Børn og modeljernbaner

Man kan i forskellige fora af og til følge emnet børn og modeljernbaner, især omkring hvordan man skal starte, og i hvilken alder. I det sidste års tid har jeg haft fornøjelsen af en lille 2 årig gut som med største entusiasme har kastet sig over tog, hvorfor jeg gerne vidergiver min erfaring om hvad der gik godt, og hvad der gik knap så godt. Derfor et par råd til dem med små børn som gerne vil starte op.

 

Det hele startede med en familieudflugt sidste år til Køge Hallerne hvor der var modeljernbaneudstilling. Sammen med konen og vores 2 årige barnebarn drog vi afsted på tur. Stedet var valgt fordi jeg selv syntes det kunne være sjovt at genoplive noget af den modeltogstemning som havde været pakket væk i papkasser siden midthalvfemserne, og en times tid kunne familien vel nok holde ud. Netop som vi var kommet indenfor dørene løb den lille direkte mod en stor opstilling af et spor 1 anlæg som blev studeret med åben mund, sådan forsatte resten af eftermiddagen og tilsidst kom vi ud sammen med dem som pakke udstillingen ned en lille time efter lukketid.

Siden har vi deltaget i mange arrangementer, både udstillinger og veterantogsudflugter. Et enkelt besøg i den lokale modeljernbaneklub er det også blevet til. RÅD 1 vil derfor være: Tag ud og oplev hvad der sker. Det er dejligt at være sammen om tog, og den lille skal nok få ansporet sin interesse.

 

Efter besøget på modeljernbaneudstillingen blev papkasserne hurtigt fundet frem, her i var der Märklin metalskinner og en del bedre materiel som jeg havde indkøbt omkring 1996, men den gang vakte det ikke rigtig børnenes interesse så meget havde ligget ubrugt hen. Da jeg var lidt øm over det gode materiel indkøbte jeg hurtigt et brugt startersæt i den blå avis og på vej hjem en spånplade i Silvan (210x125). SÅ var vi igang!

Den 2 årige var straks med på at samle bane, dvs. han rakte mig skinnerne som jeg så satte sammen, men tog og vogne fik han hurtigt mod på selv at sætte på. Efter megen øvelse og ødelagte koblinger lykkes det også. Når tingene ikke altid lykkes for ham i første forsøg, var hans egen løsning derfor ofte at lægge krafterne i. RÅD 2 er derfor: Stil aldrig noget frem du bliver ked af at miste.

 

På internettet tilbragte vi mange timer, især video'er på youtube var populære, nogle klip af få minutters varighed hvor man med et klik er videre til næste bane. Men egentlige DVD'ere og togkataloger er det også blevet til. Thomas tog har absolut heller ikke levet forgæves når vi taler om underholdning. Jeg har prøvet at betragte det hele med hans øjne, eksempelvis placerede jeg også modelbanen på en plade i bare 50 cm højde. Men har også måtte erkende at brio trætoget ikke kan erstattes af en færdig anlagt plade. Der skal bygges og leges, så ved siden af skal der være plads til leg. RÅD 3: Gør tingene i børnehøjde

 

Om kort tid bliver den lille 3 år, toginteressen er super intakt, mest impornerende syntes jeg faktisk det er at så lille en dreng kender forskel på IC3 tog, S-tog, godstog, skinnebusser og det tyske ICE tog. Tog har været både sjovt og lærerigt. Herfra skal lyde en tak til alle dem som frivilligt har stablet gode arrangementer på benene, samt de mange DSB folk som med et smil har har vist den lille noget om tog.

Og tiden fremover ?? Ja, nu skal vi til at bygge en bjergbane, da det med at tog som kører ind igennem bjerget og ud i den anden ende er et absolut hit. En ny sporplan er tegnet og værelset er gjort klar. ET SIDSTE RÅD til dem som har de helt små størrelser: Deres alder betyder ikke noget, men forvent aldrig at de leger med tog som du selv gør. Glæd dig i stedet over deres spontane glæde. Det koster lidt togmateriel at tage de mindste med i legen, for mit vedkommende er der vel røget en 3-4 tog (typisk Märklin's lille sort damplokomotiv artikelnr. 3000) samt et ukendt antal vogne. Køb bare nogle gamle sæt rundt omkring, der er altid noget som overlever. Og så har jeg bemærket at de gamle sæt slet ikke er så tosset, for de er lavet med større tolerencer som gør det nemmere at sætte toget på skinner.

