Design og layout af en modelbane

Når man skal designe en modelbane kan man naturligvis anvende papir og blyant, men det er desværre let at tegne ting som så ikke kan bygges med de skinner og sporskifter der er tilgængelige. Derfor er der lavet en lang række programmer til design og layout af modeljernbaner. Fælles for de fleste af disse programmer er at de kan arbejde med flere skalaer og mange producenter af skinner, og de indeholder typisk et katalog så man kan sammensætte banen ved at flytte skinner fra kataloget ud på et virtuelt stykke papir.

En liste med programmer er naturligvis dynamisk, og vil ændres med tiden. Nye programmer kommer til og andre forsvinder, så derfor opfordres alle til at rette og tilføje hvis man finder fejl og mangler.

Design og layout af modeljernbaner i alfabetisk orden
AnyRail

AnyRail

Windows program som er gratis hvis du anvender under 50 stk spor. Køber du en licens kan du designe ubegrænset.

AnyRail er et program der er let at anvende, man vælger en skala og en producent af skinner og så kan man begynde at designe. Programmet har en god understøttelse af fleksspor, og viser med en rød linje hvis man kommer til at lave kurver der er mindre end den mindste radius man selv kan bestemme. Programmet kan arbejde med lag og man kan sætte højden på samlinger og få programmet til fordele stigningen over en strækning. Programmet kan på samme måde som kurverne advare hvis du kommer til at lave stigninger der overstiger den grænse du har valgt. Selv om programmet arbejder med lag har det ikke 3D visning.
RailModeller

RailModeller

Mac program, Shareware - men uden licens er print og gem ikke mulig.

Dette program er let at gå til men besværligt at rette i sine designs. Når man placere nye spor man man med lyd høre når to spor forbindes.
Right Track

Right Track

Windows program, Gratis.

Dette er en gratis version af WinRail, men man kan kun anvende Atlas skinner. Det er altså en reklameversion som skal få en til at anvende deres produkter, men man kan jo sagtens anvende det til at lave generelle designs.
Templot

Templot

Windows program med licens.

Templot er ikke et designprogram med biblioteker fra de store producenter, men mere et CAD program for dem som vil bygge skinner selv. Programmet indeholder information om hvordan spor bygges, så man kan designe sine spor så tæt på forbilledet som muligt. Indlæringskurven for programmet er stejl, og programmets brugerflade minder om programmer som de lavedes for 10 år siden, men mestre du først programmet kan man designe og printe templates til special spor i alle afskygninger.
WinRail

 

WinRail

Windows program med licens.

 

WinRail er let at gå til, og man kommer hurtigt i gang med at designe sin bane. Det er dog lidt besværligt at rette i et layout, og så beregner den kurver ud fra en centerlinje uden udbredelse, hvilket giver nogle tal man ikke kan bruge til meget i praksis.
 Wintrack 

WinTrack

Windows program med licens.

 WinTrack er schweitzerkniven der kan alt, men det kræver så også at man er villig til at bruge tiden på at finde ud af hvordan man gør det. Programmet indeholder mange biblioteker med skinner, bygninger og materiel så man kan opbygge sin modelbane og få den vist i overbevisende 3D.
 XtrkCad Opensource og gratis software. Kører på alle større platforme.
Like 2 kan lide
Top