Picture

merete_np

København Ø

Indlæg: 557

PB  Hjemmeside

Hobby messe eller modeljernbaneudstilling?

DMJU har de sidste 13 år holdt en årlig modeljernbaneudstilling, skiftevis i København (Valbyhallen) og i Frederecia. Det har været en suces, også for de forhandlere, der har haft stande på udstillingerne. Så stor en suces at der nu holdes hobbymesse i Valbyhallen et par gange om året.

Hobbymesserne arangeres af forhandlerne, men de har inviteret nogle af modeljernbaneklubberne til at vise deres anlæg frem på messerne.

Hvad foretrækker vi, brugerne. så?

Ønsker vi messer flere gange om året, hvor vi kan købe de samme modeller af flere forskellige forhandlere til næsten samme pris?

Kommer der messenyheder hvert halve år? og ekstra gode tilbud?

Har klubberne overskud til at ”stille op” til disse messer? og hvad får de ud af det?

Hvad med legetøjsmarkedet i Frederiksberghallen, hvor der er meget modeltog? Er det et tilfælde at hobbymesserne har ligget samtidig med dette?

Er der plads/brugere til alle disse modeljernbane arengementer i det lange løb?

Hvor vil klubberne helst engagere sig/deltage?

Hvad kan DMJU-udstillingen byde på, som vi ikke får ved messerne?

Spørgsmål kan der stilles mange af, men svarene og meningerne hører vi ikke så mange af.

Hvad mener du?

Jeg kan kun tale for mig selv, men det vil jeg så også gøre. Vil I andre også det, så send en mail til merete@Modelbane-Piger.dk, så jeres indlæg kan komme med i næste nummer af dette lille netblad, eller brug en af nyhedsgrupperne.

Det mener jeg.

Hvis DMJU-udstillingerne skal have flere og/eller andre besøgende end hobbymesserne, bliver det nødvendigt at satse på andre ting end handelen med modeljernbane.

En af de ting, der allerede gøres, er at vise et stort udenlandsk modeljernbaneanlæg på udstillingen. Vi har set mange flotte anlæg med inspirerende detaljer og nyheder.

Unionens klubber får lejlighed til at vise, hvem de er og hvad de laver. Klubberne vælger selv hvordan de vil præsentere sig. Nogle viser video fra klubber, andre har arbejdende værksteder eller mindre modulanlæg.

DMJU har lavet standarder for samkøring af H0-modeljernbaneanlæg. Unionsudstillingerne giver muligheder for at mødes og samle moduler fra flere forskellige klubber til et stort anlæg, hvor der køres med modeltog under hele udstillingen.

Et fint indslag til glæde for både publikum og klubbernes medlemmer. Lad evt. store samkøringsgrupper blive repræsenteret på skift.

Fornyelse.

I DMJU's vedtægter står der at unionen skal fremme samarbejdet

mellem model- jernbaneklubber bl.a. ved byggekonkurrencer. Dette er et område, som er blevet forsømt de seneste år. Formentlig hænger det sammen med, at flere og flere køber færdigt materiel, bygninger og landskabsmaterialer.

Måske trænger begrebet byggekonkurence til en fornyelse.

Vi beundrer alle de udenlandske anlæg på udstillingerne. Kunne kvaliteterne i disse anlæg danne baggrund for bedømmelse af de medbragte moduler, der er med ved samkørslen af H0-anlæg. Noget med ide i sporplanen på modulet eller hvor gennemført epoken er vist? Det kræver nytænkning hos en dommerkomite, somså skal komme med et oplæg til bedømmelse.

Bedømmelse af en serie plastbygninger ud fra byggesæt, vil næppe være interessant, men patinering af bygninger eller materiel er mere individuel og kunne vise os andre hvor flotte modellerne kan blive ved kærlig behandling. Opbygning af dansk landskab på moduler eller som dioramaer ville være en anden mulighed til bedømmelse.

IPMS holder DM i modelbygning hvert 2. år. Måske kunne DMJU hente inspiration derfra. Der er mange flotte modeller med fine detaljer, som vi kan lære af.

Det er nu mest ideen med de mange forskellige klasser og bedømmelsen af modellerne jeg synes vi også kunne bruge.

Kig på IPMS hjemmeside http://www.ipms.dk/ find billederne af DM resultaterne. Så flot kan almindelige plastbyggesæt blive, det må vi også kunne.

Ikke for placeringens skyld.

Egentlig er det ikke konkurrencen jeg er interesseret i, men den giver lejlighed til at se og til at høre andres meninger om de forskellige enkeltheder og detaljer. Derfor vil jeg også foreslå en beskrivende kommentar til de deltagende projekter. Disse kunne sammen med foto evt. laves i et hæfte eller på unionens hjemmeside til inspiration for os andre.

Som jeg sidder her og skriver går det op for mig, at det jeg savner er noget jeg selv får udbytte af som modeljernbane-entusiast. Nye medlemmer til klupper er da også meget rart, men nye ideer og mål ville da være fint.

__________________

M.v.h. Merete N-P

Billede

http://husbyggeren.dk

Like 0 kan lide
Top

Picture

boholm

Service Engineer

Kastrup

Indlæg: 668

PB  Hjemmeside

Jeg mener, at der helst skal være plads til begge dele. Og måske også en messe helt uden modeljernbaner. Dukker og dukkehuse og fjernstyring er områder, der burde få mere opmærksomhed fra udstillere og forretninger IMHO.

Det gælder ikke kun om at "promovere" modeljernbaner, men også andre hobbyer. Og det sker da en gang i mellem, at man i en anden hobby finder noget, man kan bruge i modeljernbanesammenhæng.

Men hvad drejer messerne så sig egentlig om? Handel eller udstilling? Faktisk begge dele. Det drejer sig om at vise modeljernbanehobbyen fra andre sider end dem, "man" er vant til "hjemmefra" - det være en klub eller sin egen kælder/loft. Det gælder om at fortælle om nye ting og nye måder. Det gælder om at fortælle, at modeljernbaner lever i bedste velgående, og det er handelen også en del af.

