Märklin - Teknisk Ordbog

 

Velkommen til den Tekniske Ordbog for Märklin Brugere på Sporskiftet.dk

Ordbogen er oprettet for at give en forklaring på de "Tekniske" udtryk som anvendes i forbindelse med drift af Märklin Anlæg og Digital-Centraler.

Ordbogen er ment som et Opslags-værk til Nye Märklin Modeljernbane brugere, men kan anvendes af alle.

 

Teknisk Ord :Forklaring :Illustration :
3-Polet Anker

Ofte anvendt betegnelse om Märklin's 3-polede universalmotor, hvor ankeret som er en af de 3 motor-dele i Märklin motoren er udstyret med 3 viklinger (Se illustrationen her til højre). Anvendt i mange Märklin modeller frem til 80'erne, hvorefter den 5-Polede motor begyndte at finde indpas i mange Märklin modeller.

Den 3-polede motors egenskaber er ofte "kendetegnet" ved en lidt "rykkende" kørsel. Det er specielt ved langsom hastighed, dette observeres på lokomotiver udstyret med denne type anker.

Billede 
5-Polet Anker

Ofte anvendt betegnelse om Märklin's 5-polede motor, hvor ankeret som er en af de 3 motor-dele i Marklin motoren er udstyret med 5 viklinger (Se illustrationen her til højre).

Den 5-polede motor er kendetegnet ved en "meget mere" stabil kørsel også ved langsom hastighed end Lokomotiver udstyret med 3-polet motor.

Billede 
5-Stjernet Motor

Betegnelse brugt af Märklin om deres Analoge Lokomotiver med feltspoler med 5-Polede Ankere i Marklin's 35xx-serie af lokomotiver.

Denne motortype er primært anvendt i perioden fra 1988 til 1996.

Alle Lokomotiver i 35xx-serien er med DCM-Motor (Trommel Collektor Motor ) med 5-polet anker.

Alle Lokomotiver i 35xx-serien er udstyret med Elektronisk Omskifter.

Lokomotiver i Märklin's 35xx-serie lader sig nemmest ombygge til Digital ved anvendelse af følgende Marklin reservedele :

Marklin 60901 / 60921 / 60941, samt en dertil egnet decoder.

 

21 MTC Decoder /

21 MTC Print

Betegnelse for Decoder-Stiktype med 21 Pins (såkaldte Stik-ben) som kan monteres i et ligeledes forberedt Decoder-Print med 21 Huller, som ofte allerede er indbygget i nyere Lokomotiver fra Producentens Marklin's side. Index-Pin 11 på MTC21 Stikket bestemmer hvorledes Decoderen monteres på 21 MTC-Printet.

21MTC Decoderen kan enten Monteres i toppen eller bunden af 21MTC-Printet, afhængig af Pladsen i Modellen. (Se mere i beskrivelsen af NEM660-Standarden, samt Lokomotiv-Producentens Vejledning for Korrekt Montering)

Stik-typen er udviklet af Marklin i samabejde med ESU i 2005 til brug i Marklin/Trix Lokomotiver og har siden også fundet indpas i modeller fra andre Producenter, som har taget denne Stik-type til brug. (ESU/Zimo/Uhlenbrock/Brawa)

21 MTC Decoder Stiktypen er udviklet for at øge mulighederne med hensyn til Elektriske Tilslutninger til Decoderen (Lys/Funktions-udgange/Højtaler/Hjul-sensorer).

Specielt for Marklin Lokomotiver betyder MTC-Stikket en fordel, da det via de 2 Hall-Kontakter er muligt at anvende Soft Drive Sinus Motoren med dens 3 Motor-tilslutninger, sammen med denne Stiktype.

21 MTC Decoder/21MTC Printets udformning (Dimensioner / Elektrisk Specifikation) er beskrevet nærmere i NEM 660 Standarden udgivet af Morop.

( LINK : NEM 660 Standarden for 21 MTC Stiktypen/21MTC Print - PDF-Format )

Märklin overholder ikke NEM 660 med deres nyere lokomotiver, hvorved dekodere bygget ud fra NEM norm ikke altid kan styre alle funktioner i et Märklin lokomotiv. Märklin har lagt sig op ad NMRA RP 9.1.1 der beskriver at alle funktionsudgange skal være forstærkede.
På ældre Märklin lokomotiver med SDS motor kræver det dekodere efter NEM 660, derfor sælger Märklin i skrivende stund ombygningskit med MTC efter begge standarder.

Billede 
A-kobling

Märklins gamle standardkobling. se NEM 360.
De nyere Relex- og kortkoblinger er varianter af ovenstående der ikke overholder NEM normerne 100%

 
ACEngelsk forkortelse for Alternate Current, på dansk kaldet vekselstrøm. 
ABV

Tysk forkortelse for Anfarh/Bremse-Verzügerung, på dansk kaldet Opstarts/Bremse-forsinkelse, som betegner en Indstilnings-mulighed i de digitale Lokomotiv-Decodere for en"forsinket" Opstart / Nedbremsning af Lokomotivet, som medvirker til at gøre Opstart/Nedbremsning af et Lokomotiv mere naturtro og realistisk.

