Som nogen måske ved, er jeg røget ud af en tangent, og har længe kigget nærmere på nogle af de karakteristiske konstruktioner, som man kunne finde langs de danske jernbaner og havne: Kranerne.
Indtil videre drejer det sig om: Små svingkraner, galgekraner, kraner i lystbådehavne, containerkranen Vasbygade, kørekraner, kulgårdskraner og kraner i 1:87.
Turen er kommet til havnekranerne, og her har jeg netop lagt en artikel på om 1. generations kulkraner.
Skulle der være nogen, der ligger inde med billeder eller viden om disse er, jeg selvfølgelig meget interesseret i at høre nærmere.
Hilsen Erik, My 1 2 87.dk
Gert Frikke
Indlæg: 2.322
Hej Erik!
Jamen det er da en fantastisk tangent!
Det viser med al tydelighed, hvor vidt omkring modeltogshobbyen kan føre - rundt i historien og teknologien.
Det er der vist ikke ret mange ikke-MJ'ere , der forestiller sig. Det er milevidt fra manges forestilling om, at vi sidder og kigger os skeløjet på et lokomotiv der suser rundt på en skinneoval på spisebordet.
Jeg ser med stor forventning frem til din næste del af kranhistorien.
Gert
modeltog - en kopi af virkeligheden på en fantasifuld måde
Erik 1:87
Softwareingeniør
Odense
Indlæg: 901
Hej Gert
Jamen, så må du heller få næste del: 2. generations kulkraner var brokranerne. Deres store gitterbroer kunne fragte kullet direkte ind til kulgården eller til jernbanevognene, uden at man havde brug for de automatiske baner. Drivkraften var ikke længere damp, men de mere moderne elektriske motorer.
Den første brokran, som A/S Titan leverede, var til firmaet Alfred Christensen & Co. på Kalvebod Brygge i 1906. Brokranerne blev udkonkurreret af de mere fleksible svingkraner et par årtier efter, men man nåede at opsætte mange af dem og flere var i brug i mange år herefter. Nogle blev dog også ombygget til at bære en svingkran i stedet.
Hilsen Erik, My 1 2 87.dk
F.Ormstrup
Indlæg: 2.641
Er det på den her måde du mener.
p.s. Kranen er still going strong i 1:1 - losser kul med jævne mellemrum!
mvh
Flemming
SVJMJK
Dansk H0 - Modul Samkørsel
Peters Skibsværft
Peters Garage
F.Ormstrups Blog
Skovsøekspressen
Jernbaner i den "gyldne" epoke III er sagen
Indlæg: 2.874
En meget spændende del af vores historie. Det er ikke småting der er flyttet med de forskellige krantyper i tidens løb. Blot en skam at kranerne fylder så meget, så en del af os ikke kan få plads til det, men må "nøjes" med den noget mindre havnekran, der kan fås i samlesæt.
Det kan godt se ud som om at at abejdermuseet.dk skal studeres nærmere.
Mvh
Claus
Dansk epoke III (Statsbane med færgehavn), 1956-1966. H0, K-skinner, digitalt med en Ecos II.
Erik 1:87
Softwareingeniør
Odense
Indlæg: 901
Ja, nogle af brokranerne skulle efter sigende være blevet ombygget til kranbroer for svingkraner. Hvilke og hvor mange vides ikke. Når man tager i betragtning af, hvor mange svingkraner, der har været kontra brokraner, så er de allerfleste svingkraner blevet leveret med nye kranbroer.
Meget mere om svingkraner senere, men her må man have lidt tålmodighed. Svingkranerne er nok de mest relevante for mj-folket, men inden da springer jeg lidt frem i tiden.
Hilsen Erik, My 1 2 87.dk