Hvad der måske er en tendens til er, at der er mere handel end modeljernbane. Nogle vil så gerne have det sådan, mens andre vil have det omvendt. Og nej, man kan ikke stille alle tilfreds. Men for at få mere modeljernbane end handel, må der flere ikke-handlende udstillere til. Og hvem er så det? Det er klubber og det er privatpersoner. De skal selvfølgelig have noget at vise frem, og det har de sjældent, da de ikke bygger til udstilling men til klub-/privat brug. Men de behøver som ikke at have et anlæg at vise frem. Flotte modeller og billeder af både modeller og forbilleder kan være interessante at se på.

Jeg har besøgt Neumünster, Bremen og Utrecht (Eurospoor) op til flere gange. Rent størrelsesmæssigt kan DMJK og Valbyhallen slet ikke være med, så bare på den konto kan man se, hvor lille et land Danmark er på modeljernbanelandkortet. Alle tre steder har handel og udstilling af anlæg. Og det er ikke små anlæg. Selv N-anlæggene er ret store. Af handel er der både forretninger og små private, der rejser rundt blandt de forskellige messer og sælger deres nye og brugte tog. Skal man have det hele med i alle detaljer, skal man bruge mindst hele dagen - og nogle gange er det ikke nok.

Jo, jeg vil meget gerne have, at udstillingen i Valbyhallen bliver større (at den så ikke kan være i Valbyhallen, er en detalje). Men det kræver, at der er flere, der udstiller. Og hvem de dér "flere" er, ved jeg ikke ud over klubber og personer, der kommer "ud af busken" med et eller andet. Selv er jeg blandt noget nyt til udstillingen, idet N-Modul-Gruppen udstiller med en hel del N-moduler - i N-størrelsen (1:160 Wink, så lidt nyt sker der da, selv om det måske ikke er så meget

Det pudsige er så, at der er mange i udlandet, der er interesseret i dansk tog - både forbilledet og modellerne, men det er en anden historie.

__________________

MVH
Bo Holmqvist

Et N-site: http://www.jernhesten.dk
Mine tog-feriebilleder : http://www.holmqvist.dk/Billedgalleriet/index.htm<

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.128

PB  Blog  Hjemmeside

Da' Merete.

"merete_np" skrev:
DMJU har de sidste 13 år holdt en årlig modeljernbaneudstilling, skiftevis i København (Valbyhallen) og i Frederecia. Det har været en suces, også for de forhandlere, der har haft stande på udstillingerne. Så stor en suces at der nu holdes hobbymesse i Valbyhallen et par gange om året.Hobbymesserne arangeres af forhandlerne, men de har inviteret nogle af modeljernbaneklubberne til at vise deres anlæg frem på messerne.Hvad foretrækker vi, brugerne. så?
Efter at have været der et par gange, er jeg ikke i tvivl: Jeg foretrækker så klart DMJUs udstilling - de andre kan jeg sagtens undvære. At sige, at de arrangeres af "forhandlerne" er jo noget af en tilsnigelse - de arrangeres af een stor forhandler, som så holder alle de reelle konkurrenter ude.At de så også flyder med reklamer for QXL - som jeg har et noget anstrengt forhold til - gør ikke sagen bedre.Så i min optik er det unionens udstilling, det handler om - og den dækker også ret godt mit behov; for du har jo ret - der kommer ikke modelbanenyheder i et tempo, der retfærdiggør de mange udstillinger.
Citat:
Hvad kan DMJU-udstillingen byde på, som vi ikke får ved messerne?
En - forhåbentligt - forhandlerneutral arrangør, så alle kan få lige behandling.
Citat:
Jeg kan kun tale for mig selv, men det vil jeg så også gøre. Vil I andre også det, så send en mail til merete@Modelbane-Piger.dk, så jeres indlæg kan komme med i næste nummer af dette lille netblad, eller brug en af nyhedsgrupperne.
Jeg har gentagne gange fået at vide, at jeg er uønsket i nyhedsgrupperne - så du må nøjes med at få mit svar her. Wink
Citat:
Hvis DMJU-udstillingerne skal have flere og/eller andre besøgende end hobbymesserne, bliver det nødvendigt at satse på andre ting end handelen med modeljernbane.
Det tror jeg ikke nødvendigvis er rigtigt: Jeg hører tværtimod fra de fleste, jeg taler med, at de er trætte af hobbymesserne, der for det første er et lidt for blandet gedemarked, for det andet er for ensidigt fokuseret på en enkelt forhandlers interesser. Jeg tror, vi er mange, der vil foretrække at kræfterne samles omkring unionens udstilling.
Citat:
I DMJU's vedtægter står der at unionen skal fremme samarbejdet mellem model- jernbaneklubber bl.a. ved byggekonkurrencer. Dette er et område, som er blevet forsømt de seneste år. Formentlig hænger det sammen med, at flere og flere køber færdigt materiel, bygninger og landskabsmaterialer.
At begrebet "modelbygger" har ændret indhold de seneste år gør det vel ikke uaktuelt? Det har begrebet "fotografi" så sandeligt også - men man kan vel fortsat godt konkurrere på flotte billeder, selvom de færreste i dag ved hvad et mørkekammer er?Som andre har været inde på, kan man fortsat lave endog meget flotte modeller med udgangspunkt i færdigvarene - man behøver vel ikke starte fra bunden med en blikdåse for at være modelbygger?
Citat:
Som jeg sidder her og skriver går det op for mig, at det jeg savner er noget jeg selv får udbytte af som modeljernbane-entusiast. Nye medlemmer til klupper er da også meget rart, men nye ideer og mål ville da være fint.

Jeg savner som regel også noget på udstillingerne - selvom jeg synes, unionens udstillinger (sammen med den store på Jernbanemuseet i efterårsferien) er langt de mest interessante. Men det ville være rart med flere "små" modelbyggere, der viste deres ting frem.