Forsinkelsen-Parameteren er angivet i "Sekunder/Millisekunder" og anvendes i nu om dage i stort set alle moderne Digitale Decodere fra stort set alle Modeltogs-Producenter.

På ældre MarklinDigital Decodere indstilles værdien ofte på et "Pot-meter" som er monteret direkte på Decoderen, mens den på nye Decodere programmeres via CV-Parameter eller Register 73 , som så bestemmer hvorledes Decoderen skal reagere.

Indstilles på de forskellige Digital Centraler under Konfigurations-siden for Lokomotivet (CS1 / CS2).

 
ABV-Software

Betegnelse for ABV styringen, som i forbindelse med Marklin Centralstation 1/2 og Mobilstationerne beregnes og "emuleres" software-mæssigt af den digitale Central og reguleres herfra. Med denne mulighed får man mulighed for en mere "fintfølende" styring af ældre Marklin Lokomotiver med ældre Marklin Decodere som ikke har denne mulighed indbygget i Decoderen.

 
ABV-HardwareBetegnelse for ABV Styringens Hardware-del, som lagres i den Digitale Decoder og kan udlæses via CV-Parametre. 
Adapter-Print (Decoder)

Betegnelse for et Elektrisk Print, hvorved det er/bliver muligt at "konvertere" den i modellen indbyggede Decoder Stik-type til en "anden" Decoder Stik-type.

Dette kunne f.eks være et Lokomotiv med 21MTC-Stik monteret, som ved anvendelse af et Adapter-print kunne anvende f.eks en Decoder med NEM 352 Stik (8 Polet) eller NEM351 (6 Polet Stik).

Eksempel : 

Adapter-Print til højre viser Liliput Art-Nr 938004

(Konvertings-stik fra 21MTC Stik til NEM 652-Stik)

Billede 
AmpereMåleenhed for strøm. 
Analog Drift

Betegnelse for Styringen af en Modeljernbane via en Transformator med en Dreje-regulator og er kendetegnet ved anvendelsen af f.eks en Marklin 6647 Transformatorer, som anvendes til styringen af Analoge Lokomotiver på et Analogt anlæg.

Bemærk : Digitale Lokomotiver som placeres på skinnerne på et Analogt Anlæg, vil med det samme starte med at køre i det Øjeblik lokomotivets slæbesko har Kontakt til Skinnerne, da Decoderen i Lokomotivet med det samme får "direkte" Strøm.

 
Anker

Anvendt betegnelse om den "roterende" motordel som anvendes i Marklin Motorer.

Ankeret er enten 3-polet (3 Viklinger) eller 5-Polet (5 Viklinger) og er af Marklin produceret i forskellige former og størrelser, alt efter indbygnings-behovet for den pågældende Model.

( Se også 3-Polet Anker og 5-Polet Anker )

 
AUX-Udgang

Anden betegnelse for en Funktions-Udgang på en Digital Decoder, hvortil der kan tilsluttes en "forbrugende" Elektrisk Komponent, så som Lys / Lys-dioder / Røggenerator / Digital-Kobling og andre lignende elektriske og forbrugende Komponenter.

De fleste moderne Digital Decodere som produceres nu om dage, er udstyret med 2 / 4 eller flere Aux-Udgange på Decoderen.

Nyere moderne Decoder tilbyder Programmering af AUX-Udgangene ved hjælp af CV-programmering for den enkelte udgang. F.eks i forbindelse med Dæmpning af Lys og Koblings-funktioner og andre ting.

 
Banestrøm

Betegnelse anvendt om forsyningen af Skinner med Bane-strøm.

På Marklin anlæg drejer det sig om tilslutningen af Banestrøm (markeret ved et "B"), som ved hjælp af Opbygningen af en såkaldt "Ringledning" til Banestrøm opbygges ved anvendelsen af f.eks Marklin 72090 Fordeler-Plader.
Banestrøm anbefales tilført for ca hver 2-3 Meter Skinner som er udlagt på anlægget, for at sikre at Banestrømmen er fordelt "Jævnt" over hele anlægget.

(Se også Stel/Masse )

 
Blokafsnit  
Bloksignal  
Booster

Ekstra Strømkilde med egen Strømforsyning som finder Anvendelse på Større Modeljernbane-anlæg over en vis størrelse og som forsyner Anlægget med mere Strøm.

Når Boostere indsættes og finder Anvendelse på større Anlæg, opdeles større anlæg generelt i flere Bane-områder som er "Elektrisk adskilt" fra hinanden og hvor Boosteren således forsyner sin eget "Specifikke" Bane-område med Digital Strøm til Lokomotiver, Magnetartikler, Drejeskiver og andet Tilbehør.

