Picture

Tyger

Indlæg: 6

PB

2-skinnedrift, nybegynderspørgsmål...

Hej.

Jeg er opvokset med Märklin-tog og overhovedet ingen erfaring - og meget lidt kendskab - til modeltog af andre mærker. Jeg går nu med ideen om at bygge mig en bane, men på grund af det meget større og mere varierede udvalg overvejer jeg kraftigt at gå over til 2-skinnedrift. Men da jeg intet ved om DC drift, har jeg en del spørgsmål som jeg håber nogen kan besvare.

Min ide er at bygge en bane med tema 'Østeuropa før murens fald' - da jeg interesserer mig en del for østeuropæisk historie og synes dette kunne være et både spændende og originalt tema for en modelbane.

Jeg har haft kig på en række modeller fra producenter som Roco, Fleischmann og Brawa. Kan jeg uden videre regne med at tog fra forskellige producenter af 2-skinne-materiel kører upåklageligt på samme bane?

er der mulighed for at kombinere digitale og analoge tog på samme bane, eller er jeg nødt til at vælge enten det ene eller det andet?

Jeg har haft kig på et par Roco startsæt, som passer til mit tema, kan jeg regne med at et digitalt Roco startsæt er et godt udgangspunkt for at bane, hvor der skal køre tog af mange forskellige mærker?

Der findes jo et hav af forskellige producenter af DC materiel, og jeg kan forestille mig at kvaliteten kan variere noget. er der nogen producenter man skal holde sig langt fra og hvilke mærker kan man stole på altid leverer gode produkter?

Håber nogen har tid til at besvare mine spørgsmål - og på forhånd tak...

Like 0 kan lide
Top

Picture

killerp

Fotograf

Indlæg: 2.238

PB  Hjemmeside

Du skal ikke tænke så meget, blot hoppe ud i den nye verden, og jeg vil klart sige vælg 2 skinne drift ( det som du kender som DC, i dag bruger man ikke betegnelsen ac eller dc mere, men 2 eller 3 skinne drift )

Alt tog som købes i dag er til vekselstrøm (AC) det hvad enten det er 2 eller 3 skinnet, forskellen ligger i måden lokomotiverne samler strømmen op, hvor marklin (3 skinne) bruger en slæbesko, mens alle andre mere naturtro bruger deres hjul..

Digital eller analog, da du skal starte fra bunden igen, ville jeg hoppe på den den digitale vogn, og inden for 2 skinne drift, kører alle digital lokomotiv via en dekoder som "taler og forstå sproget " DCC dette betyder du frit kan vælge mellem alle mærker der laver 2 skinne materiel..

udvalget af skinner er også meget stort inden for 2 skinne drift, her vil jeg forslå at købe skinner fra peco, selvom du skulle lægge ud med et startsæt fra Roco, disse skinner kan senere hen bruges til en test bane.

Så mit råd, ud og køb et roco digital startsæt, og velkommen i denne dejlige hobby

Ps du kan ikke bruge analog lokomotiver på en digital bane, modsat du kan godt bruge digitale lokomotiver på en analog bane, her omstiller dekoder sig blot til analog

__________________

Peter

Gavflaben fra Falster

(Falsterbanen)

Like 0 kan lide
Top

Picture

Gert Frikke

Indlæg: 2.318

PB

Hejsa!

Jamen DC drift - måske nok et noget forældet udtryk - lad os kalde det 2 skinne drift herefter, er der mange der laver materiel til - derfor et meget stort udvalg.

Tingene passer sammen - dog er der lidt forskellige koblinger. De fleste anvende den af NEM standardiserede A-kobling. Fleischmann går dod stadig sine egne veje på dette punkt.

2 skinnedrift er normalt synonym med DCC digitalsystemet. Her passer tingene sammen.

Du kan ikke køre analog og digitaldrift samtidig på de samme skinner. Her må du vælge - og i dag bør der ikke være megen tvivl - du skal fra starten af vælge digitaldrift.

Der findes adskillige leverandører af styresystemer. Her er det ofte mere smag og behag der afgører valget.

