Nu må jeg lige have svar på et spørgsmål jeg har gået med et stykke tid.
Det drejer sig om DC og sporskift.
Ved DC har man jo sådan en booster eller lign. der vender +/- når toget kører over sporskift, men vil det så sige der kun er strømoptag på et enkelt hjulsæt på et dc lok? Ellers må der jo være et tidspunkt hvor der er kortslutning. Her tænker jeg mest på hjertestykket i skiftespor. Eller ændrer det sig alt efter sporets stilling så man ikke skal lave noget ekstra ved dem?
Er det så kun ved loop det er nødvendigt med sådan en booster ting der kan ændre på strømmen?
Er der en der kan forklare mig det i et letforståeligt sprog hvordan det virker og hvor meget ekstra arbejde der er ved at lægge skiftespor på banen i DC
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
Bibihest
Indlæg: 1.300
Tanken har strejfet mig et par gange, mest pga prisen, men efterhånden også pga. udvalget
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
Techek
Jelling
Indlæg: 898
Umiddelbart skal der ikke laves nogen ændringer ved et almindeligt sporskifte når du kører DC (oks. jævnstrøm/spænding) og hjertestykket burde heller ikke give årsag til ændringer. Egentlig er det ikke et spørgsmål om det er AC eller DC, men snarere om det er to- eller tre-skinne-spor, da der er forskellige problematikker ved hver type.
Det skal tilføjes at jeg har oplevet at enkelte, langsomt-kørende lokomotiver, nogle gange kan kortslutte anlægget kortvarigt, når et hjulsæt når præcis krydset ved spidsen af hjertestykket. Derfor kan det være en fordel at lokomotivet har strømoptag to steder så det kan "trække over" uden at blive hængende i kortslutningen.
Ved tre-skinne-drift kan dette også opleves hvis slæbeskoen rører for længe ved en af skinne-strengene, men netop derfor hæves slæbeskoen også i de fleste tre-skinne-sporskift.
[ Märklin M- og C-skinne på gulvtæppet med ungerne | Ordekvibrilistisk og pedantisk elitesoldat ]
Bibihest
Indlæg: 1.300
Hvad så hvis man laver et loop hvor man skal have sådna en "ting" der skifter + og -. Giver det ikke problemer hvis der er strømoptag på flere hjul?
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
fjernet
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
Leonard
Kerteminde
Indlæg: 858
Der skal helst være strømoptag på så mange aksler som muligt, da der ikke skal ret meget til, før en enkelt aksel mister forbindelsen. På en MZ er der fx strømoptag på alle 6 aksler.
Sporskifter til 2-skinne fås stortset i 2 udgaver:
Med isoleret hjertestykke og med ledende hjertestykke.
Det isolerede hjertestykke er af plastik og giver mulighed for at skære et sporskifte op, da der ikke sker kortslutning (altså køre igennem et sporskifte, der står til at køre den anden vej), men fordi hjertestykket er af plast giver det også risiko for driftstop, da der vil være et stykke uden strøm og et kort 2 akslet lokomotiv, fx en Køf kan være uheldig at gå i stå.
Det ledende hjertestykke kræver noget der skifter polariteten. Det kan enten ske mekanisk i sporskiftet eller med eksterne kontakter i sporskiftedrevet eller med erelæer, som styres af sporet, drevet eller omskifteren/dekoderen. Til gengæld er der ikke et længere stykke uden strøm.
Nogle sporskifter med ledende hjertestykke har bedst af at blive bygget om, fx Pecos mellemlange sporskifter. Der er så lille en afstand imellem skinnerne, når der er skiftet til en side, at der nemt kan opstå kortslutning når en vogn med boggie kører igennem, så dette bør ændres til metoden med et relæ eller sporskiftedrevs polarisering.
I en vendesløjfe kan problemet løses med et vendesløjfemodul, der opdager kortslutningen og hurtigt vender polariteten eller det kan laves med et par sporisolationer, hvor skiftet sker inden kortslutningen. Jeg har valgt den sidste metode, da en kortslutning altid vil give en lille gnist og dermed også misfarvning af hjul og skinne, der hvor gnisten springer. Men uanset hvilken metode,d er vælges er det ikke et problem med strømoptag på flere aksler. Faktisk kan kortslutningen også ske når en vogn uden strømoptag kører over den isolering, hvor polariteten er forkert.
