Picture

Skovsøekspressen

Jernbaner i den "gyldne" epoke III er sagen

Indlæg: 2.874

PB  Blog

Godsvognskørsel førhen, DVD

Sådan meget apropos at vi nu kan få så meget dansk godsvognsmateriel fra Hobbytrade og Heljan.

På min vej forbi Kystbanen forleden, fandt jeg denne her DVD udgivet af Jernbanemuseet. Den hedder "Gods- damp og håndkraft, trykluftfilmen - godstogsbremsen".

Optagelserne er fra omkring 1941 og viser naturligvis datidens miljøer, men arbejdsgangene der bliver vist, gjorde sig gældende helt op i vor tid.

Filmen der varer lidt over ½ time viser på en meget glimrende måde de procedurer der skulle til for at sende et godstog afsted. Det er naturligvis med datidens vogne, og man ser bl.a. diverse ombyggede D-maskiner for togene og et par R-maskiner. Der bliver vist hvad de forskellige bremsebetegnelser på vognene betyder, hvordan der bliver lavet bremseprøver, fejlretning af bremser og trykluftsslange og hjulafdrejning på værksted (her er der bl.a. klip med et klædeskab). Endelig ser man også hvordan der blev meldt ind til trafikassistenten med vognene, inden det gik videre ud i systemet. Der bliver også vist de forskellige håndtegn som portøren/togføreren gjorde til lokoføreren. Og man får også et indtryk af nogen af de godstyper der gjorde sig gældende dengang. Bl.a. hestetransport og stykgodstransport.

Bortset fra at der ikke er lyd på filmen, så synes jeg godt den kan måle sig med en del af scenerne i den klassiske film "Her er banerne" fra 1948.

Mvh

Claus

__________________

Dansk epoke III (Statsbane med færgehavn), 1956-1966. H0, K-skinner, digitalt med en Ecos II.

Like 0 kan lide
Top