Nyere typer Booster er i stand til selv at "detektere" fejl på anlægget og frakobler ved Kortslutning på Anlægget sig selv, indtil en eventuel Kortslutning på anlægget er fjernet.

Nyere typer Boostere styres generelt af den Digitale Central som anvendes på anlægget via den i Digital Centralen indbyggede Software/Firmware og via Skinne Format Processoren (i CS 1 og 2 via GFP-delen), hvor Boosteren melder sin "aktuelle" Drifts-situation til den Digitale Central via CAN Bus-Systemet, som får den Digitale Central til at "afbryde" (STOP) strømforsyningen til anlægget indtil en eventuel "fejl" er løst og fjernet.

 
Bremse-Lyd

Anvendt betegnelse for den i Decoderen indlagte "Bremselyd" i et "Soundslot", som generer Bremselyden i den Model hvor Decoderen er monteret. Bremselyden er som regel lavet Specifikt til Modellen.

 
Bremse-ModusBetegnelse for de Bremse-typer en Decoder understøtter. 
Bremsestrækning

På en Bremsestrækning reduceres Lokomotivets Hastighed.

På Analoge anlæg sker det som oftest ved at anvende "Modstande" til at reducere Bane-spændingen med.

På Digitale Anlæg og I Lokomotiver med Digitale Decodere er denne Mulighed indbygget og understøttet  i Decoderen og kan ændres via CV-Programmering af Decoderen, som på denne måde således Understøtter de forskellige Bremsestræknings-Standarder som findes.

Der findes flere forskellige Bremse-strækning Standarder bl.a Marklin Bremsestrækning, Roco Bremse-strækning og Zimo ZLU, som understøttes af mange af de Digitale Decodere som er på Markedet nu om dage.

 
Bøjle-kobling

Betegnelse anvendt om den mest normale type Kobling som er meget udbredt i bl.a Skala H0

Bøjlekoblingen findes i en del Varianter afhængigt af den valgte Producent, men generelt er funktions-anvendelsen stort set ens for de forskellige typer.

Marklin bruger også betegnelsen "RELEX" om denne type Kobling.

 
C Sinus Motor

Betegnelse for en Højt-ydende Motor, som af Marklin er indbygget i Mange modeller i 37xxx og 39xxx-serierne.

Motoren er baseret på et Magnetfelt, som ved hjælp af flere Spoler frembringer et "roterende" Magnetfelt, som så bringer Rotoren i i bevægelse, som så igen omsætter bevægelsen enten via Snekker, Gear eller et Kardan-træk til Lokomotivets hjul og dermed sætter Lokomotivet i bevægelse.

Denne Motor-type anvender ikke Kul/Børste-sæt og er dermed helt vedligeholdelsesfri, men kan ofte ikke repareres og skal derfor udskiftes såfremt den er defekt.

Fordelen ved denne Type Motor er et højere "Drejnings-moment" ved en "lavere" Spænding og derved også et "lavere" Strømforbrug.

 
C Sinus Compact Motor

Samme som C-Sinus Motor.

Motoren er opbygget i et mere "kompakt" format og fungerer på samme måde som C-Sinus Motoren.

 
C-Skinner

Betegnelse for Marklins nyere Skinne-type som er produceret siden ca 1996 og frem til nu.

Marklin's C-Skinne Serie i Kunststof.

 
CAN-Bus

Betegnelse for Kommunikations-Bus som i sin tid er udviklet af Bosch til Bil-industrien og som nu om dage også anvendes og bruges af Marklin / ESU og andre Modeljernbane-producenter til udveksling af Data og Kommunikation mellem Digitale Enheder indenfor Modeljernbane-teknikken ved hjælp af udviklingen af en specielt for Modeljernbane udviklet CAN-Protokol som beskriver teknikken for Data-overførelsen i mellem de tilsluttede Digitale Komponenter på et Digitalt Modeljernbane-anlæg.

Følgende Marklin Produkter anvender CAN-Bussen til Data-Transmission / Kommunikation :

Centralstation 1 (60212)

Centralstation 2 (60213/60214/60215)

Mobilstation 1  (60651/52)

Mobilstation 2 (60653)

Marklin 60125 Terminal

og andre Digitale Enheder/Produkter fra andre Producenter ( ESU / CAN Digital Bahn )

 
CAN-Motor  
CAN-Terminal

Anden betegnelse for Marklin 60125 Terminalen, som anvendes ved tilslutning af andre CAN-Produkter for tilslutning af disse til en Digital Central som er det "styrende" Element i CAN Bus Systemet.

ESU anvender Betegnelsen EcosLink om sin CAN-Terminal.

Ved anvendels af disse Terminaler, kan op til 4 eller flere Produkter tilsluttes via en CAN-Terminal til CAN-Bussen for en på Brugeren nem og simpel måde via de af Producent anviste Kabler til CAN-Bussen.