Her har unionen måske et problem, man burde se nærmere på: Jeg tror, der findes flere og flere uorganiserede modelbyggere derude - folk, der måske dyrker hobbyen på højt niveau, men ikke har tid og/eller lyst til at være med i en klub. Det er jo en udvikling, man ser overalt i samfundet - som vi lever i dag, bliver det sværere og sværere at finde tid til det traditionelle klubarbejde, som man kendte det i gamle dage. Personligt er jeg delefar med en søn, der bor hos mig hveranden uge - så enhver aktivitet med ugentlige møder er udelukket, indtil han bliver ældre. Et job i IT branchen med tilhørende "fleksible" arbejdstider gør det ikke lettere.

Derfor hører jeg jævnligt, at Sporskiftet eller lignende steder er klub nok for mange af de aktive her på stedet - og vi er da også mange, der mødes på kryds og tværs til socialt samvær med udgangspunkt her. Men dem kommer unionen jo ikke så let i kontakt med - og dermed udelukker man måske også ufrivilligt mange fra at komme og vise deres ting frem. Jeg ved, der er mange på Sporskiftet, der arbejder med små diorama-anlæg - og nogle af disse er endog meget flotte.

Måske man skulle overveje at udvide unionen med en form for klub for individuelle medlemmer? Det ville give mulighed for at komme i kontakt med de mange, der er udenfor de etablerede klubber, og dermed måske også med nogle yngre medlemmer med børn og tidskrævende arbejde?

Sporskiftet står gerne til rådighed med tips og ideer til, hvordan man kunne lave en "elektronisk klub" i tidens stil. Laughing out loud

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

moppe

Medarbejder

Indlæg: 5.558

PB  Hjemmeside

"Lars Skjærlund" skrev:
Efter at have været der et par gange, er jeg ikke i tvivl: Jeg foretrækker så klart DMJUs udstilling - de andre kan jeg sagtens undvære. At sige, at de arrangeres af "forhandlerne" er jo noget af en tilsnigelse - de arrangeres af een stor forhandler, som så holder alle de reelle konkurrenter ude.
Hvilket er meget "uheldigt" i mine øjne.
"Lars Skjærlund" skrev:
Jeg har gentagne gange fået at vide, at jeg er uønsket i nyhedsgrupperne
Det er eddermanme løgn
"Lars Skjærlund" skrev:
Det tror jeg ikke nødvendigvis er rigtigt: Jeg hører tværtimod fra de fleste, jeg taler med, at de er trætte af hobbymesserne, der for det første er et lidt for blandet gedemarked, for det andet er for ensidigt fokuseret på en enkelt forhandlers interesser. Jeg tror, vi er mange, der vil foretrække at kræfterne samles omkring unionens udstilling.
Helt enig
"Lars Skjærlund" skrev:
Som andre har været inde på, kan man fortsat lave endog meget flotte modeller med udgangspunkt i færdigvarene - man behøver vel ikke starte fra bunden med en blikdåse for at være modelbygger?
Som Occam eksempelvis.
"Lars Skjærlund" skrev:
Jeg savner som regel også noget på udstillingerne - selvom jeg synes, unionens udstillinger (sammen med den store på Jernbanemuseet i efterårsferien) er langt de mest interessante. Men det ville være rart med flere "små" modelbyggere, der viste deres ting frem.

"Arbejdende værksteder er altid godt Peter Jonasen gjorde det fint sidst i Fredericia.

Klaus

__________________

Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model

Like 0 kan lide
Top

Picture

Purellum

Indlæg: 507

PB

Cool

Lars Skjærlund skrev:

Citat:
Jeg har gentagne gange fået at vide, at jeg er uønsket i nyhedsgrupperne
Moppe skrev:
Citat:
Det er eddermanme løgn

Interessant Laughing out loud Laughing out loud Laughing out loud Laughing out loud

Per.

Cool

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

Occam

Indlæg: 583

PB  Hjemmeside

"moppe" skrev:
"Lars Skjærlund" skrev:
Som andre har været inde på, kan man fortsat lave endog meget flotte modeller med udgangspunkt i færdigvarene - man behøver vel ikke starte fra bunden med en blikdåse for at være modelbygger?
Som Occam eksempelvis.

Tak Smile

Jeg synes det er en rigtig god idé med debat om udstillingernes kommende indhold. Som jeg også har efterlyst i tidligere beskrivelser af både udstillinger og messer (især i teksten og kommentarerne her: http://www.mj-blog.dk/2007/10/modeljernbaneudstilling-i-fredericia-2007/) synes jeg at lidt flere arrangementer ville gøre udstillingerne mere spændende. Især modelbyggekonkurrencer inden for forskellige kategorier ville være interessant, især koblet med en god fotograf, der kunne tage billeder af deltagerne og især vindernes modeller til blade og hjemmesider.

Debatter og foredrag kunne også være interessant, f.eks. om hvordan de store firmaer konstruerer deres modeller og demonstrationer af modelteknikker.

__________________

Med venlig hilsen
- Occam

Like 0 kan lide
Top

Picture

kulle2007

Salgskonsulent

Indlæg: 127

PB

Hej

Lidt bemærkninger og dit oplæg om en debat omkring messer og deres indhold.

Jeg tror jeg er en typisk model samler / bygger, jeg er ikke medlem i nogle klub, men samler og bygger lidt på amatørbasis, jeg har p.t. kun en lille bane, men ønske om at bruge et rum inden for de næste par år der er 25 m2 stort.

Sådan tror jeg at der er RIGTIG MANGE af min slags rundt i Danmark.

Det store problem for mig er at når jeg besøger messer, og jeg tror at jeg har været på alle i Danmark, så er det svært at " komme " til.

Enten hvis man gerne vil i kontakt med en klub, har de nok at se til bare at køre og forretningerne har ikke tid til at rådgive.

