Opbygning af Dennis' Små Baner - del 5 Belysning

 

Et emne jeg er sprunget over, er belysningen af mit anlæg. Der kan skrives mange bøger om lys, belysning, smag og behag osv. men her kommer altså lidt om hvordan jeg har gjort.

Det gik hurtigt op for mig at den almindelige loftslampe i rummet ikke ville være nok til at oplyse anlægget, så jeg gik på jagt efter oplysninger om hvilken lyskilde som ville være bedst egnet. Med hjælp fra jer brugere her på Sporskiftet kom jeg frem til at den bedst egnede lyskilde ville være lysstofrør med dagslyskarakter.

Billede

Lystemperatur måles i Kelvin og ifølge dette billede er 5000 Kelvin Neutralt hvidt lys, hvilket jeg har forsægt at opnå med belysningen på mit anlæg. Billede fra aaplus.dk.

Hvordan finder man så lige de rigtige rør? Jo, lysstofrør er mærkede med et nummer som angiver rørets lysintesitet og farvetemperaturen. Mine rør er fra Philips og hedder TL-D 90 De Luxe og kodenummeret 36W/950, og de lyser fint rummet op, og giver tilstrækkelig lys til anlægget samtidigt med at farverne virker narurlige.

Billede

Her ses hvordan man afkoder teksten på sine rør. Kelvnín er lystemperaturen. Ra er hvor god farvegengivelse rørerne har, Solen = 100 og alt under 80 vil være for lidt, mine rør er 90. Effekten er proportional med rørets længde, mine rør er 36W. Billede fra osram.dk

Billede

Mine rørs kodetekst.

Rørene er monteret i fire armaturer i loftet rundt langs anlægskanten. Jeg overvejer at montere yderligere to armaturer, og da armaturerne er gennemkablede er det nemt at montere flere i forlængelse af hinanden. Nogen ville sikkert mene at jeg skulle have monteret armaturer med plads til to rør i hver, og det ville da sikkert heller ikke ødelægge noget Smile

BilledeBilledeBillede

Min belysning. Grunden til at billederne ser lidt mørke ud, skyldes at billederne er belyst ud fra rørerne og ikke selve anlægget. For enden af rørerne i hver sin side kan indsættes et ekstra rør hvor ledningen går.

Armaturerne har ikke glimtænder, men er HF styret. Det fordyrer armaturerne, men det har også sine fordele. Rørerne tænder næsten med det samme man trykker på kontakten uden blink og den elektroniske styring skulle også forøge levetiden på rørerne. Rørerne "blinker" ikke med 50 Hz, men med ca. 40000 Hz, så nogen mennesker kan faktisk undgå at få hovedpine ved at rørerne er HF styret fremfor med glimtænder. Jeg er ikke fagmand, og denne påstand vil jeg ikke tage ansvaret for rigtigheden af.

BilledeBillede

Billeder taget med belysningen tændt. Når landskabet kommer på plads, skal det nok blive godt, håber jeg Smile

Lidt mere om belysning af anlæg på tysk, kan ses på http://www.forsten-online.de/navi/02-de.htm. Klik på "Anlagenraum".

__________________

Hilsen Dennis

Mit anlæg under opbygning, besøg min blog http://www.sporskiftet.dk/blogs/dennistr

DSB strækning og privatbane, H0 epoke III, Tillig Elite code 83 og Roco LINE.

Like 1 kan lide
Top

Picture

humpel1x

Sweden

Indlæg: 4

PB

Hej Dennis !

Tak for en kanon gennemgang af lys over modelbanen. Nu kan man jo bare fylde indkøbskurven og derefter sætte lys op. Det eneste jeg bare lige skal overveje er om der skal to eller et rør i hver.

Hilsen Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

DennisTR

Lokomotivfører

Tølløse

Indlæg: 1.132

PB  Blog  Hjemmeside

Hej Lars

Tak for roserne.

Jeg vil anbefale to rør, da armaturerne ikke er væsentligt dyrere, men lysudbyttet er mere end merprisen værd, vil jeg mene.

__________________

Hilsen Dennis

Mit anlæg under opbygning, besøg min blog http://www.sporskiftet.dk/blogs/dennistr

DSB strækning og privatbane, H0 epoke III, Tillig Elite code 83 og Roco LINE.

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.