Det kræver en lille smule omtanke at undgå kortslutninger på 2-skinne, men på et fast anlæg mener jeg ikke det er noget større problem end at det kan løses på en fornuftig måde.
Seriøse bud modtages.
Sendes kun mod forudbetaling og køber betaler porto.
Kan også afhentes efter aftale.
Leonard
5300 Kerteminde
Bibihest
Indlæg: 1.300
#Leonard
Tak for forklaringen. Synes det er ret svært at gennemskue hvad det kræver for at virke, især fordi jeg jo kører 3-skinne nu og har aldrig leget med 2-skinne.
Jeg fandt denne lille animation på nettet, men det der ikke giver mening for mig er selve sporet der kommer fra venstre. Selve ideen der vises er klar nok, men når toget nu kører tilbage ud til sporet mod venstre, så er der byttet om på + og - på resten af den strækning.. Hvad nu hvis der er et andet lok på banen, så må det jo gå galt hvis det pludseligt bliver vendt om. Eller hvad
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
Techek
Jelling
Indlæg: 898
Ja, er det ikke dejligt nemt at være Märklin/tre-skinne-bruger? Så slipper man for at tænke videre over hvordan sådan en løkke fungerer.
Spøg til side og med en ordentlig risiko for at få nogle religions-relaterede kommentarer ed i rygsækken, så vil jeg mene at det er meget sjældent at se en sådan løkke på en rigtig jernbane - og dermed også på en modeljernbane der prøver at efterligne virkeligheden.
Hvis jeg insisterede på at returnere et tog den samme vej som det kom fra (på et to-skinne-anlæg) ville jeg med stor sandsynlighed lave et dobbelt-spor. Så kunne anlægget passende blive et "kødben" hvor togene kunne cirkle frem og tilbage indtil jeg "tager et ud" og lader det standse ved en station eller lign.
Men dertil skal der dog tilføjes at der allerede findes flere fabrikanter der laver vendesløjfe-styringer som du evt. kunne anvende.
[ Märklin M- og C-skinne på gulvtæppet med ungerne | Ordekvibrilistisk og pedantisk elitesoldat ]
Skott
Ingeniør
Indlæg: 1.878
Problemet vil dog stadig opstå, når din dobbeltsporede strækning returnerer til en station, hvor sporskifter muliggør krydsning mellem de 2 spor.
Med venlig hilsen
Skott
Leonard
Kerteminde
Indlæg: 858
Det er en gammel animation du har fundet der, den er fra før digitaliseringen.
På et analogt anlæg er den rigtig nok, men der vil du heller ikke have 2 lokomotiver på det samme stykke spor. Det ville du heller ikke på et 3-skinne anlæg.
På et digitalt anlæg vendes polariteten i vendesløjfen, det sker der ikke noget ved, da det ikke er DC, der er i sporet længere, men DCC, og her bruges ikke plus og minus, det overlades til dekoderne i lokomotiverne, at styre retningen på motorerne.
Tams har et kortslutningsmodul, hvor du måske bliver klogere af at læse teksten:
http://www.tams-online.de/htmls/produkte/ksm1/KSM-1_D.PDF
Bluecher har et modul, der vender polariteten ved besatmeldere, men den er ikke specielt nem at læse, synes jeg ikke:
http://www.bluecher-elektronik.de/download/ksdprobleme0205.pdf
Her ser du så mit første forsøg på en løsning:
Sporisolationerne er de samme idag, men jeg lader PC-softwaren om at detekte og styre relæerne.
Princippet er, at hvis toget kører ligeud i sporskiftet og ind på vendesløjfen, så passer polariteten. Når det så aktiverer besatmelderen på iso2 vendes polariteten, så der ikke sker kortslutning, når iso1 rammes. Polariten vendes tilbage igen, når iso1 ikke længere er besat.
Den anden vej vendes polerne, når iso1 rammes og den vendes tilbage igen når iso2 forlades.