Og jeg ser GERNE mange flere klubber eller enkelt personer der har noget at vise frem, så vi alle kan lære noget nyt og jeg tror at alle vi amatører har en masse spørgmål som vi gerne vil stille mand til mand " undskyld eller kvinde".

man kunne jo lave det man kunne kalde et "byggehjørne" hvor det var gratis at have et bord, hvor man vise hvorledes man bygge, men man måtte ikke sælge.

her kunne enkeltpersoner /klubber have hver en lille stand hvor man kunne komme og få rådgivning, og dog skulle klubberne have lov til at optage medlemmer.

jeg mener at kan huske i Valby at der var et stort tysk anlæg fra en klub, det var rigtig godt. mer af det.....

Jeg skal ikke komme ind på hvor / hvormange messer der skal være.

men mit forslag er at man får flere klubber på banen " de må også have et ønske om at få flere medlemmer" - eks. ville jeg gerne være medlem i en klub.

at klubberne ved udstillingerne laver et lille hjørne hvor der sidder en person, som kan rådgiv og fortælle om klubben.

Forretningerne skal også lære at være mere proffesionelle, med hensyn til betjerning af kunderne, der må jeg siger efter at være i radiobranchen i 25 år " der er de sku heller ikke alle gode nok". jeg har opblevet flere gange i Valby at en far står med sin søn på eks. 10 år og vil købe et startsæt, og så taler man enten sig ud af ordren, vedr at tale det jeg vil kalde et indforstået sprog eller som jeg har opblevet 2 gange - citat: " du kan jo bare se hvad jeg har på standen " og så står far og søn og ikke aner hvad de skal - sådan for vi ikke flere til at dyrke vores dejlige hobby.

Dette gælder også forretningerne når man besøger dem - jeg vil ikke nævne navne, men hvis jeg var bestyrer i nogle bestemte modeltog forretninger, så var der blevet udskiftet en del personale, man er ikke gode nok til at rådgiv eller lave det vi kaldte plus salg - nu er der nok nogle der bliver lidt sure- og dette var en side bemærkning.

Yderlig skal messerne være ærlige: hvad type messe det er, og om det er en indkøbsmesse eller klubmesse eller blandet.

jeg synes at det er ok at "blande" andre produkter ind, da jeg har fået mange ideer

ved at kigge på biler / dukker eller andet. Smile Smile

mange hilsner og et rigtig godt indput til debat

mange hilsner

flemming

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

Søren Christensen

Chauffør

Indlæg: 71

PB  Hjemmeside

hejsa med jer her inde

jeg kan også skrive under på at der meget svært at komme med i em modeljernbane klub og hvorfor er det så sjælden der er mæsser i jylland

men hvorfor så ikke lave en dag hvor hvem som helst kan få en bord og sælge sine over skuds ting og der skal selvføldig også være plads til at forhandler kan komme med deres ting og sager og et hjørne for selv bygger

men hvis det skal blive til noget vil jeg da gerne havde opbakning til det og evt plandlægge dette såden at det ikke kun er em mæsse for forhanler men for alle der har lyst til at sælge noget vise noget fram også

__________________

MVH Søren Christensen
kører 3 Skinne og drift + digital

Like 0 kan lide
Top

Picture

Gert Frikke

Indlæg: 2.323

PB

Hejsa!

personligt kan jeg bedst lide udstillnger/messer i stil med DMJU's - der måtte dog meget gerne være noget mere fra medlemsklubberne. Overvægten bør være klubberne når det er deres union der arrangerer. Konkurrencer for de deltagende klubber og deres medlemmer vil da være rigtig fint og inspirerende.

Den kommercielle del må gerne være i en afdeling for sig.

Museumtogs arragementer er også fine. De(n) blandede hobbyudtillinger kan der da være noget i, men virker et nummer for rodet (for useriøse) for mig.

Men DMJU har en opgave at løfte ved at gøre deres traditionsrige udstillinger langt mere spændende med vægt på aktiviteter fra "egne rækker" - og det vil kunne være inspirende for de klubber der selv - med stor respekt - stabler noget på benene.

Men det peger jo absolut tilbage på en del af os der er med her.........

mvh

Gert

__________________

modeltog - en kopi af virkeligheden på en fantasifuld måde

Like 0 kan lide
Top

Picture

Voller

Indlæg: 169

PB  Hjemmeside

Er der nogen fra DMJU der læser med her? Det er jo fint at vi sidder og snakker om sagerne, men det kunne også være relevant at overbringe vores konklusioner og meninger til rette instans.

__________________

Mvh. Thomas.
Digital treskinnedrift
http://modeltog.voller.dk

Like 0 kan lide
Top

Picture

kulle2007

Salgskonsulent

Indlæg: 127

PB

Hej

Som Voller skriver citat:

[u]Er der nogen fra DMJU der læser med her? Det er jo fint at vi sidder og snakker om sagerne, men det kunne også være relevant at overbringe vores konklusioner og meninger til rette instans.[/u]

Der har vi et andet problem, at mange sidder og "gemmer " sig, ikke sådan bevist, men min fornemmelse at der er bla. flg grunde og dette gælder både klubber og os andre der ikke er medlem i nogle for for klub:

1. Man har nok I sit eget, ikke tid /lyst til at vise noget frem

2. Man kender ikke de udstillinger der er, man holder ikke eks Banen eller Lokomotivet. Her kunne de godt have nogle faste oversigt sider hvor både klubber og messer - udstillinger var på, men dato/åbningstid/åbenhus aften/kontaktperson og evt www adresse.

3. Man har stødt på "modstand", når man så møder op til en klubaften - åbenhus - over for ens valg af produkter - det er jeg bla. stødt på. citat lidt nedladende: her køre vi ikke mærklin, men jeg besøgte klubben fordi jeg i Banen have set hvor flot de byggede huse og landskaber, derfor ville jeg godt være medlem for at lære noget.

Men det tog modet fra mig, og jeg har talt med andre der har opblevet det samme.