Alle gængse fabrikater laver gode tog - her er der dog stadig forskel, idet nogle også laver en billigudgave - ofte kaldet en hobby-version - til små penge. Der er selvfølgelig en forskel fra de almindelige udgaver i form af færre detaljer, måske billigere motor etc. , men da ikke ubrugeligt materiel.

Et ROCO startsæt er da ikke en ringe måde at komme i gang på - hvis du da mærk og vel vil bruge alt det der er i startsættet. Så måske kan du købe det du vil bruge som enkeltkomponenter.

Husk også på, at der er mange spændende skinne fabrikanter til 2 skinnedrift. Jeg selv er endt med Tillig som min favorit. Flotte skinner i realistik profilhøjde på kode 83 (83 tusindedele tomme). Især sporskifterne er noget af det bedste efter min mening.

Håber at denne lille oversigt kan hjælpe dig på vej.

Go' fornøjelse - og velkommen i klubben!

'Gert

__________________

modeltog - en kopi af virkeligheden på en fantasifuld måde

Like 0 kan lide
Top

Picture

Tyger

Indlæg: 6

PB

Takker for de gode og uddybende svar.

Forresten, hvilke danske internetbutikker har bedst udvalg i 2-skinnemateriel, primært Roco?

Like 0 kan lide
Top

Picture

jimmyoldtimer

Indlæg: 1.433

PB

Hej Tyger!

Køb du bare et Digitalt 2 skinne start sæt, så er du godt igang,som Peter og Gert siger! Laughing out loud der er et stort udvalg på markedet ,om der lige er meget fra Øst Tyskland perioden kan jeg ikke svare på ,men der er da nogle Lokomotiver, mener jeg fra den periode Laughing out loud ang forretninger med 2 skinne matriel http://www.timsfloorballogmodeltog.dk http://www.hobbykaeden.dk http://www.spor23.dk http://www.togdillen.dk og mange andre

Du kan også gå ind på siden http://www.svmjk-modeltog.dk og trykke på fanen "forhandlere" i siden!! ,så får du forhandlere fra hele landet, som du kan Tjekke! God fornøjelse Laughing out loud

Hilsen Jimmy

__________________

Mvh Jimmy G

mine Hobby interesser

modelbane hobby/

Hifi Highend Forst./Højtalere Spolebåndoptagere /

Highend Dat/Minidisc/ Casettebåndoptager/

Pladespillere,CD afspillere

Like 0 kan lide
Top

Picture

moppe

Medarbejder

Indlæg: 5.558

PB  Hjemmeside

"Tyger" skrev:
Jeg er opvokset med Märklin-tog og overhovedet ingen erfaring - og meget lidt kendskab - til modeltog af andre mærker.

Hvor meget har du tilbage af dit 3-skinne materiel?

Hvis der er meget tilbage kan du fortsætte med 3 skinne. Med heraf mere kostbare spor. Alle modeller i dag (næsten) leveres både til 2 og 3 skinne drift, så det er ikke det der skal sætte dinebegrænsninger.

Vil du dog starte helt forfra er netop Roco startsæt i digital et rigtigt godt udgangspunkt. Det giver god "value for money".

Du spørger om der er gode og dårlige producenter. Jeg vil sige at der ikek er meget ricisi ved nogen producenter i dag. Førhen var eksempelvis Lima noget billigt skrammel - det er de heller ikke mere.

Klaus

__________________

Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model

Like 0 kan lide
Top

Picture

frede2300

Software udvikler

Indlæg: 1.129

PB

"Tyger" skrev:
Takker for de gode og uddybende svar.Forresten, hvilke danske internetbutikker har bedst udvalg i 2-skinnemateriel, primært Roco?

Jeg vil blot byde ind med et lille tillægs-råd: besøg en fyfisk butik og rør ved tingene, snak med ekspedienten, prøv at køre med det du overvejer at købe! Kig grundigt på digital centralen - det er muligvis den dyreste enkeltting at skifte hvis man ikke har fået det man hr brug for i første hug.

Edit: kig evt på hvad brugtafdelingen har at byde på: sammenlign priserne på startsæt og brugt udstyr, hvad får jeg for pengene. Er startsættet du kigger på med østeuropæisk forbillede? Startsæt kan generelt kun betale sig hvis man kan bruge ALLE delene 100%, med andre ord, ville du ha købt delene i startsættet alligevel il normal pris fordi det var netop de dele du ønskede?

