Picture

S123

Indlæg: 174

PB

Hvordan startede din modelbanehobby?

Der er ikke to mennesker, der er ens, så derfor er der nok flere forskellige måder på hvordan de enkelte kom ind i hobbyen.

Jeg lægger gerne ud selv:

Da jeg var knægt var vi 4 søskende, 3 drenge og 1 pige. Jeg var midterste dreng.

Da jeg var omkring 10 år gammel, forærede hele familien min far et Märklin startsæt i julegave. Det var en lille skinneoval med et damplokomotiv og 2 personvogne. Jeg husker endnu prisen: 85,- kr. Det var mange penge i 1963.

Både min far og vi tre brødre købte mere og mere til toget, så det var kun de første par år, vi kunne bygge bane på spisebordet.

Det blev efterhånden for lille, så vi rykkede op på et værelse på 1. sal, hvor vi rykkede senge og andre møbler til side, så vi kunne lege med tog på gulvet.

Min lillebror var den første, der sprang fra, men han ville ikke sælge sin part af toget til mig, fordi han kunne få mere for det andre steder.

Dernæst sprang min storebror fra, og jeg købte hans part af toget. Pengene fik jeg ved at gå med morgenbrød søndag morgen.

Jeg fik et helt rum i kælderen til en togbane, men inden jeg nåede at bygge noget op, fandt jeg ud af at der ikke kan være ret meget H0 på 2,5 x 3 m, så efter en længere betænkningstid solgte jeg alt toget, dog undtaget min fars del.

Det var min mening at ville købe spor N for pengene, men jeg kom i lære, flyttede hjemmefra, blev indkaldt, tegnede kontrakt med flyvevåbnet, og boede de næste mange år på flyvestationen, hvor der ikke var plads til en modeljernbane.

Interessen lurede hele tiden i baghovedet, men det kneb med både plads og penge.

Jeg blev forlovet, vi købte hus, og efter en længere øvelse fik jeg udbetalt en hel del i godtgørelse, som jeg brugte til modeltog i spor N.

Men inden jeg nåede at bygge noget op, fandt hun sig en anden, og jeg flyttede, medbringende mit tog.

Det blev pakket ned, og sendt til opbevaring forskellige steder, alt efter hvor i landet, jeg gjorde tjeneste (jeg var stadig i flyvevåbnet).

Efter nogle år faldt jeg til ro i Sønderjylland, og jeg fik igen fat i mit tog.

Desværre havde det ikke haft godt at de ustandselige flytninger, så der var ikke meget tilbage, der kunne bruges til noget. Jeg måtte begynde næsten helt fra bunden igen, men min nuværende kone har heldigvis stor forståelse for hobbyen, og hun har da også selv et par lokomotiver i spor N.

Derudover har hun en mindre bane i spor Z, og det er helt og holdent hendes.

Hun har fået fat i en hel del huse med bindingsværk, og dem vil hun gerne bygge en lille by af på mit anlæg.

Min kones kælenavn er Pjuske, og pjuske hedder zerzausen på tysk, så derfor hedder hendes by Zerzausen.

__________________

Venlig hilsen

Steen

Spor N, DB epoke III og IV, analog

Like 0 kan lide
Top

Picture

Jean

Indlæg: 93

PB

Ja ser du det startede på den måde at jeg af min moster til Julen 1965 fik et Märklin begynder sæt i ndeholdene et Br 89 samt fladvogn og rød tipvogn samt skinneoval. Laughing out loud

Dette er vel ikke i sig selv usædvanligt, men jeg var altså kun halvandet år gammel, så mine forældre placerede mig på spisebordet midt i ovalen og lod toget kører rundt om mig.

I øvrigt morede det min moster meget at se mine forældre bøvle med at samle toget - hun har altid været lidt af en drillepind. Wink

Efter et par år var der tilkommet så mange skinner og to sæt sporskifter så der på en krydsfinerplade kunne opbygges en bane med to ovaler inden i hinanden med transversaler imellem. De næste tre -fire år var det så det, der kom dog lidt efter lidt mere rullende materiel til.

Da jeg så var begyndt i skole og var blevet så stor at jeg ikke længere skulle have hjælp til at betjene mit tog, tog udviklingen fart banen blev skilt ad og samlet på nye måder, der kom signaler til med tog indflydelse, huse blev bygget m.m.

Og som årene er gået er tingene udviklet, på intet tidspunkt har jeg sluppet hobbyen.

M.v.h.

Jean

__________________

Jean - Märklin fan.