4. Jeg føler og dette er måske forkert, at alle ser hinanden som modstander og ikke en mulighed for at lære noget.

5. Vi mangler og er dette forum rigtig godt et sted hvor alle kan komme til.

6. Banen og lokomotivet burde lave et fælles forum der er helt neutral over for påvirkning fra producenter - klubber - forhandler og private.

7. Det kan være utroligs svært at finde de forum / sider der om modeltog, synes jeg, og jeg er superbruger på PC, så tror jeg at mange opgiver.

Jeg synes at ved en sådan hobby, hvor der er utrolig mange grene at vælge eks 2 eller 3 skinne, analog eller digital, dansk 100 % eller fri fantasi, og størrelse H0 eller anden størrelse.

så burde der også være stort råderum - plads - til os alle, og i stedet for at være negativ så se det positive i at der nogle der som mig selv, nemmelig holder af af "lege" med tog.

og vi burde være mange flere.

Jeg håber at I tilgiver mig denne lille sidebemærkning

forsat god debat

flemming[/u]

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.128

PB  Blog  Hjemmeside

"Voller" skrev:
Er der nogen fra DMJU der læser med her? Det er jo fint at vi sidder og snakker om sagerne, men det kunne også være relevant at overbringe vores konklusioner og meninger til rette instans.

Ah, mon ikke Merete er kvinde for at bringe det videre til rette vedkommende? Laughing out loud

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

moppe

Medarbejder

Indlæg: 5.558

PB  Hjemmeside

"kulle2007" skrev:
Dette gælder også forretningerne når man besøger dem - jeg vil ikke nævne navne, men hvis jeg var bestyrer i nogle bestemte modeltog forretninger, så var der blevet udskiftet en del personale, man er ikke gode nok til at rådgiv eller lave det vi kaldte plus salg
Desværre tror jeg at personalet delvist er dresseret til at være sådan.[/quote]

Klaus

__________________

Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model

Like 0 kan lide
Top

Picture

moppe

Medarbejder

Indlæg: 5.558

PB  Hjemmeside

"Søren Christensen" skrev:
jeg kan også skrive under på at der meget svært at komme med i em modeljernbane klub og hvorfor er det så sjælden der er mæsser i jylland

Er det så svært ?

Hvor mange klubber har du kontaktet?

Jeg er selv medlem af en klub der tager alle nye medlemmer ind

Alternativt er der da lidt at gå efter her:

http://www.dmju.dk/klubber/klubber.htm.

Og hvor mange messer ønsker du ?

Der er store byttedag i Skørring.

Der er DMJU's udstilling (hvert andet år) i Fredericia.

Så vidt jeg husker er der et eller 2 arrangementer om året i det sønderjyske.

Der er legetøjsmesse i Århus.

Klaus

__________________

Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model

Like 0 kan lide
Top

Picture

moppe

Medarbejder

Indlæg: 5.558

PB  Hjemmeside

"Gert Frikke" skrev:
Men DMJU har en opgave at løfte ved at gøre deres traditionsrige udstillinger langt mere spændende med vægt på aktiviteter fra "egne rækker" - og det vil kunne være inspirende for de klubber der selv - med stor respekt - stabler noget på benene.Men det peger jo absolut tilbage på en del af os der er med her.........

Ja og det er jo nok der skoen virkeligt trykker.

Sådan noget planlægges ikke lige over en kop kaffe. Et stort arrangement vil tage 4-5 mand 100-150 timer hver før forarbejdet er på plads. Samtidig kræver diverse konkurrencer også at man virkeligt har nogle "forhåndstilmeldte" - der er jo ingen der "tør" skrive sig på som nummer 1 (jantelov??).

Klaus

__________________

Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model

Like 0 kan lide
Top

Picture

Gert Frikke

Indlæg: 2.323

PB

Hej igen!

Nu behøver man jo ikke lave hele DMJU's arrangement om på een gang. Det ville jo nok være fornuftigt at få stablet en enkelt modelbygger konkurrence på benene og fundet en bedømmelsesform - og så evalure det og have det som videre arbejdsgrundlag. Så må det være overkommeligt at komme i gang.

Det vil da også være en god motivationsfaktor for klubberne og deres medlemmer.

For kommende MJ-ere må det ligeledes kunne være en god inspirationskilde.

Bemærkningerne om de forudfattede foreninger og forhandlere: jeg fatter ikke at nogen kan opføre sig sådan. En forening har vedtaget noget omkring sin modelbane - det er selvfølgelig en ret og nødvendighed. Hvis man vil være med må man indordne sig under det, men håne een fordi man gør noget andet på hjemmefronten - det er da direkte tåbeligt. Jeg er selv medlem af en "bred" klub - og her er det ikke skulder og bugmål der hentydes til. Vi kan da have nogle sjove gang snak om systemerne, men da vi skal køre begge systemer, så er det helt fint. Det viser sig jo også, at de "frelste" som regel kører 2 skinnedrift, mens der ikke er så meget klubaktivitet for 3-skinne drift. Det ses tydeligt i medlemssammensætningen i vor klub.

Ofte har vi ikek en gang selv valgt vores driftsform - det ligger helt tilbage til barndommen og hvad man dengang kom i gang med. Se tråden om "Märklinister".

Tilsvarende i forretningerne. Her må man give en sober og ufarvet orientering - i hvert fald indtil kunden spørger om, hvilke valg man selv har gjort. Så kan man forklare og begrunde - men håne nogen for deres valg - usmageligt.

Hyg jer i varmen...

Gert

Nå det blev mange ord om bl.a. et evigt tilbagevendende emne.

__________________

modeltog - en kopi af virkeligheden på en fantasifuld måde

Like 0 kan lide
Top

Picture

Asger

Selvstændig

Brabrand

Indlæg: 28

PB

Jeg har aldrig besøgt en messe i Danmark, men i forbindelse med en anden hobby har jeg været på adskillige "kongresser" i både ind- og udland. Jeg tror modelbane verdenen kunne lære meget af den form disse kongreser afholdes under. Udgangspunktet er et deltagergebyr, hvor man køber et "kongreskort" til mellem 500 og 800 kroner. Betalingen dækker udgifter til workshops (lærere / foredragsholdere), sociale arrangementer, mm. Dertil kommer udgifter til tranport, indlogering, mad og drikkevarer, så man skal ville det... - men det vil vi jo også!

