JernbaneBasen er bygget op omkring to databaser (teknisk set mange flere - men det er en anden sag).
Du finder databasen her:
http://www.jernbanebasen.dk
Login for besøgende er:
Account: jernbane
Password: kigger
Bemærk!
Besøgende - der ikke er registrerede brugere - kan KUN se Models-området, og de kan ikke redigere!
Hvis du vil bruge databasen aktivt, kan du bede om et login. Det skal være din e-mail-adresse og en selvvalgt adgangskode. Der kommer mulighed for at oprette dig selv som bruger senere.
De to databaser er:
Models (blåt område):
En grunddatabase over de forskellige modeller, der findes på markedet. Databasen er langt fra fuldendt - og det bliver brugerne, der skal oprette udstyr. Det kan f.eks. være at nogle melder sig til at taste alle nyheder fra f.eks. Roco ind (eller måske flere, der deles om det). Andre vil måske bare taste de modeller ind, som de selv har.
I Modeldatabasen er det de GENERELLE og OPRINDELIGE informationer om modellen, der indtastes … altså ikke egne ombygninger. Priser i Models skal være de officielle listepriser.
Når man bladrer i Models kan man ganske let trykke på en knap "I own this" hvorefter modellen nu er tilføjet til den personlige database. Det vises overalt med et rødt √.
Collection (rødt område):
Dette er den personlige del af databasen. Fra Models vælger man hvilke modeller man har - og alle oplysninger overføres automatisk fra Models til Collection. MEN … man har man håndbygget en model, giver det ikke mening at opføre den i Models, så derfor kan man OGSÅ indtaste modeller manuelt i Collection.
Derudover kan man ALTID rette stamoplysningerne, der er overført fra Models. Det giver f.eks. mening, hvis man har malet et lokomotiv om … eller givet nye litra til en vogn.
I Collection er der en log-bog. Her indføres oplysninger om købstidspunkt, sælger, pris - og evt. salg.
Desuden kan du indføre, hvad du har gjort ved modellen og hvad det har kostet. Det kan være opgradering af dekoder, reparation, ombygning o.lign. Databasen vil herefter justere modellens pris, så du også får noteret værdien af f.eks. dekodere.
Hvis du noterer en model som solgt vil den fremstå som grå i listerne - og prisen vil ikke længere blive regnet med i totalerne.
Det er ikke praktisk at slette modeller fra din egen liste, når du ikke har dem længere - for så kan de ikke indgå i statistikken. Så du skal KUN slette, hvis du har lavet en fejl.
Her er også en vigtig valgfunktion "Include in price list". Hvis du køber et sæt, der indeholder flere modeller, så kan du indføre prisen for sættet på alle modellerne, men du skal kun vælge "Include in price list" på EN af modellerne. På den måde skal du ikke værdisætte enkelte modeller i et sæt, men du kan stadig se prisen på alle delene.
Men køber du kun enkelte modeller fra et sæt, kan du nøjes med at angive prisen for den enkelte model. Ligeledes kan sagtens Collection have flere identiske modeller - bare tryk på "Copy" og ret oplysningerne om købsdato, sælger og pris.
Indbyggede søgefunktioner:
Jeg hare lavet fire knapper, som automatisk kan søge data på nettet:
Producent:
Vil forsøge at finde den pågældende model på producentens hjemmeside. Funktionen er afhængig af producentens evne til at strukturere deres oplysninger. P.t. har jeg lavet funktionen til Märklin, hvor den fungerer fremragende (sålænge modellen ikke er for gammel).
Jernbanen:
Denne funktion tager modellens litra og forsøger at finde den på den danske hjemmeside Jernbanen.dk.
Model:
Tager producent og produktnummer og laver en søgning på Google. En fantastisk funktion til at finde modeller til salg.
Prototype:
Laver en søgning på Google med modellens litra, så du kan søge mere viden om virkelighedens model.
Link til mere viden:
I Models kan man indsætte et link til mere information om originalen. Det kan f.eks. være et direkte link til Jernbanen.dk. I Collection kan man rette linket, hvis man f.eks. omlitrerer en vogn.
Ønskeseddel (grønt område):
Der er indbygget en ønskeseddel i systemet. Bare tryk på "I want this", når du finder en model du ønsker dig. Derefter figurerer den på din "Wish list". Desuden vises et grønt √ på Models-siderne.
Statistik:
I Models er der en statistik-funktion. Den indsamler priser på modeller købt af brugerne. Det sker i anonym form, så der blot står dato for handlen, prisen og om modellen var ny eller brugt. Der udregnes en gennemsnitspris og der angives højeste og laveste pris, samt hvor mange handler statistikken er baseret på. Jo flere brugere, der indfører oplysninger, jo bedre bliver det statistiske grundlag.
Billeder:
Upload af billeder er ikke helt klar, men bliver det snarest.
Faktura:
Du kommer til at kunne uploade din regning/faktura for din model. Det er helt frivilligt, men det kan gøre det lettere for dig, hvis du skal sende din model til reparation eller skal dokumentere værdien for dit forsikringsselskab.
Manual:
Det bliver muligt at uploade manualer til samlingen (og stamdatabasen).
Anonymitet:
Alle brugere kan se oplysninger i stamdatabasen Models. Men det er kun dig, der kan se dine data i Collection.
Som udvikler af JernbaneBasen kan jeg altid give mig selv adgang til alle data. Sådan er det … men jeg forpligter mig til, at behandle oplysninger fortroligt. Fordelen er, at jeg kan hjælpe dig - eller tilrette data, hvis du laver en fejl.
Derudover skal du kun registrere en e-mail-adresse og et password. Hvis du gerne vil forblive helt anonym, kan du benytte en gratis e-mail-service som f.eks. Gmail, Hotmail eller lign. På den måde ved jeg ikke, hvem du er - eller hvor din togsamling står.
Fremtid:
Epoke-liste:
Næste funktion, der tilføjes er en epoke-liste. Her vil du kunne vælge et årstal og se, hvilket af dit materiel, der kørte på netop det tidspunkt. Det kan også blive udgangspunkt for at lave oprangeringer.
Forslag til kørsler:
Et af langsigtede mål med JernbaneBasen er at lave en slags spil. JernbaneBasen skal stikke en stribe handlinger ud, som jeg så skal udføre. Det kan være at køre kul fra station A til station B - eller at udføre vedligehold på en skinnestrækning - og dermed finde en måde at afvikle trafikken alligevel. Opgaverne skal passe til det materiel man har.
Jeg hører gerne jeres forslag til forbedringer eller nye funktioner.
Instruksen her vil blive opdateret, når der er nye funktioner - og når jeg har tid til at skrive det hele grundigere igennem.
Mvh. Per
Märklin C- og K-skinner.
Treskinnedrift med eCos & TouchCab.
Udvikler af http://www.jernbanebasen.dk