__________________

H0m med GT-Position ... og jeg skal nok komme med en status på byggeriet snart..

Like 0 kan lide
Top

Picture

frede2300

Software udvikler

Indlæg: 1.129

PB

"moppe" skrev:
"Tyger" skrev:
Jeg er opvokset med Märklin-tog og overhovedet ingen erfaring - og meget lidt kendskab - til modeltog af andre mærker.
Hvor meget har du tilbage af dit 3-skinne materiel?Hvis der er meget tilbage kan du fortsætte med 3 skinne. Med heraf mere kostbare spor. Alle modeller i dag (næsten) leveres både til 2 og 3 skinne drift, så det er ikke det der skal sætte dinebegrænsninger.Vil du dog starte helt forfra er netop Roco startsæt i digital et rigtigt godt udgangspunkt. Det giver god "value for money".Du spørger om der er gode og dårlige producenter. Jeg vil sige at der ikek er meget ricisi ved nogen producenter i dag. Førhen var eksempelvis Lima noget billigt skrammel - det er de heller ikke mere.Klaus

Enig. Men vær opmærksom på at der kan være produkter som i sig selv er gode, men som bare ikke passer særligt godt med visse andre, gode, produkter. Hvis man surfer lidt rundt her på sporskiftet kan man finde endeløse frustrationer over koblinger, hjulafstande, afsporinger osv.

Jeg tror måske at 2-skinne verdenen er lidt bedre her? Mere standardiseret?

__________________

H0m med GT-Position ... og jeg skal nok komme med en status på byggeriet snart..

Like 0 kan lide
Top

Picture

Leonard

Kerteminde

Indlæg: 858

PB

Du har allerede fået en masse gode og fornuftige svar, jeg vil bidrage med, at jeg synes det er helt fint at begynde med et startsæt, som du oveni købet skriver passer til dit valg af tema.

Jeg begyndte selv med et Roco-sæt, som desværre ikke indeholdt noget som helst, der bliver brugt i dag, men jeg kom igang og fik gjort et par erfaringer med det.

Jeg valgte hurtigt at der skulle Peco spor til, fordi det er et flot spor.

Så kom der en Intelliboks til, i dag ville valget nok have været en Ecos eller noget selvbyg.

I år er jeg begyndt at bygge forfra med en kombination af Peco og Tillig spor. Tillig ser rigtigt flot ud, specielt de dejligt lange sporskifter (361mm). Dertil findes der et nemt system med ballastunderlag til Tillig, det findes vistnok også til Peco, jeg har bare ikke kunnet finde et sted at købe det, selvom der engang var en importør, der lovede det.

Mit materiel er en skøn blanding af mange forskellige fabrikater, det meste er købt med indbygget dekoder, men ellers er det ikke særligt svært at montere en dekoder i et analogt lokomotiv. Bare det er til 2-skinne og dekoderen er til DCC, så passer det sammen.

Koblinger er et spørgsmål for sig, jeg valgte hurtigt standard A-koblingen fra, da jeg synes den er grim. Der skal en eller anden form for tættere kobling til, så jeg skiftede alle koblinger til Fleischmanns Profi, som er en solid kortkobling. Nu skifter jeg igen, denne gang til Kadee, da det er et genialt system med en skjult magnet under sporet til afkobling og meget let sammenkobling. Der er så et problem med puffere, kort afstand og skarpe kurver, men nu bygger jeg med en stor mindste radius, så det løser nok sig selv på den måde.

Der er masser af andre detaljer i valg af indkøb, men du har allerede truffet et godt valg ved at vælge 2-skinne og digitalt DCC, for så har du alle mulighederne for at vælge på alle hylder af spor, tog, tilbehør, styring osv. osv.

Det er da en god ide at besøge en forhandler, men det er også en god ide at besøge en anden modelbanebygger og få en snak, hvis ikke man er så heldig, at der er en god klub i nærheden. Inspiration og forskellige inputs kan jeg i hvert fald ikke få for meget af, der skal dog nogengang sorteres fra med et stort filter.

__________________

Seriøse bud modtages.
Sendes kun mod forudbetaling og køber betaler porto.
Kan også afhentes efter aftale. 