Min "drømme-messe" strækker sig over en weekend og afholdes hvert år. Det er en kombination af faglige arrangementer og socialt samvær. Det hele starter med at jeg registrerer mig fredag eftermiddag/aften og får udleveret en pose med praktisk info, en blok til notater, en kuglepen, diverse brochurer fra forhandlere / producenter og måske en lille overrraskelse... - det er altid spændende. Bagefter indlogerer jeg mig på det nærliggende (billige) hotel i nærheden af det sted messen afholdes. Fredag aften er der en form for "get together" arrangement, hvor man går rundt blandt hinanden og nyder et glas vin eller en øl, måske også snacks eller et let måltid. Det foregår i et lokale, hvor der er udstillet diverse samler-objekter, så der er en naturlig indgangsvinkel til at tale med hinanden og møde nye venner.

Lørdag går det løs. Jeg har på forhånd tilmeldt mig 3 workshops /seminarer, som jeg skal deltage i lørdag-søndag. Seminarerne kunne f.eks. omhandle emner som:

Kursus i lodning

Ombygning af lokomotiver - digitalisering / ny motor

Vedligeholdelse af materiel

Anlægsopbygning - fra tomt rum til komplet modelbane

Signaler - opsætning og drift

Digital styring

Modelbane historie - fra original til model

Patinering af materiel

Nogle seminarer er jeg selv aktiv på og prøver tingene i praksis, andre har måske mere karakter af foredrag. Men der er noget for alle, begynder som øvede, eventuelt fordelt på forskellige hold.

Når jeg ikke er optaget af et seminar elelr en workshop går jeg rundt og kigger på forskellige udstillede anlæg i den store foyer, tager en kop kaffe med en ny modelbane-ven (som jeg mødte fredag aften) eller går en tur ind i "Forhandler lokalet". Her møder jeg foruden min lokale tog-pusher også et hav af andre forhandlere / producenter og får mulighed for at se hvad der rør sig på markedet. Jeg bruger som sædvanlig alt for mange penge på nyt materiel.

Jeg skal også huske at deltage i den store modelbane-quiz, hvor der trækkes lod om flotte præmier, venligst sponseret af diverse producenter. Og så skal jeg da lige se, hvad klubberne har at byde på. De har alle fået tilbudt en stand på messen. Jeg skal også lige forbi hotellet med de ny-indkøbte varer og for at få et bad. Lørdag aften er der fælles spisning. Det er hyggeligt og der er levende musik og/eller underholdning. Det bliver sent, for vi er et par stykker der sidder og taler modelbane til et stykke ud på natten. Men jeg kan da lige nå 7 timers søvn, inden jeg igen skal op.

Søndag formiddag skal jeg igen deltage i en workshop og søndag eftermiddag slutter messen med et fælles arrangement. En "surprice" som arrangørerne har holdt hemmelig til sidste øjeblik. Klokken 16.00 vender jeg snuden hjemad mod Århus.

Fyldt med indtryk, nye idéer, nye modelbanevenner og nyt materiel...

Jeg glæder mig til næste år... - og så kunne det da godt være jeg skulle melde mig ind i den lokale klub? Det lød da meget spændende.

Tja, det var mit input til en spændende weekend i modelbanens tegn.

Det kunne være sjovt at arrangere. Interesserede kan skrive til undertegnede.

Mvh Asger

__________________

 Asger

Märklin · Ny bane under planlægning

Like 0 kan lide
Top

Picture

Søren Christensen

Chauffør

Indlæg: 71

PB  Hjemmeside

Citat:

Er det så svært ?

Hvor mange klubber har du kontaktet?

Jeg er selv medlem af en klub der tager alle nye medlemmer ind

Alternativt er der da lidt at gå efter her:

ja det er det for det første har jeg forsøgt i Horsens og i skanderborg udeb hel

det er bare ikke til at komme ind forde enden er oplysningerne for kerte alle andet i vejen

og til Moppe

du skriver at i tager nye medlemmer ind men ser efter de høje priser på benzin

gider jeg ikke kører helt fra Horsens til Hadsten det er sku for langt der er ikke

nogen der sponsereder benzin for mig

__________________

MVH Søren Christensen
kører 3 Skinne og drift + digital

Like 0 kan lide
Top

Picture

kulle2007

Salgskonsulent

Indlæg: 127

PB

[quote="Asger"]Jeg har aldrig besøgt en messe i Danmark, men i forbindelse med en anden hobby har jeg været på adskillige "kongresser" i både ind- og udland. Jeg tror modelbane verdenen kunne lære meget af den form disse kongreser afholdes under. Udgangspunktet er et deltagergebyr, hvor man køber et "kongreskort" til mellem 500 og 800 kroner. Betalingen dækker udgifter til workshops (lærere / foredragsholdere), sociale arrangementer, mm. Dertil kommer udgifter til tranport, indlogering, mad og drikkevarer, så man skal ville det... - men det vil vi jo også!

hej asger

Hvor har du været på sådan en weekend - det ville være perfekt, men må være utrolig hårdt at få op at stå.

dette ville være min drømme weekend Smile

flemming

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

Asger

Selvstændig

Brabrand

Indlæg: 28

PB

Hej Flemming,

Bemærk: Jeg har ikke været på sådan en weekend med modelbane hobbyen. Men jeg har også trylleri som hobby og i den branche mødes alle uanset niveau, alder og ambitioner på kongresser. I Danmark såvel som Norden, Europa, Verden ...

Vi har både "hands-on workshops" og seminarer, hvor en ekspert fortæller om forskellige teknikker, tricks, etc...