Det er kun i afsnittene iso2 og vende, at polerne vendes.
Dette system kræver, at der bruges strøm af alle vogne, men det skal de helst alligevel for at kunne melde besat på de forskellige isolationer. Toget må heller ikke være længere end sporet, der kaldes vende.[/img]
Seriøse bud modtages.
Sendes kun mod forudbetaling og køber betaler porto.
Kan også afhentes efter aftale.
Leonard
5300 Kerteminde
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 3.987
Da' Bibihest.
Jeg ved, du har fået mange andre svar, men lad lige mig prøve også:
Lad os lukke den med det samme: En booster er en forstærker, der tager det svage digitalsignal fra din styrekontrol og tilfører en masse strøm, så dine tog har noget at bruge af. Den styrer ikke selv noget som helst - det er mest en strømforsyning, så den er helt irrelevant i denne sammenhæng. Glem den i denne forbindelse.
Og så til selve spørgsmålet: Du har helt ret - der er problemer med hjertestykket i sporskifterne. Det kan løses på flere måder: Den nemme løsning er at isolere hjertestykket på en eller anden måde (nogen laver det af plastic, andre har et overskåret metalstykke uden forbindelse til resten), og det er også den, der bruges i begyndersystemer og billigere skifter.
Den besværlige løsning er at have kørestrøm i hjertestykket: Det betyder naturligvis, at polariteten i hjertestykket skal skifte med skiftets stilling, og det betyder også, at det kan være problematisk at skære skiftet op. Man kan nu engang ikke altid få det hele...
Hvis man køber et helt færdigt skifte med relæ/motor monteret, kan det ofte bruges lige fra kassen; men den mest almindelige løsning for 2-skinne folk er skifter uden motor, så man selv kan vælge den motor, man kan lide. Og så skal man som regel også selv sørge for polarisering af hjertestykket. Nogle motorer har en indbygget omskifter, der kan klare det, mens andre systemer har funktionen indbygget i dekoderen. Under alle omstændigheder er det som regel kun et spørgsmål om at trække een ekstra ledning fra hjertestykket til motor/dekoder.
Man kan dog også gå helt over gevind og lave en superløsning - den er meget fint beskrevet på Bjørn Runar Larsens hjemmeside. Den kortslutningssikring, han foreslår, betyder, at skiftet kan tåle en opskæring.
Problemet med den "primitive" løsning med isoleret hjertestykke viser sig først og fremmest med små lokomotiver - f.eks. et lille toakslet lokomotiv, der ret nemt kan finde på at gå i stå midt i skiftet, hvis der er problemer med strømoptaget på det ene hjulsæt, og det andet står midt i isolationen.
MVH
Lars
Techek
Jelling
Indlæg: 898
Der er da forhåbentligt ikke nogen modelbanefolk der skærer sine sporskifter op!?
[ Märklin M- og C-skinne på gulvtæppet med ungerne | Ordekvibrilistisk og pedantisk elitesoldat ]
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 3.987
Da' Jacob.
Har du nogensinde hørt om børn på (model)banen?
MVH
Lars
Techek
Jelling
Indlæg: 898
Yo dawg!
Nej, det har jeg ikke. Ka' det overhovedet lade sig gøre?
Spøg til side. Hvis det er dét det kommer an på, vil jeg da anbefale Märklins problemløse tre-skinne-spor til børn og så håbe at når de bliver voksne og "går mere op i det", vælger fx. to-skinne-spor for at kunne drage fordele af udvalget og kvaliteten.
[ Märklin M- og C-skinne på gulvtæppet med ungerne | Ordekvibrilistisk og pedantisk elitesoldat ]
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 3.987
Da' Jacob.
Jamen, knægten skal nok få sine C-skinner, når han bliver gammel nok til at bygge selv; men det sker jo også, at han skal prøve farmands anlæg, og det er altså 2-skinne.
MVH
Lars
OC
Fotograf
Indlæg: 98
Nøøj, jeg må være et stort barn på 35.... :roll:
en europæisk modeljernbane i skala H0.. :
Märklin Digital Drift | C-Skinner | Mobile Station
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 986
Det goer jeg da. -Og hvorfor ikke, det sparer jo naesten 50% af relaeer (og decodere for det digitale folk) !