 

Centralstation 1

Centralstation 2

Betegnelse for Marklin's 1.ste Digital-Central som blev lanceret i 2004 efter et samarbejde med ESU.

Betegnelse for Marklin's 2. Digital-Central som blev lanceret i 2008 (Artikelnr : 60213/60214/60215)

(Se også Digital-Central)

 
Centralstation 1/2 - Webserver

Betegnelse for den i Marklin Centralstation 1 & 2 indbyggede "Webserver" som tilgås via en Internet-browser via Digitalcentralens IP-Adresse og hvor Brugeren af Webserveren i forbindelse med Centralstation får mulighed for at løse forskellige Opgaver relateret til deres brug af en Centralstation :

Webserveren anvendes i Marklin's Centralstationer 1 og 2 til følgende formål :

- Adgang til ChangeLog (Lister over Software/Hardware-ændringer i CS 2)

- Adgang til Dokumentation for Produktet og hjælp til Installation af Tilbehørs-Produkter.

- Adgang til CAN System Bus Dokumentationen.

- Anvendes ved Software/Firmware-Opdatering af Centralstationen Styrings-flade / Skinne- processor.

- Anvendes af Centralstation 1 og 2 til Upload af Lokomotiv-Ikoner.

- Anvendes af Centralstation 1 og 2 til Upload af Funktions-Ikoner.

- Anvendes til "Skærmdump" af den "aktuelle" viste side på Centralstation 2 til Dokumentations-behov.

- Anvendes af Modeljernbane Software/Applikationer til Kommunikation med CS2 for udveksling af Data.

- og meget mere.

 
Center MotorBetegnelse for Motortype anvendt i bl.a Marklin's reklame-Lokomotiver i Marklin's 36xxx-Serie (Elektro-Lokomotiverne), findes dog også i andre Lokomotiver produceret af Marklin / Trix. 
Control 80Navnet på Marklin 6035 Enheden (Produceret 1985-1991), som kan anvendes ved Digital Drift sammen med Marklin 6021 Control Unit. 
Control 80FNavnet på Marklin 6036 Enheden (Produceret 1988-2005), som kan anvendes ved Digital Drift sammen med Marklin 6021 Control Unit 
Control Unit 6021Navnet på Marklin 6021 Enheden (Produceret xxxx-xxxx), som er den Digitale Central i det ældre Marklin Digital System. 
CV-Programmering

CV er den engelsek forkortelse for Control Variabel.

CV-Programmering er Programmeringen af de enkelte Parametre og deres Værdier,

 
CV-Værdi  
DCC

Engelsk forkortelse for Digital Command Control.

I sin tid udviklet af Lenz.

Anvendes af NMRA, som Norm (Protokol) for styringen af en digital modeljernbane.

DCC-protokollen arbejder pakke-orienteret og understøttes af de fleste producenter og deres digital-komponenter til 2-leder systemer.

 
DCM Motor

Engelsk betegnelse for Drum Collector Motor, på Dansk kaldet "Tromle Kollektor Motor" som er udviklet af Marklin og anvendt i mange Lokomotiver fra ca 1972 og fremefter og som stadigvæk anvendes af Marklin i deres Modeller nu om dage.  (Se illustrationen til højre).

DCM-Motordele består af Motorskjold, Feltmagnet og Anker.

Ældre Analoge Lokomotiver med DCM-Motor kan ombygges til Digital Drift med følgende Marklin Ombygnings-sæt : 60901 / 60921 / 60941, som indeholder de "nye" motordele til Ombygnigen.

Billede 
Decoder  
Decoder CVBetegnelse for de Indstillings-Parametre (Control Variabel'er) i en Decoder, som kan indstilles af Brugeren for Justering og Optimering af Lokomotivet. 
Decoder ID (CV8)

En Værdi indsat i nyere Decodere i CV 8, som angiver Decoder-Producentens Navn / Information om Decoderen Type.

For en liste over Producenter og deres tilhørende Decoder-ID, anvend weblinket herunder :

www.nmra.org/standards/DCC/mfgnumbers.html

 
Decoder RESET

Anvendt betegnelse for at "Resette" en Decoder tilbage til sin "Standard-Indstilling", som er "Pre-konfigurede" Standard-indstillinger fra Producentens Side af.

De Pre-konfigurerede Indstillinger for en Decoder, kan "variere" alt efter Producentens ønskede Standard-indstillinger for deres Decoder-Produkter.