Like 0 kan lide
Top

Picture

ronnie6-6

Forsvaret

Indlæg: 208

PB

jeg begyndte for 7 år siden da min mor og jeg var med på en veteran bane der var jeg 10 år og jeg tænkte ahh det er sku bare nogen gamle tog :oops: hvorfor vi tog med denne veteran tog ved jeg ikke men det var en Mo der kørte i men hjem by i billum men efter lidt så jeg at det er en fantastisk verden med en stolt fortid men der begyndte det men kort tid efter døde min far og jeg kom på en kostskole og jeg havde næsten glemt alt om tog :oops: jeg havde jo andet at tænke på men der gik kun en år så fandt jeg min gamle interesse fram igen og lige pludselig kom jeg ind på en modeltog side og faldt pladask for det men problemet er bare der var ikke plads til min hoppy på kostskolen så timerne gik med at drømme om min kommende bane jeg var på kostskolen i 3 år så kom jeg i plejefamilie jeg begyndte at spare sammen til en oval bane med et tog men en transformer så jeg kunne kun køre med et tog men det var også nok til at opfylde lidt af min drøm jeg havde ikke råd til mere jeg bor der efter 4 år og er kommet på efterskole og nu har jeg kun et tog stadig den samme har købt en tankvorgn to lukket godsvorgne kan ikke huske hvad det hedder da jeg er på efterskole og lidt spor venter på at komme i udanelse som landmand så jeg har råd til en støre bane med en mobilstation

__________________

Hmm hvad kan man skrive?

Like 0 kan lide
Top

Picture

martindahl

IT

Stenlille

Indlæg: 2.498

PB  Hjemmeside

Hej

Tja ...

Min far, der hele sit liv har arbejdet ved DSB og BaneDanmark, havde en Märklinbane jeg tiggede og bad om at køre med, helt fra jeg var en lille dreng. Faktisk havde min far en bane på loftet med et diorama.

Da jeg flyttede hjemmmefra blev mine tog pakket ned og glemt.

Jeg har nu altid været facineret af tog 1:1.

Jeg selv blev ansat ved DSB og fik tog noget tættere på igen.

En dag stod der noget modeltog hos en kollega og jeg spurgte til om han legede med modeltog. Det havde han gjort, men nu vil han sælge for et flaske god rødvin. Jeg slog til og gav ham et par stykker af dem. Min første gode handel og han var glad og det var han ikke ene om.

Mit gamle tog blev hentet hjem fra loftet hos mine forældre og så tog det fart med indkøb via eBay, QXL, Tradera, modelbutikker i Skandinavien og Tyskland.

Værelset jeg skulle have min bane i var en nedlagt stald uden loft, gulv, varme - ja, på et tidspunkt uden tag ...

Nu har jeg bygget værelset og er så småt begyndt at bygge modelbane. Den bliver taget i etaper og skal testes grundigt undervej da der kommer flere lag.

Fruen synes det går for langsomt med at bygge et diorama og jeg er derfor med i snakken om at lave nogle moduler til 3-skinne-drift. Lad os se hvad det udarter sig til.

Dette er min historie

Martin Wink

__________________

Martin Wink

https://3modul.dk
Märklin M, K og C med 3 kontaktpunkter, skala H0, Intellibox, Ecos II, WDP 2012 på Windows 7, primært dansk epoke III (lidt II og IV) i blandet lidt svensk og norsk.
https://www.hyldegaarden.dk
https://www.vsvt.dk

Like 0 kan lide
Top

Picture

Klaus_H

Transportforsikring

Indlæg: 633

PB  Hjemmeside

Min interesse for tog startede da jeg var helt lille. Når jeg blev passet hos min mormor og morfar var det altid et hit at gå ned til broen og se på de toge der kørte under. I kælderen havde min morfar et Märklin anlæg som både min fætter og jeg hurtigt fattede interesse for, så det var jo et hit når drengene og morfar kunne gå i kælderen og køre med tog.

Det gjorde at min far fandt sit Märklin tog frem, da han jo havde set hvor interesseret jeg var. Der var næsten permanent Märklin m-skinner i et hjørne af stuegulvet.

Favorit lokomotivet var en fin sort/rød MY (Märklin 3067), men også et ældre damplokomotiv, en BR 03, var et sikkert hit.

Begge kører fint den dag i dag, og jeg overvejer lidt at digitalisere dem....kan ikke rigtig beslutte mig.

Da jeg var 10 besluttede min mormor og morfar at flytte fra deres hus, og jeg overtog toget fra kælderen. Desværre havde jeg ikke plads hos mineforældre til at have et permanent anlæg, men det blev til en spånplade md en dobbeltsporet oval, lidt side spor samt mulighed for at forlænge banen ud over pladen. Den blev nemlig som regel lagt på gulvet.

Fra da jeg var 12-13 år til jeg var 22-23 år blev interessen skubbet i baggrunden, og så alligevel ikke helt fordi....

