En begynderbane tog form

Billede

Lufthansa-toget BR111

Billede

BR50 fra ÖBB

For et års tid siden blev familiens mindste dybt optaget af tog, så lidt spontant blev der stillet en plade op på 2,10 x 1,25 (se gerne et tidligere indlæg fra os). Planlægning var der ikke meget af, vi skulle bare i gang. Erfaring var der heller ikke meget af, da jeg ikke selv tidligere havde bygget en bane op. Men der havde været et par tilløb hertil, så helt blank i overvejelserne var jeg ikke.

Beslutningen var derfor enkel: Start med en begynderbane hvor man kan afprøve lidt forskelligt, og vent med den store drømmebane som man har tænkt på halvdelen af livet.

Derfor blev der anlagt en ovalformet bane med 2 spor og et rangerområdet i midten. Kort sagt et oplæg der mindede om et startpakkesæt med noget udviddelse som vi alle sammen kender det fra Märklinkatalogerne......

Af egne fejl lærer man som bekendt af. Min første fejl var at underkende stigninger, og jeg må sige at 5% stigninger ikke spiller særlig godt, især ikke når de kombineres med sving og skiftespor. Men en bro ville jeg have, og til andre som begiver sig ud i dette, kan jeg kun sige at der er en grund til at man helst skal holde sig til stigninger på under 2%....

Nu er det metalskinner vi kører med, og lægge dem direkte på en malet spånplade gav godt nok en ubeskrivelig støj. Hos spor23 i tåstrup fik jeg et godt råd som jeg gerne vil give videre til andre begyndere: Læg skinnerne på det rullegræs man kan købe i alle togforretninger. Det støjisolerer ganske fint og giver samtidig et ok look. Samtidig er man hurtigt og billigt igang.

Ellers var det bare at prøve sig frem med anlæggelse af landskab og veje samt hvad der ellers følger med. Meget er blevet lavet om, ikke kun fordi første forsøg ikke var tilfredsstillende, men også fordi det er ganske sjovt at prøve lidt forskelligt af. Feks. detaljer som belysning har været godt at afprøve, især LED belysning som kaster et afgrænset og retningsbestemt lys er rigtig godt.

I de papkasser som blev fundet frem fra gemmerne var der 2 Märklin digitaltog plus et enkelt tog med deltastyring, men banen var kun analog. Jeg valgte derfor i starten at analogstyre togene på 2 sporkredse med en midteradskillelse. Det passede fint med at den lille kunne styre et tog og jeg et andet, men digitalstyring var et emne som jeg tænkte en del over. Fremfor at kaste mig ud i den store digitale investering anskaffede jeg mig i stedet en lille digitalstyring fra Märklin startsættene, en investering til under 200 kroner. Første skridt ind i den digitale modeltogsverden gik nemt og ubesværet, at indstille sine tog på de rigtige adresser var uhyre nemt og nu kan jeg køre med 4 tog på vores lille anlæg. Næste skridt bliver at indbygge dekodere i de analoge tog vi har, og i den forbindelse er jeg meget hook på at deltage i kurserne som togcenter gentofte udbyder. Alternativt havde jeg også overvejet at melde mig ind i en togklub hvor man sikkert kunne lære en masse. Vi har været på besøg i en enkelt togklub, Gersagerparkens togklub, hvor vi i øvrigt blev meget godt modtaget, så skal vi være medlemmer af en togklub bliver det helt sikkert dér.

Jeg har lagt et par billeder af begynderbanen ind, egentlig blot til underholdning da den snart er fortid, idet planlægningen af "bjergbanen" er godt fremskreden. Den bliver med 2 vendesløjfer kørende gennem 3 niveauer, altså præget af kørestrækninger der svinger sig igennem landskabet, ind og ud af bjerge som det nu skal på sådan en bane. En computeranimeret sporplanlægning bruger jeg ikke, i stedet har jeg lagt de 3 niveauer op på gulvet og målt grundigt efter, og nedtegnet en sporplan på papiret. Den nuværende spånplade rækker ikke til dette, så jeg supplerer med en ekstra plade sådan at den bliver L-formet.

 

 

__________________

De bedste toghilsner

Esben + John Larsen

Vi kører Märklin digital CS3+, epoke 4-5-6 materiel og tider vi selv har oplevet, favorittoget er DB ICE2 + SBB krokodillen Ce 6/8

Like 0 kan lide
Top