 
Decoder k83 / m83Hyppigt anvendt Betegnelse for Marklin artikelnr 6083 / 60830 / 60831 (m83) 
Decoder k84 / m84Hyppigt anvendt Betegnelse for Marklin artikelnr 6084 / 60840 / 60841 (m84)  
Decoder s88Hyppigt anvendt Betegnelse for Marklin artikelnr 6080 / 60880 / 60881  
Decoder L88 LinkAnvendt betegnelse for Marklin artikelnr 60883 
Decoder SoundslotBetegnelse for de i en Lyd-Decoder indlagte Sound-Slots (RAM-plads), som indeholder de til en Model valgte og opsatte "DriftsLyde/Funktions-Lyde" til en Specifik Lokomotiv-model fra Producentens side eller fra Decoder-Producentens Side (ESU). 
Decoder Update  
Delta Decoder

Betegnelse for Marklin's "billigere" generation af Decodere.

De første Delta Decodere fra Marklin understøtter kun op til 16 Digital-Adresser (via Lodning/Dipswitch) og nyere Delta Decodere understøtter op til 80 Digital-Adresser via Dipswitch-Kontakter.

Delta Decodere er generelt produceret under følgende Marklin Artikel-numre : 6603/66031/66032

Endvidere findes Specielt Producerede Delta Decodere i forskellige Varianter tilpasset til en Marklin Model.

(Illustration til højre viser 6603 Delta Decoderen)

 
Digital-Adresse (Lokomotiv)

Digital-Adressen er "Lokomotivets Adresse" som anvendes af den Digitale Central for Kommunikation med det pågældende Lokomotiv for styring af Lokomotivets Drift og Funktioner.

Via den angivne Digital Adresse styres Lokomotivets Drift og Funktioner.

Ældre Marklin Decodere understøtter Digital Adresse-området 1-80.

Nyere Marklin Decodere understøtter Digital Adresse-området 1-255 (fra ca 2003 og frem).

 
Digital-CentralBetegnelse for den Digitale Styrings- 
Digital Drift

Udtryk som anvendes om af en Modeljernbane som styres Digitalt

Digital Drift af en Modeljernbane er kendetegnet ved at der anvendes en Digital-Central til styring af Lokomotiver / Personvogne / Sporskifter / Drejeskiver og andet Tilbehør.

Digital-Centralens "Skinne-Format-Processor" udsender via "Skinne-Format-Protokollen" (Motorola/DCC) et Digital Signal til anlægget, som transporteres rundt på anlægget via Skinnerne til Digital-Lokomotiverne, som befinder sig på skinnerne på Anlægget .

Et "Digitalt" Lokomotiv er udstyret med en "Decoder" indstillet med en "Digital Adresse", som aflytter og afkoder de fra Digital-Centralen afsendte Digitale Signaler og omsætter disse til Styre-kommandoer til Lokomotivet, såfremt at Digital-Adressen på Lokomotiver stemmer overens.

 
Digital-Kobling

Elektrisk Komponent som kan monteres på et Lokomotiv i Koblings-skakten i begge ender, for at kunne "Frakoble" Personvogne/Godsvogne via en "defineret" Funktions-taste på Digital-Centralen.

Digital-koblinger produceres under hensyntagen til NEM 360/362 Standarden for Koblings-montering.

Digital-Koblingen består af følgende Komponenter :

 

Digital-Koblingens "funktioner" kan styres af 1 eller 2 Funktions-Udgange (AUX-Udgange) på Decoderen, alt efter ønske fra Producenten side eller fra Brugerens side ved ombygning af et Lokomotiv, som skal udstyres med Digital-koblingerne.

Nyere Decodere fra ca 2007 og frem tilbyder Specielle Indstillings-muligheder for Digital-koblingen, hvormed en frakoblingen af Personvogne/Godsvogne er gjordt væsentlig lettere.

 
Digital KranAnvendt udtryk om en Kran / Portalkran / Kulkran som kan styres via Funktions-Tasterne på den Digitale Central 
Digital Signal  
DIP-Switch

Udbredt betegnelse for en "Vippe-kontakt" på ældre Marklin Digitale Decodere, som bruges til at indstille Lokomotivet Adresse med i forbindelse med Digital Drift.

Ældre Marklin/Delta Decodere udstyret med vippe-kontakt til indstilning af Lokomotivets Adresse er bl.a :

6080 / 6090 /  60902 og Delta Decoderne 6603 / 66031 / 66032, samt andre Special Decodere produceret fra ca 1985 og frem til ca 2003.

 
Drejeskive  
Drifts-Lyd  
Drifts-Spænding

Ved eleketriske drevne Modeljernbaner spiller Drifts-spændingen en betyden rolle og angives i enheden "Volt"

I forbindelse med Marklin anlæg finder følgende anvendelse Volt-styrker anvendelse :

22 Volt - Digitalstrøm (anvendes på Digitale Marklin 3-leder Systemer sammen med Digitale Centraler)

16 Volt - Vekselstrøm (anvendes på ældre Analoge Marklin 3-leder systemer med en 6647 Transformator)

12 Volt - Jævnstrøm (Anvendes på de fleste Analoge 2-leder systemer)

10 Volt - Jævnstrøm (anvendes af Marklin Spor Z)

 
Dynamisk Bremse  
Elektronisk Omskifter

Anden betegnelse for en elektronisk anordning monteret i Marklin Lokomotiver i 1980'erne, som anvendes til at Skifte køreretningen for Lokomotivet.