Leonard
5300 Kerteminde

Like 0 kan lide
Top

Picture

moppe

Medarbejder

Indlæg: 5.558

PB  Hjemmeside

"frede2300" skrev:
Enig. Men vær opmærksom på at der kan være produkter som i sig selv er gode, men som bare ikke passer særligt godt med visse andre, gode, produkter. Hvis man surfer lidt rundt her på sporskiftet kan man finde endeløse frustrationer over koblinger, hjulafstande, afsporinger osv.Jeg tror måske at 2-skinne verdenen er lidt bedre her? Mere standardiseret?

Meget bedre.

Dybest set klasker du bare materiellet på og så kører man.

Klaus

__________________

Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model

Like 0 kan lide
Top

Picture

Tyger

Indlæg: 6

PB

Endnu en gang tak for de mange gode svar!

Når jeg sidder og kigger på Roco-modeller på diverse netsider, f. eks http://www.modeltog.nu , og rocos egen side, synes jeg der er vanskeligt at finde ud af hvilke modeller der er tilpasset digital drift. Kommer nye roco-modeller med digital dekoder i udgangspunktet eller er det meningen man selv skal installere en?

Jeg har et enkelt lokomotiv fra før, som passer til mit valgte tema, faktisk en roco, men til digital 3-skinnedrift. Vil det være dyrt/besværligt at konvertere den til 2-skinnedrift?

...og undskyld alle spørgsmålene, men jeg er ret uerfaren hvad 2-skinnedrift angår Smile

Like 0 kan lide
Top

Picture

Willie Garvin

Buschauffør

Indlæg: 765

PB

Det er såmænd ikke så svært at "se", hvilke modeller der er tilpasset digital drift, som du skriver.

I udgangspunktet er materiel til 2-skinnedrift ikke, fra starten, forberedt til digitaldrift, i det der ikke, er monteret digitaldekoder; med mindre den trækkende enhed er "født" med lydmodul".

Hvis du derimod køber 3-skinne materiel, er det lige til at gå igang med. Disse enheder er, såvidt jeg kan se, altid født med dekoder.

Derfor også den lille prisforskel på identiske trækkende enheder til 2 hhv. 3-skinne drift.

__________________

Venlig Hilsen Willie Garvin
H0, DC, dk, III-IV, MO, Pr, N, MH, MY, MZ, MA, ML, D, (Br80), CU, CL, CLL, Bn, CM, EH, IB, HD, Pb, Gs, CPS, DH, CP, CC, BD, B,FD, E, KS, Za, Ucs, Hbikks-tt, Gklm, Qf, Ze, Zf, Lgjs, Hbikks, Qr, Qh, Za, WRm, AV, Am, Pm, H

Like 0 kan lide
Top

Picture

jimmyoldtimer

Indlæg: 1.433

PB

Hej ! 2 skinne-modeller har,som hovedregel ikke Decoder i fra start, men Decoder Hunstik,er der!!

Det Gælder både ROCO/HobbyTrade /Heljan i de nyere modeller .!Men der er allerede feks.fra Roco/Hobbytrade en del som har lagt Lyd i Digitalt fra start ! En decoder Feks Esu 3.0 Digital Decoder kan fåes for ca 200kr på tilbud ,den er ikke lydbaseret ,men det er billigt http://www.timsfloorballogmodeltog.dk ,har dem!!!

Hvis du vil køre 3 skinne-modeller så er ROCO'S /Heljan/hobbytade's modeller til 3 skinne med Digital decoder,fra starten !! prisen for 2 skinne og 3 skinne-modellerne er den samme det er decoderen som alle rede er monteret i 3 skinne-modellerne der gør den lidt dyrere!!

Så det er et valg kun du kan træffe, og jeg vil sige !Hvad kører de i din omgangs kreds ??,det vil gøre det nemmere at i kører det samme !! Så i kan køre på hinandens anlæg U.Problemer! Laughing out loud

MVH Jimmy Laughing out loud

__________________

Mvh Jimmy G

mine Hobby interesser

modelbane hobby/

Hifi Highend Forst./Højtalere Spolebåndoptagere /

Highend Dat/Minidisc/ Casettebåndoptager/

Pladespillere,CD afspillere

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.