I skjulte omraader hvor mine sporskifter altid bliver gennemkoert fra samme side, fjerner jeg endda helt omskifterarmen, saa tungen -een gang skaaret op- bliver liggende i sin sidste stilling.
I synlige omraader kan der da vaere folk der mener at det er for groft at se paa et sporskifte blive skaaret op, men det maa vaere deres problem.
(Pengene for det sparede materiel kan dermed bruges andre steder...)
Saaledes kan man sige at de dyere 3-skinne spor sparer lidt i forhold til 2-skinne...
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
Pluto
Indlæg: 29
Jeg har som Bibihest også overvejet at skifte fra 3-skinne til 2-skinne, hvilket primært skyldes at skinneudvalget er noget større ved 2-skinne. For mit vedkommende vil det primært være materiel der skal udskiftes/ombygges idet jeg ikke ejer ret mange skinner.
Er der nogle der kan svare på følgende:
Kan alle lok's ombygges fra 3-skinne til 2-skinne? Jeg formoder at dekoder m.v. er den samme uanset hvilket system der anvendes, så der er vel tale om fjernelse af slæbesko og udskiftning af hjul – eller tager jeg fejl? Dvs. at prisen for en ombygning vil være begrænset?
Hvorfor er der ikke en producent af skinner som begynder at lave Märklin-kompatible skinner. Der findes jo stort set ikke en 3-skinne bruger som ikke skriger efter nye muligheder?
Mvh. Pluto
Horsecreek
Lokomotivfører
Indlæg: 1.508
Intet modeljernbaneanlæg er så perfekt, at det ikke giver inspiration til det næste.
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Hejsa Horsecreek
Jeg tror pluto efterlyser en skinne ala k, vi behøver i hvert fald ikke en ny c skinne, men mere noget der ligner k, bare "rustfrie"
og med en masse forskellige sporskift, så tror jeg marklin ville vinde store markedes andele igen fra roco osv.
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
Pluto
Indlæg: 29
Lige netop det jeg mener. Jeg savner som killerp også nogle flere muligheder for skinnekombinationer, det hele bliver meget låst når man én gang har valgt Märklin's C-skinner. Man skulle tro at der ville være et marked for andre producenter til at producere skinner som var kompatible med Märklins, men måske har Märklin taget et patent på hele 3-skinne "modellen" :?:
Leonard
Kerteminde
Indlæg: 858
Med en lille smule snilde, kan det nu nemt laves så et 2-skinne sporskifte kan skæres op og det kan jo nogengange være smart, fx på skjulte spor, hvor der altid køres i samme retning. En vendesløjfe kan vel også være et godt sted, med en tilpas slap fjeder køres der altid samme vej og skiftet skæres bare op.
Seriøse bud modtages.
Sendes kun mod forudbetaling og køber betaler porto.
Kan også afhentes efter aftale.
Leonard
5300 Kerteminde
Leonard
Kerteminde
Indlæg: 858
Peco har en midterleder, der kan lægges i deres spor. Og kan den passe i Pecospor, så kan den nok også passe i så mange andre spor, så I behøver skam ikke nøjes med Märklin.
Seriøse bud modtages.
Sendes kun mod forudbetaling og køber betaler porto.
Kan også afhentes efter aftale.
Leonard
5300 Kerteminde
Horsecreek
Lokomotivfører
Indlæg: 1.508
Til gengæld tvivler jeg på at Märklin har patent på 3-skinne konceptet. jeg ved ikke hvordan det er i Tyskland, men f.eks. LEGOs patent på deres klodser udløber/udløb da det var/bliver 70 er gammelt. Desuden mener jeg Electrotren engang lavede et system til 3-skinne jævnstrøm, og der har også været 3-skinne i skala N.
Se http://www.skala-n.dk under Skala N historie.
Intet modeljernbaneanlæg er så perfekt, at det ikke giver inspiration til det næste.
