SPI DCC - Through hole eller surface mount?

Jeg har nu et kredsløb designet - og en breadboard prototype der er næsten komplet - den har ikke alle shift registrer og ikke alle outputs er bag en transistor. Nu kunne jeg jo bare tilføje de manglende komponenter og lime det ind under mit anlæg... så ser det sådan her ud når man kigger derned:

trainiot SPI DCC - Breadboard

trainiot SPI DCC - Breadboard

Det er måske ikke det mest hensigtsmæssige, og da jeg ikke orker at lodde hundredevis af ledninger og ståltrådsstykker på et protoboard så er det på tide at lege med PCB design.Indtil videre har jeg brugt through hole komponenter. Det virker sådan set fint, der er kun to problemer: 1) De fylder mere, 2) de koster mere, 3) De er sværere at finde. Det andet og tredie punkt er sådan set ligemeget - for jeg har allerede købt komponenterne da de skulle bruges til breadboard prototypen, men det kan let blive et problem at de er så store. 

Som nævnt tidligere regner jeg med at bruge Seeed til at fremstille mit PCB. Priserne på nuværende tidspunkt er USD 9,90 for et 10x10cm board. Et 10x10.1cm board koster  USD 30,20. Så det første spørgsmål var: Kan mine komponenter være på 10x10. Et hurtigt eksperiment viser at det kan de:

trainiot SPI DCC - DIP komponenter på 10x10 cm board

 

Der blev endda plads til et par skrue huller. De enkelte IC skulle nok flyttes lidt rundt for at få optimale trace længder og undgå for mange via's, men det er noget man roder med senere. Det here er dog presset sammen til en grad hvor det er lidt besværligt at arbejde med. Så for at få lidt mere plads - og for at få lov til at lege med at lære nye teknikker går jeg nok over til surface mount. Komponenterne er langt mindre så der bliver meget god plads på mit board - det kan nok være mindre en 10x10 og stadig have god plads. Det koster lidt da jeg skal have nye komponenter købt hjem, men generelt koster SMC (surface mount components) meget lidt. Og jeg behøver kun købe hvad jeg lige skal bruge, da prototype stadig udføres på breadboard med DIP komponenter. Så jeg vil tro merudgiften bliver mindrer end prisen for at lave et 10x14 board. 

Jeg har lavet en forsøgslodning på min eneste SMD chip og det gik uden de store problemer - kun en enkelt bro jeg måtte efter med noget solder wick:
Mit første forsøg på SMD lodning

så næste indlæg i denne blog bliver nok noget PCB layout... men hvem ved, jeg er forholdsvist let at distrahere... Smile

__________________

mvh
Lars M

Er så småt ved at begynde at pille i skala n, epoke III, DB.

Like 1 kan lide
Top