Jeg et træ mig bygge vil...

Når man bygger en modeljernbane kan man godt nøjes med underlag og spor, men det bliver først rigtig interessant når man bygger et landskab omkring banen (synes jeg).

Et landskab består af mange dele, og man kan gøre mere eller mindre ud af det. Da jeg lavede modelbaner med min far i 70'erne kom vi langt med maling og farvet savsmuld, - men i dag er der kommet mange nye materialer og tekniker, så vi kan lave landskaber der ligner forbilledet meget mere. En simple ting med meget stor virkning er at gøre ting beskidte, for i naturen, i byen og på vores jernbane er der ikke mange blanke og rene ting.

BladNår man kigger på den danske natur, vil noget at det første man får øje på være træer. Har man mange penge kan man købe, har man ikke må man lave det selv. I min søgen på nettet faldt jeg over en Hollænder, der laver model træer - og deler ud af sin viden med hensyn til fremstillingen. Jos Geurts siger selv at han har fundet teknikken på nettet og kun har tilføjet få ting selv, men jeg vil nu stadig give ham æren for at jeg selv begyndte at lave træer.

Kan man virkelig lave et træ selv?
Ja man kan, når jeg kan så kan du også. Og det bedste er at dine træer bliver flottere og ligner virkeligheden langt mere end de industrifremstillede træer du kan købe. Skal du købe håndlavede træer i samme kvalitet som dem du selv kan lave, kommer du til at betale en høj pris. Dette skyldes at arbejdslønnen er en meget stor del af træets pris

Er det ikke svært?
Næ, faktisk er jeg overrasket over hvor enkelt man kommer frem til et flot resultat. Selvfølgelig gør øvelse mester, men selv dit første træ kan bruges (for nogen som en del af en skov i hjørnet af din bane Wink Jeg er ikke uddannet naturvejleder og min samlede erfaring med haven kan sammenfattes til "slås og holdes nede". Min datter på 8 år ville gerne have endnu et træ på sit ridebane dinorama, og gik i gang efter mine anvisninger. Træet skal anvendes i et skoleprojekt, og derefter er planen at hun vil placere det på hendes ridebane dinorama, som jeg lavede sidste år.Resultatet ses på billedet (mangler kun et lag blade) og er helt imponerende (synes den stolte far), så nu vil hun lave endnu et.

Træ

Hvad koster det så?
Det kan betale sig at lave det selv, ca. 5 kr. pr. stk. hvis man altså ikke regner med en timeløn for ens eget arbejde. Hvis du vil sælge dine træer skal timelønnen med i regnestykket, og så skal du nok ikke regne med et kæmpe marked. Men det er jo svært at prissætte kunst, i sidste ende er prisen for dine træer jo den, som en anden ønsker at betale for dem. Sidst i denne blog er et link til en tysker der tager over 200kr for et træ, så det kan da lade sig gøre.

Inspiration, find det træ du vil lave
Første skridt er at gå en tur i naturen med kamera, kig i en bog eller søg på nettet. Du har brug for et billede eller fem af det træ som du vil lave. Sørg for at du har et godt billede af træet, så du kan se hvilke farver der skal anvendes, hvordan træet er opbygget med grene, samt bladenes størrelse og tæthed. Faver ses bedst på den årstid som du bygger din bane efter, mens træets struktur bedst ses om vinteren, når de har smidt bladene.

Struktur, opbygning af stamme og grene
Man opbygger stammen enten ud fra en (eller flere) tyk ståltråd som giver træet noget stabilitet, eller man anvender et bundt snoede tynde tråde. Hvis du anvender en tyk tråd som stamme, vikles så en mindre ståltråd om denne, der anvendes til at lave grene. Det er meget lettere end det lyder, men det er her at du skal bruge billedet af træet fra den virkelige verden, så grene får den rigtige fordeling og længde. Du kan nok ikke lavet træet præcist som forbilledet, men brug billedet som retningslinje for hvordan det valgte træ ser ud, og så skal træerne på din bane jo også variere noget for at se naturlige ud. Wink

Når du er tilfreds med stammes og grenenes længde, er det tid til at beklæde træet med pasta eller savsmuld. Pasta er lettest, det påføres en eller flere gange til den ønskede tykkelse opnås. Med savsmuld påføres limen stamme og grene med en pensel, sørg for at give et jævnt lag hele vejen rundt. Derefter drysses savsmuld fra en si over træet så den fordeler sig i limen. Efter en tørretid på 15 til 20 minutter kan man påføre endnu et lag hvis man ønsker en tykkere stamme eller tykkere grene. Til sidst males stamme og grene i de farver som ses på billedet af originalen. Jeg har også forsøgt mig med gips, men det smuldre lidt let.

