Modeltog med GPS

Jeg blev bedt om at redegøre lidt for ideen og principperne bag GPS-systemet til modelbanen - og bl.a. svare på "udendørs" og spor N.

Mange flere detaljer findes på f.eks http://www.gamesontrack.dk/pages/webside.asp?articleGuid=115459 og på youtube.

Ideen er at forsøge at gøre banen så ledningsløs som muligt, at lave en sporsplan som er geometrisk rigtig at køre på, og tilslutte et styrings- og autmationssystem som f.eks også kan tage Faller biler o.l.

GPS'en består af nogle satelitter (modtagere) som sættes over banen, eller på siden af en skyggebanegård. I toget indbygges en sender med en ultralydstransmitter (kan sidde under en ventillationsrist, i en skorsten, på en tender eller lignende, men skal have lidt åbning). En lille kommunikationscentral tilsluttes PC'en og så har man et målesystem hvor man både kan tegne og måle togets nøjagtige positioner i real tid. Så kan man køre fuld blokstyring uden tilbagemedlingsmoduler, fuld skyggebanegårdsstyring, automatisere pendlertog o.l. blot ved at kopiere vores automationsmoduler i SW. Og alle blok-signalerne kommer automatisk på PC'en.

Hvis man så indbygger sporskiftedekoderne får man et anlæg med kun 2 ledninger.

Store fordele og nogle ulemper:

Man skal indbygge senderen i toget, endnu kan de ikke købes med sendere i (men det kommer nok).

En GPS skal kalibreres og den er lidt følsom overfor store tempeturændringer. Der er en wizard i programmet til at gøre det.

Rækkevidden er ca 6-8 m, der skal flere modtagere til, hvis anlægget er større.

Udendørs virker systemet også, men modtageren fås endnu ikke i en vandfast udgave, det skal man selv gøre.

Pris er en pro/kontra ting. Der er både omkostninger og besparelser, men det er ofte billigere end f.eks et Lizzy system. men det afhænger af forskellige forhold. 

Spor N kan være vanskelig. Der er ikke meget plads i toget, og mindste ultralydstransmitter er 10 mm i diameter og 7 mm i højden. Kan dog lade sig gøre- eller på en vogn bagefter. Men også med spor N er gevinsterne med spared ledninger gode og præcisionen er normalt god nok .

 

 

__________________

Blot vi kunne gøre det lidt mere enkelt

Venlig hilsen
nbt

GamesOnTrack A/S, Nygade 12, 7500 Holstebro

Like 0 kan lide
Top