 
Fart-RetningAnden betegnelse for Lokomotivets Kørsels-retning. 
Faulhaber-MotorMotor fra Faulhaber Group. Til modeltog anvendes normalt deres kerneløse DC minimotorer. 
Funktions-Decoder

Betegnelse for en Speciel Decoder, som er udviklet specielt med henblik på at "Styre" Digitale Funktioner i f.eks et Lokomotiv / Personvogne / Godsvogne eller andet specielt Tilbehør.

 
Feltmagnet  
Feltspole  
Funktionstaste-MappingEngelsk betegnelse for Funktionstaste-Programmering. 
Funktions-Udgang(Se AUX) 
Følge-AdresseFunktionstaste-Programmering 
GUI / GFP

GUI : Engelsk forkortelse for Graphic User Interface, på dansk kaldet : Grafisk Bruger Flade, som er en betegnelse for en Brugerflade på en Computer eller i forbindelse med Marklin's Produkter Centralstation / Mobilstationer og ESU Produkter er den grafiske brugerflade som benyttes af Brugeren til at håndtere enheden med. Brugerfladen kan enten som regel styres via en Touch-Skærm, Tastatur eller ved hjælp af en Computer Mus.

GFP : Tysk forkortelse for Gleis Format Processor, på dansk kaldet : Skinne Format Processor

Betegnelse for Hardware-enhed som er installeret i Marklin's Digitale Centraler, som styrer det Digitale Udgangs-signal til Lokomotiver / Sporskifter / Drejeskiver og andet Tilbehør og som er ansvarlig for håndtering af eventuelle Kortslutninger på anlægget og dermed også Frakoblingen af den Digitale Central for at undgå elektriske beskadigelser af denne.

 
Hjul-Sensor

Betegnelse for "Elektronisk Komponent" som via en Elektrsk "Sensor" monteret i et Model-Lokomotiv aflæser "antallet" af Hjul-omdrejninger ved hjælp af f.eks Mini-Magneter monteret på et Hjul på Lokomotivet.

De aflæste Data kan "Detekteres" af nyere og moderne Decodere, som kan anvende disse data til at beregne f.eks "antallet" af Dampslags-lyde som skal afspilles via en Lyd-Decoder i forhold til et Damplokomotiv's aktuelle køre-hastighed beregnet ud fra de aktuelle Hjul-omdrejninger på Lokomotivet.

 
HLA

Tysk betegnelse anvendt af Marklin om de i deres Lokomotiver indbyggede Motorer.

På dansk kaldet : Højt Ydende Motordrev

 
Hæftering  
Interface 6050/6051Betegnelse anvendt i forbindelse med Marklin's 6050 / 6051 Digitale Enheder, som anvendes til at forbinde den Digitale Modeljernbane med en Computer-Styring, hvorved at Modeljernbane Styrings-software kan styre anlægget, såfremt at Softwaren 
KKAnvendt forkortelse for "Kort Kobling". 
KKKAnvendt forkortelse for "Kort Koblings Kulisse". 
K-SkinnerMarklin's Serie af K-Skinner 
K83-DecoderBetegnelse for Marklin Decoder som anvendes til Styring af Sporskifter, Drejeskiver, Kraner og andet tilbehør. 
K84-DecoderBetegnelse for Marklin Decoder som anvendes til Start/Stop af Motor, Frakobling af Strøm til et Sporafsnit/ Lys og andre lignende ting. 
Kabel-TværsnitAnden betegnelse for Lednings-tykkelsen i forbindelse med "dimensionering" af Ledningsføringen under Modeljernbane-anlægget. 
Kardan-træk  
Keyboard

I Marklin's tilfælde betegnelse for Marklin 6040 Keyboard-enheden eller betegnelsen for det i Centralstation 1/2 og Mobilstation 1/2 indbyggede "Keyboard", som i begge tilfælde anvendes til Opsætning og Styring af Sporskifter, Drejeskiver, Skydebro, Signaler og andet tilbehør til den Digitale Modeljernbane.

 
Klokkeanker-Motor

Ordret oversættelse anvendt i modeltogskredse af den tyske betegnelse: Glockenanker-Motor.
I stedet for den normale danske betegnelse: En kerneløs DC motor.

 
Kontakt-Skinne  
Kort AdresseBetegnelse for det korte Adresse-rum (1-127 Digital Adresser) i DCC-formatet. 
Kørekontrol  
Kørerute  
Køretrin  
Lang AdresseBetegnelse for det lange Adresse-rum (128-9999 Digital Adresser) i DCC-formatet.  
Lastregulering  
Layout  
LED  
LFCM-Motor

Engelske betegnelse for Large Flat Collector Motor, på dansk kaldet "Stor Skive Kollektor Motor".

