Indlæg: 1.040

PB

Tak for dit svar. Ja, jeg har læst om det anbefalede udvalg af bor og loddefærdigheder på Wienerts hjemmeside. Ifølge dem kan jo næsten enhver bare gå i gang, men ofte overdriver fabrikanten jo ikke ligefrem besværlighederne. Ultralydsbad og airbrush er jo heller ikke noget, man "bare lige har"... Shock

Tak for linket til Freja - tilbehørssættene kan formentlig i vid udstrækning bruges på begge dele, men selv om de ikke direkte skriver noget om det på siden, ser det ud som om det er 2-skinne drift modeller, de fremstiller ? :?: Og prisen på de færdigbyggede modeller hos Real-Modell er jo "imponerende"... Laughing out loud

Selv er jeg gammel Märklinist - og dermed 3-skinne fan, selv om jeg må erkende at midterlederen jo aldrig har gjort det mere virkelighedstro. Ligesom dig er jeg også udelukkende til danske modeller - bortset fra en enkelt karakterbrist: De gamle, tyske damplokomotiver. Selv om de passer dårligt med resten synes jeg, de er en fryd for øjet. Så dem har jeg altså en del af... og så har jeg også i min voksne alder investeret i den krokodille, som var en barndomsdrøm for os alle dengang lommepengene ikke rakte Smile

Men tak for rådene - jeg har skrevet til Weinert og har bestilt tilbehørssættet til BR03 (som jeg har nogle stykker af - i vekslende udførelse - en af dem stammer fra min fars samling og er tilbage fra 50'erne, men kører fint endnu).

__________________

Kresten

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.