Så flytter toget sig!

Sidst fik jeg det der lignede et DCC signal ud af mit hjemmebyggede SPI->DCC kredsløb.

Men der er jo sådan set underordnet om jeg mener at det ligner et DCC signal - det eneste der betyder noget er om en DCC dekoder mener det er et gyldigt signal.

Så næste punkt på programmet er at få lavet en DCC Booster - der konverterer mit 0/3.3V signal til +/- 12V på sporet.

Der er en del DCC booster kredsløbsdiagrammer at finde rundt omkring på nettet. Jeg laver min egen (fordi jeg nu engang synes det er sjovere på den måde), men jeg vil lade mig inspirere kraftigt af andre kredsløb.

Jeg har et par SN754410 IC'ere på lager jeg vil forsøge at bruge.

SN754410 har 4 "half-H driver" enheder arrangeret i 2 par (drivere). Hver driver kan trække 1A. Så enten kan jeg køre 2x1A segmenter fra én IC, eller jeg kan forbinde de to drivere  og trække 2A. Man kan naturligvis også sætte flere IC'er sammen og på den måde trække endnu mere.

Da jeg kører N skala på et meget lille anlæg er det begrænset hvor meget jeg har brug for. Jeg regner med at forsyne sporskifte motorer m.m. fra en separat strømkilde - eller evt fra deres egen booster, så det er kun selve lokomotiverne og muligvis vognbelysning der skal leveres strøm til fra boosteren. Det nærmeste jeg er kommet et estimat om strømforbrug er omkring 250/300mA for skala N per lokomotiv. Så med 1A kan jeg køre 3-4 lokomotiver.

Jeg har sat den simpleste booster sammen som jeg kunne slippe afsted med for at have et udgangspunkt.

Power

Boosteren får 12.5V input fra min bench power supply. Jeg bruger en L7805 til at få 5V til logic delen. Jeg ved godt at en L7805 er ret ineffektiv, men den er også herlig enkelt at bruge.

Billede

DCC input

Input fra min SPI->DCC enhed går igennem et par optocouplere der beskytter mod 5V eller 12V. Jeg har brugt en hurtig optocoupler til DCC signalet - mens enable/disable kører på en enklere relativt langsom kreds der ikke skal bruge VCC, GND og bypass capacitor.

Billede

Der er ikke det store i denne del. Jeg bruger 10K pull-down på den langsomme PC817 optocoupler - så inverterer den ikke signalet. 6N136 optocoupleren vil altid invertere så der bruger jeg 10K pull up. Det er funktionsmæssigt ligegyldigt om DCC signalet inverteres.

Driver

Til sidst er der driveren. Igen, ret simpelt da det meste er bygget ind i IC'en. Jeg har kun forbundet den ene driver:

Billede

 

Opstillingen.

Jeg smed et stykke spor i enden af det hele og dumpede et lokomotiv ovenpå:

Billede

Bag breadboardet med booster opstillingen kan man se den gule SPI->DCC enhed, og derefter gemmer der sig en Raspberry Pi et sted i ledningerodet.

Jeg sendte DCC signalet 3 (togets addresse), 193 (langsom kørsel) og checksum byten afsted.... og success. Lokomotivet begyndte at køre.

Hvad skal der så laves nu?

Dette er naturligvis en anelse for simpelt til at være helt godt. Jeg vil nu begynde at tilføje nogle nye funktioner:

  • Kortslutningsbeskyttelse. Ligenu er den sikret af min bench power supply, men den er måske lidt overkill at køre anlægget fra på længere sigt.
    • Planen er at boosteren vil forsøge at tilslutte strømmen igen periodisk - sikkert noget i stil med 1-2 sekunder.
  • Vendesløjfe support - mere præcist et input der får boosteren til at invertere DCC signalet, ikke noget der reagerer på kortslutning.
  • Status LED / Afbryder kontakt der kan føres ud til fronten på mit anlæg.
  • Status output - jeg vil gene have et signal der kan gå tilbage til min Raspberry Pi og indikere om der er en kortslutning.

Jeg ved endnu ikke om jeg for lavet PCB til boosteren - det kan være den bare ender med at være på et protoboard. Hvis jeg laver PCB vij jeg sikre mig at jeg let kan lave 2 1A booster outputs eller 1 2A output fra samme enhed. Bliver det noget protoboard så kan jeg bare lave det ene eller det andet.

__________________

mvh
Lars M

Er så småt ved at begynde at pille i skala n, epoke III, DB.

Like 0 kan lide
Top