Motor-typen er anvendt i mange Marklin modeller helt tilbage fra 1950'erne og frem til slutningen af 1980'erne.

Motor-typen anses nu om dage for en af de bedste Motortyper Marklin indbyggede i deres Lokomotiver på grund af dens gode Motor-Egenskaber.

Billede 
LGB  
Lokomotiv-Databank

Betegnelse for en "Datafil" indlagt i nyere Digital-Centraler, som indeholder en oversigt over alle Lokomotiv-modeller fra en "Specifik" Producent indlagt i Producentens egenproducerede Digital-Central.

Filen er ofte lagret i et filformat kaldet CSV (Comma Separerede Værdier)

Datafilen indeholder bl.a Information om følgende :

Producentens Artikel-nr, Decoder-type, Adresse, Funktionstaste-belægning.

Bemærk : Lokomotiv-Databanken i CS1/CS2/MS1/MS2 indeholder ikke MFX-Lokomotiver, da disse registrerer og anmelder sig selv til den Digitale Central via MFX-Protokollen.

 
Lokomotiv-Decoder  
Lokomotiv Icon

Lokomotiv-Icon i et specifikt Billed-format som anvendes i Lokomotiv-Oversigten og i Kørekontrollen på Digitale Centraler.

Marklin Centralstation 1 understøtter Lokomotiv-Iconer ( 80 x 20 Pixels - BMP-format 24 Bit )

ESU ECoS 1 /CS 1 Reloaded understøtter Lokomotiv-Iconer ( 80 x 20 Pixels - BMP-format 24 Bit )

Marklin Centralstation 2 understøtter Lokomotiv-Iconer ( 128 x 48 Pixels - PNG-format )

ESU ECoS 2 understøtter Lokomotiv-Iconer ( 190 x 40 Pixels - BMP-format 24 Bit )

Billede

M37670-01

Billede

Lokomotiv Kort  
Lokpilot  
Loksound  
M-Skinner

Marklin' Serier af Metal-skinner med Midterleder-kontakt.

M-Serie 3600/3700 (Produceret fra 1947-1956) - Midterleder er en lang metaldel.

M-Serie 3800/3900 (Produceret fra 1953-1956) - Midterleder med Punkt-kontakter.

M-Serie 5100/5200 (Produceret fra 1956-2001) - Midterleder med Punkt-kontakter.

(Marklin's M-serie af Skinner udgik i 2001 på grund af nye CE-Bestemmelser i EU).

 
Magnetartikel-Decoder  
Mainstation App (Apple/Andriod)

Betegnelse for Marklin "Mainstation" Applikationen", som kan anvendes af Apple-enhederne Ipad / Iphone / Ipod Touch i forbindelse med iOS-styresystem eller om Marklin "Mainstation" Applikationen til Andriod Smartphones/Tablets.

Applikationerne til iOS/Android kan anvendes til Styring af et Digitalt Modeljernbane-anlæg sammen med den Centralstation 2 på de "mobile" enheder.

 
Marklin FX  
Marklin MFX  
Marklin MFX+  
Marklin Sound Programmer  
Marklin Sound Bibliotek  
Marklin Systems   
Masse (Stel)  
Masse-Fjeder  
MDecoder Tool  
Memory 6043  
MFX Signaler  
Midterleder-Isolering  
mLD  
mSD  
Mobilestation  
Mobilestation App  
Mobilestation HUB  
Mobilestation Tilslutnings-Boks  
Motorola I  
Motorola II  
Motor-Regulering  
Motorskjold  
MTC-Stik  
Multiprotocol-Decoder   
NEM  
NEM340  
NEM651  
NEM652  
NEM-Skakt  
NEM-Stik  
Normskakt  
Overledning  
Pantograf  
Pendeltog  
Perfekt-Omskifter  
Permanent-Magnet  
Piezo-Motor  
POM  
Programmerings-Spor  
Protokol  
Reed-Kontakt  
Register-Programmering  
Relex-KoblingMärklins betegnelse for en variant af A-koblingen - afviger pga. forafkoblingen. 
Ringledninger

Betegnelse for et eller flere sæt af forsynings-Ledninger til Banestrøm/Stel, Belysning og andre ting, som monteres "under" Anlægget.

Et Modeljernbane-anlæg består som regel af flere sæt af Ringledninger :

1) Ringledninger til Banestrøm ( B ) og Stel ( 0 ) som kan etableres ved Hjælp af Marklin 72090 Fordeler-

   plader eller anden tilsvarende komponenter.

2) Ringledninger til Belysning

 
Rulletest-StandBetegnelse for en elektrisk enhed beregnet til Afprøvning og Test af Lokomotiver 
Røggenerator  
S88 Bus  
S88 Modul  
SDS-Motor  
SFCM-Motor Billede 
Signal-Modul  
Skinne-afsnit  
Skinne-isolering  
Skinneplan

Betegnelse for en "Tegning" indeholdende en "Grafisk Tegning" over Modeljernbane-anlægget med tilhørende Information om anvendt Skinnetype, Skinne-numre, Elektrisk Fortrådning og andre Informationer.