Sammen md en flok venner begyndte jeg at spille Warhammer som er et strategispil der foregår med små figurer på et bord. Og til dette spil skulle jo bygges terrain. Det var ikke nyt for mig da jeg til mit tog både havde lavet bjerge med tunneller og bygget fabrikker. Så igennem mine år med warhammer forbedrede jeg mig i at bygge landskab og bygninger der ikke nødvendigvis stammer fra et byggesæt.

Faktisk mener jeg at man kan hente nogle gode fif til landskab og byggerri på tværs immellem modelbaneverdnen og strategispil/rollespil verdnen.

Da jeg var 22 begyndte jeg så småt igen at interesserer mig for modeltog igen. Desværre var jeg flyttet på kollegie så havde bestemt ingen plads, men det forhindrede mig ikke i at samle. Jeg havde bare ingen steder at køre. Jeg fik bl.a. anskaffet mig en brun MY med Delta modul og en fuld TEE togstamme bestående af en E103 (den skal digitaliseres) og 6 passende TEE vogne. Sådan har de været i perioder igennem de sidste 8 år. og for 1½ år siden blussde interessen for alvor op. Jeg købte mig et digitalt startset og har sidden købt lidt af hvert.

I dag bor jeg i lejlighed, men sammen med min kæreste håber jeg indenfor et par år at kunne købe hus...og i mine øjne helst med en beboelig kælder eller isoleret loftrum, så modelbanedrømmen kan blive levet ud i livet.

Indtil da er moduler jo alletiders og fylder ikke alverden. Så det glæder jeg mig til at komme igang med.

__________________

3Modul.dk
3-skinne H0, K og C-skinner, CS3+, Primært dansk epoke III-VI 

Like 0 kan lide
Top

Picture

N-Manden

Håndværker

Indlæg: 109

PB

Da jeg i julen 1984/85 fik min første Modelbane i Fleischmann H0, jeg var ca 6 år gammel på da værende tidspunkt.

Men da jeg ikke var ældre viste jeg heller ikke helt hva det jeg havde med at gøre, men min lille bane blev sat på en spånplade som min far skulle hente i kælderen, jeg huske ikke så meget om min modelbane, men jo ældre jeg blev jo større blev interesse osse og fandt ud at der var 2 andre i min klasse der osse havde Modelbaner, og i den sidste ende endte med at købe den ene de baner.

Da jeg kom op i starten af 90'erne kom jeg med på en lille Jomfrurejse i de nye IC3 toge, turen gik fra Slagelse til Sorø, og der gik heller ikke mange år før de kom på markedet fra Heljan, så det endte med jeg fik købt et sæt.

Sidst i 80'erne faldt jeg over et Startsæt 9315 fra Fleischmann Piccolo, det købte jeg så samt en lille Kulvogn 8227, det var jeg fascineret over den lille størrelse.

Så havde jeg lige pludselig 2 størrelser jeg kunne bygge videre på, men for det meste blev Skala-N, da min Stedfader kom fra Sønderjylland og vi selv boede lidt uden for Slagelse, men da vi var nede og besøge min Stedfaders far, var der jo ingen tvivl om at vi kørte ned på den anden side af grænsen.

Pengene tjente jeg ved at kører med aviser, det var ikke så meget, så der skulle jo spares.

Som årene gik faldt interessen en smule, Jeg kom i lære som tømrer, og flyttede til Slagelse, og Pc'en kom mere og mere frem i min hverdag i stedet for Modelbanen.

Da jeg blev udlært som tømrer kom jeg i forsvaret og var derinde i 22 måneder, de sidste måneder jeg havde var i Skive, der var en lille Hobbybutik, og så et Startsæt 9399 (Årets Startsæt 99-00), så det blev købt den dag jeg hjemsendt i 01.

Så da jeg fik arbejde igen kom interessen endnu igang igen.

Så her min lille Historie.

__________________

AnyRail Superprogram Wink

Klubben N-Modulvest

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars H.

Indlæg: 165

PB

Gammelt emne, det kan jeg godt se, jeg får dog lyst til at berette kort om min indgang til modeltogs-verdenen, når jeg sidder og læser I andres versioner.

Jeg har vel været en 7 - 8 år (nu 36) da jeg fik et startsæt med Legotog i julegave, af en eller anden jeg ikke lige kan huske hvem var (jeg tror ikke engang jeg ønskede mig det, men fattede jo åbenbart alligevel interessen). Jeg rodede kort med det, men blev i samråd med mine forældre, enige om at det måske nok ikke lige var det jeg nåede længst med. Legotoget blev leveret tilbage, og jeg fik et startsæt fra Lima i H0 i stedet. Dette blev, over flere år, udbygget på en stor spånplade i kælderen, og jeg fik efterhånden bygget lidt landskab, huse, signaler, m.m. Det var dog på et rimelig primitivt plan de første mange år, og Lima-"kvaliteten" lod meget tilbage at ønske (læs: Ikke god!).