Giv træet små grene, fylde, farve og blade
For at give træer små grene anvendes fibermateriale fra filtervat, som sættes på træet. For at fiberen skal side fast skal de yderste grene sprøjtes med maling eller lim. Da filtervat typisk ikke har den ønskede farve, males den med spraymaling - der samtidig limer vattet bedre fast.

Til sidst sprøjtes igen med lim, og træet drysses med blade lavet af savsmuld eller andet græs materiale, der passer i størrelse og farve. Anvend gerne flere nuancer for at give et spil i farverne, og anvend mørke nuancer for neden og de lyse for oven. Når bladene er på plads kan man anvende en mat spraylak for at gøre det færdige træ lidt mere robust.

Her er en list med værktøj og materialer, links er kun til inspiration - du kan sagtens få det lokalt.

Værktøj:

Træklodser.
Klodser af en regel eller lægte som stabil fod når der arbejdes med træet.

Skævbider
Tangen skal kun klippe tynd tråd - så det må gerne være en af de helt små til elektronik.

Pap-tallerken og glas
Som underlag bruger jeg en pap tallerken og et glas med vand til pensler.

Forstøver
En lille forstøver til rengøring eller blomster anvende til at spraye lim på træet når der skal monteres blade.

Materialer:

Ståltråd eller kobbertråd
Til træet anvender jeg 0.4 mm kobbertråd købt på rulle i england.

Pasta
Til af gøre grene og stamme tyk anvender jeg enten savsmuld der limes på, eller en blanding af gips og vand, 1 Kg købt i bauhaus til 14 kr
Jeg skal dog have teste strukturpasta, da gipsen størkner meget hurtigt.

Spraymaling
En sort spraymaling koster 30 kr. i det lokale byggemarked.

Filtervat
Filtervat til akvarier, der skal anvendes så lidt som muligt for at det ser naturligt ud.

Trælim
Almindelig trælim kan købes for ca. 50 kr i byggemarkedet. Jeg anvender Casco fra bauhaus.

Savsmuld
Savsmuld skæres af fyretræslægter eller andet træ du har ved hånden. Savsmuld anvendes evt. til at gøre stammen tykkere, og som "blade". Man kan også erstatte savsmuld med "blade" materiale fra firmaer som Noch.

Maling
Til at male savsmuld og stammen anvender jeg akryl maling fra søstrene grene, de koster 9-11 kr stykket - men der er til mange træer.

Elastikker
Til at holde træet anvender jeg to elastikker. Da de normalt får både pasta og maling kan de ikke genanvendes og må regnes med som materialer.

Vand
Lidt vand fra hanen til lim og rensning af pensler.

Opvaskemiddel
Et par dråber opvaskemiddel til blandingen af lim og vand.

Klar lak
En spray med klar mat lak, så træet ikke kommer så let til skade.

 

Referencer

Jeg har fundet materiale på nettet, så kan du gå på opdagelse:

Jos Geurts

  • Forum tråd på Engelsk af Jos om konstruktion af træer og buske
  • Forum tråd på Tysk af Jos om konstruktion af træer og buske
  • HO bane i tyskland med træer af Jos


Reiner Merke

  • Dansk webside med tilretning af Jos træbygning i forhold til danske træer og materialer

Reiner er naturvejleder og uddannet som Skovbruger, Folkeskolelærer og Naturvejleder, så man må formode at han ved noget om træer... Når du nu er på hans side så kig dig omkring, der er information om bygning af modelbaner, landskaber, huse, broer, m.m. Reiner er også aktiv her på sporskiftet, søg efter nogle af de mange billeder han har lagt op her.

Manfred Grünig

Manfred laver træer på bestilling ud fra hans store katalog. Du kan også sende ham billeder af dit ønsketræ, og så laver han det til dig.

__________________

/Bo (Aktuel status: 0 moduler, 0 meter skinne, 0 togsæt, 1 lokomotiv, samt 7 vogne)

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lille Nord

Konsulent

Indlæg: 15

PB  Hjemmeside

Flot arbejde, flot bonsai, i min hobby kræver de dog vand. 

__________________ __________________ Kører AC, mest epoke III-IV og kun dansk. Mangler både penge og plads til et anlæg. Afreagere hos en god Ven med storbane, hvor jeg både bygger og kører.
Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.