Jeg mener ikke det er så sværtat få op at stå. Hvis 2-3 personer melder sig (ud over mig...), har vi allerede en idé-gruppe og så kan vi jo mødes og se, om kemien er til at realisere en helt ny form for modelbane træf i efteråret 2009.

Mvh Asger

__________________

 Asger

Märklin · Ny bane under planlægning

Like 0 kan lide
Top

Picture

Søren Christensen

Chauffør

Indlæg: 71

PB  Hjemmeside

"Asger" skrev:
Jeg mener ikke det er så sværtat få op at stå. Hvis 2-3 personer melder sig (ud over mig...), har vi allerede en idé-gruppe og så kan vi jo mødes og se, om kemien er til at realisere en helt ny form for modelbane træf i efteråret 2009.Mvh Asger

Bravo der kom en ud af buskende der mener sagnes at vi kan lave sådan et træf

jeg medler mig også til evt at få sådan et træf op og kører og blive ved med at komme år efter år det mangler vi sku

skriv evt en pb eller mail til mig

__________________

MVH Søren Christensen
kører 3 Skinne og drift + digital

Like 0 kan lide
Top

Picture

moppe

Medarbejder

Indlæg: 5.558

PB  Hjemmeside

"Søren Christensen" skrev:
du skriver at i tager nye medlemmer ind men ser efter de høje priser på benzin gider jeg ikke kører helt fra Horsens til Hadsten det er sku for langt der er ikke nogen der sponsereder benzin for mig

Du kunne jo tage toget. Vi har klubmedlemmer fra Holstebro, Vejle, Knebel og Skive, så det kan jo kun være din interesse der er for lille.... Smile

Skanderborg skriver da at de gerne ser nye medlemmer:

http://www.sdmjk.dk/info/medlem.asp

Fredericia også:

http://www.famjk.dk/hovedside.htm

http://www.famjk.dk/klubben.htm

Silkeborg:

http://www.gudenaaekspressen.dk/

Frichs i Århus

http://www.mtkfrichs.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=55&...

Horsensklubben er så en modulklub, hvilket sætter sine begrænsninger

http://www.oestjydsk-modeltogs-forening.dk/

Klaus

Klaus

__________________

Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model

Like 0 kan lide
Top

Picture

Skott

Ingeniør

Indlæg: 1.918

PB

"Søren Christensen" skrev:
ja det er det for det første har jeg forsøgt i Horsens og i skanderborg udeb heldet er bare ikke til at komme ind forde enden er oplysningerne for kerte alle andet i vejen

Hej Søren

Jeg er selv medlem i Sdmjk, så det undrer mig, du ikke har haft held med dit forsøg her, så jeg vil da bestemt opfordre dig til at prøve igen. Selvom det er en klub, anlagt med 2-skinne drift, ved jeg, vi har medlem(mer), der også kører 3-skinne, så lad ikke det afholde dig Smile

__________________

Med venlig hilsen

Skott

Like 0 kan lide
Top

Picture

moppe

Medarbejder

Indlæg: 5.558

PB  Hjemmeside

"Skott" skrev:
[ Selvom det er en klub, anlagt med 2-skinne drift, ved jeg, vi har medlem(mer), der også kører 3-skinne, så lad ikke det afholde dig Smile

I vores klub er størstedelen af dem der har eget anlæg 3 skinne folk - til trods for at vores baner er 2 skinne.

En af 2 skinne folkene kører havebane, så hans materiel ser vi ikke meget til på vort anlæg.....

Klaus

__________________

Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model

Like 0 kan lide
Top

Picture

Skovsøekspressen

Jernbaner i den "gyldne" epoke III er sagen

Indlæg: 2.874

PB  Blog

I Silkeborg har vi modelbaneklubben Gudenaaekspressen som Klaus linker til. Her er der i øjeblikket ved at blive sat lokale i stand, og med lidt held kan selve anlægsplanlægningen og opbygningen snart gå i gang. Vi er både tre- og toskinnefolk i klubben, og som det ser ud nu kommer anlægget også til at tage hensyn til det. Vi har klubaften hver mandag aften hvis det har interesse Wink

Mvh

Claus

__________________

Dansk epoke III (Statsbane med færgehavn), 1956-1966. H0, K-skinner, digitalt med en Ecos II.

Like 0 kan lide
Top

Picture

S123

Indlæg: 174

PB

Med hensyn til udstillinger i det sønderjyske, vil jeg da lige indskyde, at hobbyudstillingen TOG 2000 finder sted i Vojens i marts måned i lige år, næste gang i marts 2010.

TOG 2000 startede som modelbaneudstilling, men efter ønske fra publikum blev temaet i 2006 ændret fra modebaneudstilling til hobbyudstilling, men navnet TOG 2000 bibeholdtes, og samme år var der skibe og biler med.

Her i 2008 blev der tilføjet modelfly.

Omfanget af udstillere er begrænset til "modeller fra transportområdet".

Udstillingen arrangeres i samarbejde mellem to foreninger, og antallet af salgsstande er reduceret til fordel for fremvisning af modeller, især hjemmebyggede modeller, der har højere prioritet end købe-modeller.

Billetprisen er med vilje sat lavt, så selv børnerige familier har råd til at besøge udstillingen.

TOG 2000 er ikke-kommerciel, og derfor skal udstillere ikke betale leje af stand, borde eller stole. Ja, de skal ikke engang betale entre.

Kun salgsstande betaler en mindre "afgift" (sidste gang var det 100 kr. pr. meter stand).

Selvom det nu er en hobbyudstilling, så er modeljernbane stadig det primære. Derfor bibeholdt vi navnet TOG 2000.

__________________

Venlig hilsen

Steen

Spor N, DB epoke III og IV, analog

Like 0 kan lide
Top

Picture

kedde

Maskinmester

Indlæg: 163

PB

Hej alle.

Personligt så jeg gerne et større antal messer/udstillinger om året. Grunden hertil er, at jeg i kraft af mit arbejde kun kan deltage i ca. halvdelen af de nuværende arrangementer, og kun hver anden gang øst/vest.

