Mit startsæt - del 3: Vognene

Som nævnt indeholder sættet tre vogne, en højsidet vogn, en lavsidet vogn og en tipvogn.

Den højsidede vogn har litra DB El-u . I følge påskrifterne er forbilledet 10 meter over pufferne, en bundflade på 23,7 m2, og en vægtangivelse på 11.150 kg. Jeg gætter på at dette er vognens egenvægt, dels fordi det er den laveste vægtangivelse, dels at der også er et felt med A, B og C vægte. Jeg har ikke kunnet finde nogen oplysninger om forbilledet, men jeg synes den ligner en af de europæiske standardtyper.

Modellen er rimelig vellignende, men dog noget for kort. Længden på 10 meter svarer i 1:87 til 115 mm. Vognen er dog, i følge min opmåling, kun 113 mm. Lidt regning siger så, at længdeforholdet ikke er 1:87 men ca 1:102. Denne forskel skyldes sandsynligvis de forholdsvis små radier som dette og andre startsæt ofte har.

Højsidet vogn - DB EL-u

Den lavsidede vogn har litra DB Kklm. Længde over pufferne er igen, i følge påskifterne, 10 meter. Bundfladen skulle være 24,5 m2, og vægtangivelsen er 9.250 kg. Igen gætter jeg på at dette er vognens egenvægt, fordi at der også er A, B, og C vægte angivet. 

Hvad angår modellen så gælder det samme som den højsidede vogn, både hensyn til udseende, længde og sammenligning med sit forbillede.

Lavsidet vogn - DB Kklm

 

Sidste vogn er tipvognen, som hverken har litra eller andre kendetegn. Dog har undervognen noget som ligner nitter ved akselgaflerne og andre steder. Længden er den samme som hos de øvrige vogne. Umiddelbart kunne jeg forledes til at tro, at der er tale om en fantasimodel, men jeg vil dog ikke afvise at der findes tilsvarende ulitrede forbilleder.

Tipvognen

 

I øvrigt var der også lidt gods med; den højsidede vogn har en indsats som formentlig er limet fast, og derudover er der et klippeark med containere som skal limes sammen og en lille pose med skærver (i følge beskrivelsen).

__________________

Interesserer mig generelt mest for jernbanerne øst for Storebælt, navnlig på Syd-Sjælland og og Lolland-Falster.

Trix startsæt, suppleret med udvidelse af antal skinner og en MS2 til styring.

Like 0 kan lide
Top