Digital styring af modeljernbane

I 1980'erne begyndte de første digitale styringssystemer at komme på markedet.for Märklin vedkommende i efteråret 1986 så her i 2011 er det 25 års jubllæum med Märklin Digital. Til forskel fra den analoge drift er der fuld spænding, på sporet hele tiden. Sammen med en transformator er der nu også tilsluttet en digital centralenhed, der sender digitale signaler ud på banen. Disse signaler indeholder f.eks. information om at et lokomotiv skal sætte farten op, eller påbegynde en nedbremsning. For at lokomotiverne kan forstå disse signaler, er det nødvendigt at lokomotiverne er udstyret med en digital dekoder. Dekoderne udstyres med hver sin adresse så kun et bestemt lokomotiv reagerer på et givent signal.

Digitalsystemet giver mange fordele. For det første kan man styre en stor mængde lokomotiver individuelt på samme bane, uden at behøve at dele den op i forskellige strømkredse. For det andet har dekodere en mængde forskellige indstillingsmuligheder, der muliggør en mere troværdig drift, f.eks. langsom acceleration og styring af lys og lyd. Endvidere kan andre ting end lokomotiver udstyret med dekodere, som f.eks. sporskifter, der så også kan betjenes centralt uden tilslutning til andet end selve sporet.

Inden for digitalkørsel findes der i dag to hovedstandarder. Den ene er Motorolaformatet, der er et åbent format skabt af Märklin og Motorola. Det andet er DCC, Digital Command Control, der ligeledes er et åbent format, men som understøttes af næsten alle andre producenter. På grund af de åbne formater findes der et væld af producenter der fremstiller udstyr til DCC og Märklin Motorola, og man kan finde mange open-source programmer der letter betjeningen af en bane på computer. Derudover findes en række "fabriksformater" som f.eks. mfx (Märklin Systems), Selectrix, Fleischmann FMZ etc.

Producenter af Digitaludstyr:

Digitrax - http://www.digitrax.com/

ESU - http://www.esu.eu/

Lenz - http://www.digital-plus.de/

Märklin - http://www.maerklin.de/de/

Roco - http://www.roco.cc/

Uhlenbrock - http://www.uhlenbrock.de/

Viessmann - http://www.viessmann-modell.com/

Zimo - http://www.zimo.at/web2010/

Hjemmesider om Digital modeljernbane:

http://www.dccwiki.com/Main_Page

http://www.digitaltog.dk/index.htm

http://decoder.x-train.de/index.php?seite=tools/decliste.php

Like 0 kan lide
Top