Skinneplanen kan enten tegnes i hånden eller med Speciel dertil udviklet Software til PC/MAC.

 
SkydebroBetegnelse for en  
Slut-LysOfte anvendt betegnelse for de 1, 2 eller flere Slutlys på bagenden af en Personvogn o 
Slæbesko

Betegnelse for den af Märklin anvendte anordning som er monteret til strømoptag under lokomotiver, vogne m.v

 
Slæbesko-vipper

Betegnelse for en komponent, som monteres på et det "punkt, hvor 2 Baneafsnit støder op mod hinanden og hvor hvert Bane-afsnit forsynes af en sin egen Booster.

Slæbesko-vipperen har til formål at "løfte" den på lokomotivet monterede "slæbesko" til strømoptag i mellem 2 Baneafsnit, således at der ikke opstår "elektrisk forbindelse" ( kortslutning ) imellem de 2 Boostere, når Lokomotivets "slæbesko" passerer hen over det "punkt" hvor 2 Baneafsnit er koblet op imod hinanden.

 
SMD Diode / Modstand
  
Snekketræk  
Spor 1Skala 1:32 (Europa) 
Sporskifte-Decoder

Betegnelse for en Decoder som monteres i forbindelse med Digital Styring af et elektrisk drevet Sporskifte.

Decoderen kan enten være monteret inde i Sporskiftet eller være en "Seperat" Decoder med op til 4 Udgange på Decoderen placeret i nærheden af de 1-4 Sporskifter som den skal styre.

 
SporskiftedrevBetegnelse anvendt for det elektriske drev (spole) som er den elektriske komponent som styrer et Sporskifte. 
Strømoptag  
Strømførende Kobling  
Svinghjul  
Switchboard 6041  
Traktions-Drift

Anvendt betegnelse, når et "større" antal personvogne/godsvogne trækkes af mere end et Lokomotiv.

Oftest anvendes der 2 identiske Lokomotiv-modeller med de samme "Mekaniske" køre-egenskaber sat sammen til et "stort" Lokomotiv.

Ved kørsel med 2 Lokomotiver sat sammen i Traktions-drift er det en "fordel" at alle Decoderne i Lokomotiverne er af samme Decoder-type og at "Indstillingerne" (CV-værdierne) på begge Decodere i de respektive Lokomotiv-modeller er indstillet "ens" for alle Decoderne i de valgte Lokomotiv-modeller. Ligeledes bør de "Mekaniske" egenskaber for begge Lokomotiver være "ens".

Der findes generelt 2 metoder til at opbygge Traktions-drift for Lokomotiv-modeller.

Metode 1 - Traktions-Drift (Consist-Adresse) opbygges i Decoderen via CV19 (DCC-format / POM)

Opbygges ved hjælp af de såkaldte "Consist"-Adresser i decoderen og og bevirker at Lokomotiverne med disse Adresser sat "aktive" i decoderen vil reagere samtidigt.

Metode 2 - Sammensætning af Traktions-drift over Digitalcentralen.

Med denne metode "sammenkobles" en eller flere Hoved-Adresser med et Taste-tryk under Kørepulten til en Traktions-Adresse. Forvaltningen af Traktions-driften styres herved af udelukkende af Digital-centralen. Alle de Lokomotiver som befinder sig i denne "Traktions-mode" vil således reagere som "et Lokomotiv".

Metode 2 anbefales til oprettelse af Traktions-drift med flere Lokomotiver såfremt din Digitalcentral understøtter dette.

De fleste nyere og moderne Digital-Centraler på Markedet understøtter Traktions-Drift. Der kan dog være "små" forskelle på den af Digital-Centralen anvendte "metode" til Traktions-drift. Se Vejledningen til din Digital-Central angående Information om dette.

(For Mere Information om Traktions-drift for en Lokomotiv-model, Se "Decoder-vejledningen" til den pågældende Model, se efter CV 19 under DCC-Formatet)

 
Traktions-Adresse  
Transformer  
Telex-Kobling Märklins egen betegnelse for en "Digitalkobling" (Se også Digitalkobling) 
VMaxAnden betegnelse for "Maksimal Hastigheden" (Ofte anvendt i Decoder-vejledninger) 
VMinAnden betegnelse for "Minimum Hastigheden" (Ofte anvendt i Decoder-vejledninger) 
   
   
   
   
   

 

Har du forslag til flere Tekniske Ord som du synes burde være i Marklin - Teknisk Ordbog er du velkommen til at tilføje dine Forslag / Forklaring / Illustrationer.

(Tag venligst hensyn til at de Tekniske Ord ligger i Alfabetisk Rækkefølge når du opretter dit Forslag)

 

Like 6 kan lide
Top