 

 

 

__________________

De bedste toghilsner

Esben + John Larsen

Vi kører Märklin digital CS3+, epoke 4-5-6 materiel og tider vi selv har oplevet, favorittoget er DB ICE2 + SBB krokodillen Ce 6/8

Like 0 kan lide
Top

Picture

ct

Indlæg: 201

PB

Super indlæg med erfaringer! Vældig gode overvejelser!

/Christian

Like 0 kan lide
Top

Picture

kedde

Maskinmester

Indlæg: 163

PB

Jeg har selv en purk, som fylder 2 år om kort tid, og her er ingen tvivl om at interessen for tog og jernbaner er gået igen. Her i eftermiddags var vi sammen med mine forældre, som bor tæt ved jerbanen, og under en lille gåtur kunne jeg høre en IC'er der tudede et stykke væk. Jeg spurgte sønnike om vi skulle gå ned og kigge på toget, hvorefter han til min store overraskelse siger: tog, ja..

Jeg har også haft ham med til et par arrangementer både med 1:1 og model, og han er heller ikke til at drive væk fra de store tog eller kørende modeljernbaner. Vi er ikke rigtigt nået længere end at lave "rutchebaner" med Brio-tog, men jeg føler mig overbevist om, at han har arvet interessen for jernbaner fra både far og farfar Smile

__________________

To skinne digital, Epoke III 1955-69.

Like 0 kan lide
Top

Picture

nyboder

Civil i forsvaret

København N

Indlæg: 404

PB

Fint indlæg, vi startede dog lidt anderledes, idet vi købte det batteri trukne ICE tog fra Märklin, som kører på C-skinner. Jeg tror de er blevet skilt ad og samlet de første 100 gange her det først år. Hans store ønske i år, er et af de to nye der er udkommet.

Det gode ved denne måde, er at han indimellem får nogle af mine skinner og kan udbygge med, da vi jo begge kører med samme system skinner.

Batteri togene kan klarer noget mere end de normale digitale. Han har endnu ikke ødelagt det batteri drevne tog, men det har kostet en del i nye batterier. Wink

__________________

Med venlig hilsen

Erik

Kører: Märklin, dansk, epoke 3-4-5 og Faller Car system.

Like 0 kan lide
Top

Picture

HNE3003

sælger

Indlæg: 448

PB  Hjemmeside

hej

Jamen de skal da med, ned og køre med tog Smile vores lille knægt, på 3 år har både en MZ'er fra Lima og et lokomotiv fra Thomas tog, og så lidt vogne, som er hans. Han elsker at komme med derned, men man skal dog lige tage et tjek, for med en skjult banegård, 50 cm over gulvet, er der sommetider der lige holder en vogn på tværs af sporene Smile mennnnn, de skal jo lære det, så det må man tage med Smile
__________________

WWW.ets.acnshop.eu

DCC på Tillig Elite, mest Danske toge, men alt der
har kørt i DK er velkommen, gerne MY´er og MZ´er
og ME`er....

Intellibox Games on Track

Like 0 kan lide
Top

Picture

BT

Selvstændig

Søby Ærø

Indlæg: 388

PB  Blog

Min søn på 1½ har i efterhånden meget lang tid været ellevild med at komme ind til min modeljernbane. Hvis han er helt utrøstelig er det det eneste der virker at gå derind i fem minutter og så har han glemt alle sine sorger.

Første gang han stiftede bekendskab med virkelighedens jernbaner var i sommers hvor vi var på tur med veteranbanen fra Randers til Allingåbro - han stod med hovedet ud af vinduet på nærmest hele turen. I efteråret var vi så på Jernbanemuseet i Odense hvor hans første ord kom - TOG! Så er man stolt... Jeg har senere haft ham med i barnevognen når jeg har været ude at fotografere ved de store baner, hvor han følger spændt med.

Nu har han så lært de forskellige funktioner på modelbanen, hvor lokomotiverne kan sige lyde ved tryk på rigtige knapper mv.

 

__________________

Mvh

Johnni Christensen

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.