Pluto
Indlæg: 29
Det vidste jeg ikke, så det er meget interessant. Er det en midterleder der kan indlægges i alle deres spor? Fordi så bliver udvalget da pludselig meget større og meget mere spændende.
Hvor finder jeg mere info vedr. dette, syntes ikke umiddelbart det er så tydeligt på deres hjemmeside (men jeg har godt nok også kun lige brugt 10 min, så måske har jeg overset det) :?:
Mvh. Pluto
Pluto
Indlæg: 29
Man skulle så bare tro at der ville være et marked for en anden producent til at producere nogle skinner til Märklin-brugere. Men det har de sikkert regnet på.... Desværre - lidt konkurrence ville nok ikke skade.
Mvh. Pluto
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Der er en tråd om det på marklin users net, men kan ikke finde den lige nu, så vist du har tid, er det bare at kigge alle grupper igennem på marklin users net :!:
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
Skott
Ingeniør
Indlæg: 1.878
Denne løsning prøvede jeg også, da jeg var treskinnekører. Den er omend endnu grimmere end "tandhjulsbanen", som folk jo ynder at kalde midterlederen. Jeg prøvede også en løsning, hvor jeg i et Roco code 100 skifte borede et hul i hver svelle, hvor jeg så satte et afkortet blånet søm igennem, men det gav nogle grimme resonanser, når slæbeskoen kørte henover. Den var dog mindre synlig end Märklins midterleder.
Med venlig hilsen
Skott
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 986
Det ville da skade Märklins indtjening!
/ironi
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Eller også ville det give Marklin det nødvendige spark i R.... der gjorde at de lavet nogel ordenlig og "model rigtige" skinner fremover :!:
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
Bibihest
Indlæg: 1.300
Nu har jeg så bare kaldt den en booster for jeg ved ikke lige hvad jeg ellers skal kalde den på dansk og det er jo netop bygget ind i boostere nogle gange.
Det hjalp lidt på forståelsen, synes dog stadig det er meget uoverskueligt hvad man skal/kan vælge for at få det enkelt og godt
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
Bibihest
Indlæg: 1.300
Forstår heller ikke Märklin vil nøjes med at producere C-skinner. De _ER_ altså meget "børneagtige" selvom de da kan komme til at se godt ud.
Märklin har også længe sagt der kom flere skinner dertil, men det har vi endnu ikke set noget til, så jo længere de trækker tiden ud, jo mere ønsker jeg mig at køre 2-skinne i stedet
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
Bibihest
Indlæg: 1.300
Lige for at få det skåret ud i pap.. Dvs man kunne egentligt skifte polaritet mens et tog kørte på strækningen uden der ville ske noget?
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
Bibihest
Indlæg: 1.300
Gad godt se Roco komme med nogle til 3-skinne folkene. Noget i stil med Roco Line med samme udbud i sporskift
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 3.987
Da' Bibihest.
Ja.
MVH
Lars
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 3.987
Da' Bibihest.
Det er jo desværre prisen for valgfrihed: Du har rigtig meget at vælge imellem - og derfor kan vi andre ikke bare fortælle dig, at "sådan gør man".
MVH
Lars
Leonard
Kerteminde
Indlæg: 858
De kalder det Stud Contact Strip og har numrene SL-17 og SL-18 i det katalog jeg har liggende. Det er punktkontakter, som faktisk kan blive ret usynlige ser det ud til.
De har faktisk også en rigtig strømskinne, Conductor Rail i code 60, som monteres med Conductor Rail Chairs, så kan der laves sidemonteret 3-skinne, fx som det er under den engelske kanal eller i metroen. De kan også bruges midti sporet.
Il-1 og Il-120 (det er et stort i og et lille L) er numrene ppå disse dele.
Seriøse bud modtages.
Sendes kun mod forudbetaling og køber betaler porto.
Kan også afhentes efter aftale.
Leonard
5300 Kerteminde
Pluto
Indlæg: 29
Tak for info leonard. Man kunne jo som 3-skinne kører overveje om det fremtidige indkøb af skinner skal være 2-skinne systemet med den ekstra midterleder. HVIS man så ønsker at skifte system engang kan skinnerne jo genanvendes bare uden midterlederen.
Mvh. Pluto