Jeg blev jo, som de fleste, efterhånden voksen (hvis man kan kalde det det), og modeltoget gik lidt i glemmebogen - dog ikke helt, idet jeg altid har fulgt med i hvad der skete på den front, dog uden at have en bane/anlæg.

Så her for en ca. 6 - 7 år siden fik jeg pludselig en utrolig lyst til at genoptage interessen/hobbyen. Dog faldt valget denne gang på skala N - dette skete af flere grunde: Mest fordi jeg synes det er mere udfordrende/spændende at samle dansk materiel i en skala hvor det ikke bare "hænger på træerne", men faktisk kræver sin mand at skaffe, og samtidig var en sidegevinst jo, at det ikke fylder noget i forhold til H0 (det kan jeg godt lide).

Jeg har i dag en mindre bane i skala N, så jeg en gang imellem kan køre med alt det materiel jeg efterhånden har samlet, og jeg har en del stående i en stor vitrine, idet det mest er samlemanien der driver mig for tiden; ikke så meget det at kunne køre med tingene.

Men det er dejligt at samle, det ser forrygende godt ud i sådan en vitrine, og samtidig er der mulighed for at lufte materiellet en gang imellem Wink .

__________________

Med venlig hilsen

Lars H.

 

Fleischmann er favoritten, men når man kører dansk i skala N, er man nødt til at "brede" sig lidt ud. Derfor haves også Kato MY´er (det virker), Minitrix MY´er (ikke imponerende), Arnold DSB Köf (kører nogenlunde) og hvad der ellers kommer til i denne skala. I vogne er der flere mærker; alt lige fra Roco til Minitrix, Fleischmann til Arnold.

Like 0 kan lide
Top

Picture

pejft

Kurser i modeljernbane hos AOF

Moderator

Indlæg: 2.142

PB  Hjemmeside

Først legede jeg med LEGO 4,5 V batteritog på blå spor med hvide flade Lego-elementer som sveller (Det har jeg endnu).

I 1:1 tager min mor ansvaret for interessen. Når vi gik til byen, sørgede hun altid for, at vi stod ved overskæringen ved Søvej (i Værløse, hvor gennemgangen under Værløse station er nu) eller ved overskæringen ved Åsevej, når det MO-trukne tog mellem Farum og København L kom.

Jeg fik så et par kasser brugt Märklin i julegave som stor dreng omkring 1970. Jeg var dybt skuffet den juleaften. Min fætter fik et helt nyt startsæt, og jeg fik tilsvarende i brugt samme aften. På vej hjem fortalte min far sandheden, nemlig at de ikke ville gøre min fætter ked af sit lille, men dog nye startsæt, i forhold til den mængde tog, der var til mig. Der var elektriske sporskifter, flere lokomotiver, herunder en brun MY, mange vogne, huse og meget mere.

Det legede jeg med i mange år, hvor jeg havde en plade i kælderen. Min far havde en TT-bane ved siden af.

Som teenager solgte jeg det meste.

I slutningen af 1980'erne skulle jeg genindkalde et infanterikomkagni i forsvarets reserve sammen med en anden reserveofficer, som legede med tog. Han bragte mig ind i "togtosserne", som vi kaldte MJK Nordbanen dengang. Vi (Togtosserne) mødes stadig hver anden torsdag aften på skift privat hos hinanden.

Op gennem 1990'erne byggede min far og jeg en større bane sammen i hans kælder. Min far talte tit om digitalisering, hvilket jeg (dengang) syntes var for dyrt og i øvrigt helt unødvendigt. Banen blev revet ned, da mine forældre flyttede.

Nu er jeg mest til digitaltog og eksperimenter men en prøvebane uden landskab. Sådan udvikler verden sig!

__________________

De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen

http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com

Like 0 kan lide
Top

Picture

Litra ME

Indlæg: 372

PB

Tja for et år siden sad jeg og søgte info om de gamle storebæltsfærger, på en eller anden måde endte jeg ved nogle modeljernbanesider og blev hooked, sidst jeg rodede med noget der ligner en hobby var i mine tidlige teenageår hvor jeg lavede modellastbiler og skibe.

Så selv i en halv sen alder er de åbenbart muligt at blive bidt af et galt lokomotiv. Laughing out loud, det eneste der nu mangler er bare at husstandens piger lære at leve med at faren bliver helt mærkelig og er ved at dreje hovedet af led når et tog eller en banegård passeres. Laughing out loud

Vh Claus

__________________

 

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.