Jeg så også gerne at diverse grene inden for modelhobbyen var repræsenteret på flere af dem. Dette er i kraft af at jeg både dyrker modelbaner og bygger biler, motorcykler, skibe og fly.

Sjovt nok er der ingen, som har nævnt Esbjerg Open, som er en byggekonkurrence, der afholdes hvert år. De gange jeg har været med, har der kun været en enkelt togstamme repræsenteret, og det har været nøjagtig den samme hver gang. Hvis flere mødte op med deres hjemmebyggede materiel, var der måske lidt mere konkurrence i netop den klasse. Her er ikke direkte workshops og arbejdende stande, men der er rig mulighed for at komme i snak med en eller anden som er vidende og har samme interessefelt som en selv.

Et lignende arrangement jeg har deltaget i, er Østjysk Open i Randers.

Det skal også lige siges, at plastikbyggerne her er meget stærkt repræsenteret, og faktisk indtager 99% af deltagerantallet.

Jeg så gerne at der under de store DMJU-udstillinger blev lagt mere vægt på udstillere end på handlere. Et forslag fra min side er, at man skulle lade de "små fabrikanter" komme til frem for de gængse veletablerede forretninger. Ganske vist levere de fleste køkkenbordsfabrikanter til en eller flere større forhandlere, men jeg mener stadig man har bedre mulighed for at komme med konstruktiv kritik af produkterne når man står på en udstilling/messe, fremfor at det skal igennem en forhandler, eller at det skal foregå via email eller snailmail.

At have arbejdende "værksteder" på en hobbymesse, altså en messe som spænder over flere discipliner inden for modelbygningens ringe kunst, vil i mine øjne være en god ting. Jeg har gennem årene gennemtrevlet nettet for tips og tricks til diverse problemer jeg nu måtte have, og har måske fundet et guldkorn. Dette kan så gives videre til en anden sådan et sted, måske i en helt anden gren af modeller. Det samme gælder værktøj. Nogle af de folk jeg bygger med lokalt, kan blive meget overrasket over, at jeg bruger et stykke værktøj, "specielt udviklet til installation af bremsebakker på en F-16" til at udføre en ganske anden handling på et stykke jernbanemateriel.. Det korte og det lange her er, at man har mulighed for at snakke med andre, som måske er igang med nøjagtigt samme projekt som en selv, og som måske har netop den løsning man går og sukker efter. Dette skaber kontakter, og herved kan ens horisonter og netværk udvides.

Jeg kan også fuldt ud tilslutte mig senariet med diverse workshops/seminarer, hvor man enten arbejder sammen på en specifik disciplin som f.eks. lodning. En sådan workshop tager dog mere end et par timer, og kræver naturligvis også en elleranden form for underviser og materialer. Man kan sagtens sidde og lodde et par stykker plade sammen, og være tilfreds med det. Så vil jeg foreslå, at alle som deltager i en sådan workshop bygger det samme, eller så tæt på som muligt. Noget så simpelt som Epoke Modellers perronvogne dækker faktisk flere grene inden for "metalsløjd". Og et sådant kursus er ikke overstået på blot et par timer i mine øjne, specielt ikke hvis der er mange deltagere.. Hør bare hvor pressede lærerne er i folkeskolerne Wink (Det skal da nævnes at jeg brugte ca. 4 timer på at lave de 7 lodninger der skulle til i hver af ovennævnte vogne).

For at gøre en lang forklaring kort, ønsker jeg mere udstilling, og dermed inspiration, og flere af de små fabrikanter til messer/udstillinger.

__________________

To skinne digital, Epoke III 1955-69.

Like 0 kan lide
Top

Picture

merete_np

København Ø

Indlæg: 557

PB  Hjemmeside

"Lars Skjærlund" skrev:
Ah, mon ikke Merete er kvinde for at bringe det videre til rette vedkommende? Laughing out loud

Jeg har i dag sendt besked om, at denne tråd kan findes på Sporskiftet, til DMJUs bestyrelsesmedlemmer.

Jeg har fået en enkelt tilkendegivelse af, at et enkelt modeljernbanearangemang om nok. Dette må stå for mailskriverens egen regning.

Jeg forventer ikke at der sker ændringer på den kommende udstilling, men håber at DMJUs bestyrelse vil deltage i debatten men henblik på senere udstillinger.

__________________

M.v.h. Merete N-P

Billede

http://husbyggeren.dk

Like 0 kan lide
Top

Picture

merete_np

København Ø

Indlæg: 557

PB  Hjemmeside

Hej igen

Jeg har fået en mail fra DMJUs bestyrelse.

De har læst indlægene her og virker positive i deres svar.

De ønsker ikke at deltage i denne debat, hvilket jeg heller ikke havde forventet, men de vil tage emnet op, når den forestående udstilling er vel afsluttet.

På gensyn i Valby

Merete

__________________

M.v.h. Merete N-P

Billede

http://husbyggeren.dk

Like 0 kan lide
Top

Picture

Bo S.

Indlæg: 202

PB  Hjemmeside

Som udgangspunkt synes jeg det er glædeligt jo mere fokus vores kære hobby får. Jeg har nu været til messe flere gange i Valby - sidst til DMJU's udstilling. Sidstnævnte vil jeg personligt foretrække - her er hovedtemaet modeltog og ikke hobby generelt. Den andre messer i Valby har der jo været alt fra paintball til flyvemaskiner, ligesom der tidligere nævnt primært har været fokus på salg. Det kan man så være for eller imod - men der er da trods alt nogen gange nogle gode tilbud. Den største variation - også geografisk synes jeg dog var tilstede til DMJU's udstilling. Sidstnævnte kan der iøvrigt ses billeder fra på danskmodeltog.dk.

I sidste ende vil jeg nok deltage de messer/udstillinger jeg kan - der kommer jo trods alt lidt nyt hver gang...

__________________

http://danskmodeltog.dk

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.