Smølfebanen

Jeg er i gang med at anlægge modeltog i min kælder, og som nybegynder er der mange ting at forholde sig til. For det første er valg af skinner afgørende for fremtidig anskaffelse af material, og dernæst er det i hvilken størrelse det skal være. Jeg har valgt 2 skinne system pga. DCC åbne standard (Så har jeg mulighed for at selv lave diverse styre enheder). Jeg har valgt størrelsen H0 fordi at der er stort udbud af materiale (derfor billigere) og det er ikke for småt for selvbyg. Dernæst kom spørgsmål om hvilke skinner der skulle lægges på. Jeg faldt hurtigt for Tillig Elite serien, med lav (realistisk) højde og patinering som er klar lige ud af kassen. Specielt deres lange flex skinne fandt jeg interessant fordi den giver mig større frihed med hensyn til layout.

Jeg har et kælderværelse på 3x4 meter, så det bliver ikke den store bane vi skal have fat i. Derfor ligger det lige til  højre benet at lave forskellige etager, en bjergbane. Jeg har så valgt at bruge Gmund Am Tegernsee som udgangspunkt, for at få inspiration og lidt realisme i projektet. Undervejs har der været mange gode intentioner, med helix og industri og lignende. Men efter jeg havde drøftet mine ideer med folk her på forumet, fik vi så småt bygget banen op som var duelig og samtidig havde nogle af mine oprindelige aspekter med. Deres input har været uvurderlige og uden deres erfaring og indsigt ville jeg nok have brugt langt større tid på at lave tingene om bagefter, må de have den største tak herfra for deres hjælp. Cool

try7a-cut.jpgtry_A2-2.jpgtry_b2.jpgPlan B5

En anden stor beslutning er styringen af banen. Jeg har jo valgt DCC, men hvordan skal det styres ? Der er jo alt fra PC styring som kører togene efter forudlagt program til manuel styring med tavle eller hånd kontroller, eller blanding af disse. Jeg er kommet frem til at det skal være blanding af styre mulighederne, tog som kører programmeret samtidig med at jeg kan rangere med hånd kontrolleren og styrebord til skiftespor. Men det kræver at der er forudbygget sensorer og motordrevne skiftespor. Igen en stor jungle som er mere spørgsmål om mavefornemmelse og private ønsker en at der er en fast standard som er bedre end de andre. Jeg har valgt at prioritere billige løsninger, hjemmelavede hvis ikke for besværlige. Det er jo dyrt nok at anskaffe de nødvendige dele til banen, uden at man bruger mindre formue på at købe det hele færdigt. Men det ville være dejligt kunne Laughing out loud . Selve styringen af banen er det punkt som optager mest af min tid nu, så hvis jeg havde mulighed at betale mig fra det kunne jeg komme hurtigt videre.

Like 0 kan lide
Top