Opbygning af Dennis' Små Baner - del 4 Servoer

Hej og velkommen til min blog.

Jeg er langt om længe kommet lidt videre med mit anlæg, og er nu ved at montere servoer på Brandlund station. Først indkøbte jeg ESU servoer med plasticgear og de fungerer udemærket, men jeg vil fremover kun bruge dem hvor det er småt med pladsen. Grunden her til, er den at de støjer, synes jeg. Derfor har jeg indkøbt, efter anbefaling i øvrigt, disse servoer hos Conrad. De er væsentligt mere støjsvage end ESU's, så det er dem jeg vil benytte på hovedparten af anlægget.

BilledeBillede

Her ses vinkeljernene umonteret og monteret.

Selve servoen er monteret ved hjælp af vinkeljern som jeg har savet til, så hullerne passer. Under sporskiftets skiftearm har jeg boret et 10 mm. hul. Hullet kan ikke ses oppefra da der med Tilligs sporskifter følger en skiftemotorkasse, som monteres så skiftearmen ender inde i den, og derved er hele mekanismen skjult.

BilledeBillede

Første servo monteret under skiftet. Hele mekanismen er skjult i kassen til venstre for sporskiftetungerne.

Til at styre servoerne med har jeg både brugt en servodekoder fra Uhlenbrock kat.nr. 67810, og ESU Switchpilot Servo. Begge fungerer glimrende, men Uhlenbrock'en har indbyggede relæer til at styre hjertestykkepolariseringen, det har ESU'en ikke. ESU har et produkt kaldet Switchpilot Extension som kan monteres sammen med Switchpilot Servo og dermed styre hjertestykkepolariseringen ad den vej. Det er dog en noget dyr løsning synes jeg, så jeg har, inspireret af en bruger her på Sporskiftet, valgt at montere en mikroswitch som denne fra Conrad, så armen bliver påvirket af servohornet og derved ompoler hjertestykket. Mikroswitchen bliver limet fast med sekundlim.

Billede

Mikroswitchen limes først på servoen når denne er monteret under skiftet og er justeret ind, så switchen sidder korrekt ift. servohornet når dette bevæger sig.

ESU Switchpilot Servo har indbygget tre knapper til at programmere adresse, servopositioner og bevægelseshastighed. Det er ikke særligt smart, da ESU anbefaler at man programmerer servodekoderen når alle servoer er installeret på anlægget, og så kan man hurtigt regne ud at servodekoderen sidder trygt og godt inde under anlægget, og så kan man ikke se sporskiftetungerne mens man betjener knapperne på dekoderen. Den kan dog programmeres via CV'er.Uhlenbrock og ESU's servodekodere kan styre fire servoer, og da jeg har 22 sporskifter på stationen som skal skiftes med servoer, har jeg brug for en servodekoder som kun kan styre to servoer, så jeg overvejer at købe servodekodere fra MBTronik, fremover. MBTroniks servodekodere er dog dyre, da en dekoder som kan styre to servoer koster omkring 200 kr., omtrent det samme koster Uhlenbrocks og ESU's som kan styre fire servoer hver. MBTroniks servodekodere kan købes både som byggesæt og som færdigsamlede.

Billede

Der er stadig en del servoer at montere (20 stk.), men det er nu da ganske hyggeligt arbejde Smile

__________________

Hilsen Dennis

Mit anlæg under opbygning, besøg min blog http://www.sporskiftet.dk/blogs/dennistr

DSB strækning og privatbane, H0 epoke III, Tillig Elite code 83 og Roco LINE.

Like 0 kan lide
Top