En udfordrende uge

Det har været en udfordrende uge for Webmaster.

Søndag brød netværkets mailserver endegyldigt sammen - den var mere end 10 år gammel, og har længe stået foran en udskiftning. Største udfordring har været, at den gerne skulle flyttes ind i det Kubernetes cluster, der kører resten af netværket, men det er en større udfordring og er derfor blevet skubbet igen og igen. Men nu blev det alvor, for den gamle server var helt død, så noget måtte gøres.

Efter et forsøg med et hurtigt hack på en anden server, tog Webmaster en dyb indånding og installerede Mailu i Kubernetes clusteret. Det er et ret ungt Open Source projekt, der har til formål at gøre det nemt at bygge en fuld mailserver med Docker containere - og der findes også et Helm chart til installation i netop Kubernets. Webmaster har tidligere kigget på netop dette projekt og blandet sig i det, men det har hidtil været frygteligt umodent og lavet ulykker med Kubernetes, så den store lyst til at installere det for alvor har ikke været til stede.

Men nu skulle det være: De værste bugs er efterhånden luget ud af Mailu, så det fik chancen; og det var godt. På et par timer var en ny mailserver oppe at køre, komplet med antispam, virustester, DKIM, DMARC, SPF, webmail og andet godt (der skal meget til at køre en moderne mailserver) - og det virkede. Næsten. Efter nogle få bugrettelser kom det dog til at køre, og det har det gjort siden. Det er faktisk ret imponerende, så Webmaster er ret godt tilfreds. Nu skal der luses flere bugs, og de skal videregives til projektet, så andre forhåbentligt også kan få glæde af rettelserne.

Desværre har det vist sig, at Sporskiftet ikke er meget for at snakke med den nye mailserver, og derfor ikke kan sende mail i øjeblikket. Webmaster er blevet opmærksom på problemet, og er straks gået i gang med at fejlrette.

Men det skulle ikke være det hele: Torsdag brød databasen ned, og det påvirkede igen Sporskiftet. Så vidt vides har det på ingen måde relation til problemerne med mailserveren, men løses skulle det jo. Databaseserveren kører MariaDB i et Galera cluster, og det har ellers kørt aldeles stabilt de sidste 2-3 år. Ikke desto mindre brød alle tre instanser ned, og en af serverne stod med en delvis opdatering fra Ubuntu, så sandsynligvis er det en fejlet automatopdatering fra Ubuntu, der er gået galt.

Det blev dog også fikset, så nu skulle databasen gerne køre stabilt mange år frem igen.

Like 11 kan lide
Top

Picture

cbt

Indlæg: 1.143

PB

Tak for dit store arbejde med at holde Sporskiftet kørende, Lars.
Sporskiftet er uundværligt   Smile

__________________

Med futlig hilsen
Carsten B. Thomsen

Fremo-medlem, H0 2-skinne, digital, dansk (incl. udenlandsk materiel, der kører/har kørt i Danmark), alle epoker - dog primært IV og V.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Skott

Ingeniør

Indlæg: 1.913

PB

cbt skrev:

Tak for dit store arbejde med at holde Sporskiftet kørende, Lars.
Sporskiftet er uundværligt   Smile

Helt enig - Det er et fantastisk arbejde, du udfører, Lars!  Smile

 

__________________

Med venlig hilsen

Skott

Like 0 kan lide
Top

Picture

nielsgrenaa

Underviser

Virum

Indlæg: 73

PB

Tak for indsatsen!

Lyder kompliceret.
Der er kommet en masse ekstra akronymer, siden jeg beskæftigede mig med sådan noget  :)
Niels G.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Niels

Ingeniør

Indlæg: 297

PB

Hej Lars,

Tommelen op for store arbejde!

Mvh

Niels

__________________

http://www.niels-modeltog.dk

Like 0 kan lide
Top

Picture

Marklin4me

Indlæg: 552

PB  Blog

Jeg kan kun tilslutte mig koret. Tak Wink

__________________

Stor modelbane hilsen

Ulrik R. Thomsen


Märklin Digital

medlem af MIST-ZEALAND og MJK Nordbanen

 www.marklinfan.dk 

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.043

PB  Blog  Hjemmeside

Da' Niels.

nielsgrenaa skrev:
Lyder kompliceret.
Der er kommet en masse ekstra akronymer, siden jeg beskæftigede mig med sådan noget

Ja, der skal en del viden til for at køre en moderne mailserver. Det er også en af grundene til, at jeg gør det - det holder min viden på området så nogenlunde up-to-date.

Derfor er jeg også meget imponeret over, at jeg faktisk kunne få en fuldt fungerende mailserver op at køre på nogle få timer med moderne teknologier som Kubernetes og Helm Charts.

Den gamle havde jeg brugt mange uger på at bygge op, og det ville det have taget igen, hvis jeg skulle have gjort det hele på gammeldags maner.

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

TogSvendsen

Indlæg: 422

PB

nielsgrenaa skrev:
Lyder kompliceret.

Det er også kun kompliceret, fordi man vælger at gøre det kompliceret. Det kan der være grunde til, og Lars nævner, at det giver ham noget viden.

Man kan også vælge en hostingløsning til 40 kr. i månedet. Det vil længe være nok til at drive et site som Sporskiftet, og så skal man ikke røre en finger, udover at opdatere forumsoftwaren engang imellem.

Like 2 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.