Hejsa
Det er rigtig længe siden at jeg sidst rigtig har arbejdet på banen. Men nu er jeg begyndt igen.
Det har været meget lærrig at selv skulle bygge banen, for der kommer ændringer undervejs som man nok burde have fanget i planlægningen. En fejl jeg fik lavet var placeringen af sporskiftere. De skal selvfølgelig side så man let kan komme til dem, og ikke i en helix ved bagmuren.
Jeg er næsten færdig med underlaget til skyggebanegården, der mangler lige en klods ved en enkelt samling, og så mangler jeg at få justeret den bagerste helix. Når jeg har justeret helixen piller jeg den ned, for at monterer skinnerne. Helixen sidder kun fast med 3 skruer, og så hænger den i to gevindstænger. Hvis jeg skulle have lavet det om, skulle jeg nok have langt skinnerne imens jeg lavede den, det havde sikkert givet mig andre udfordringer.
Jeg har lavet mange store mandehuller i skyggebanengården for at man kan komme op til underpladen at det færdige anlæg. I venstre side har jeg ikke gjort det med vijle. Der skal der være plads til udvidelse af opstillingsspor. Og over det område vil der kun være Dalby med 4 sporskiftere, ellers er resten natur. Et andet formål med den store plade er placering af materiel der ikke lige er i brug.
Jeg har gjort meget ud af at placering opstillingssporene så man let kan komme til dem, og det kan godt anbefales at gøre sådan. Selvom togene kun skal ned i omverden, må man efter min mening gerne kunne se dem.
Nu er jeg nået til det punkt hvor jeg skal til at lægge mange spor og i den forbindelse mangler jeg at finde ud af hvordan jeg skal fastgøre kablerne på undersiden at pladerne/sporene, for der kommer mange kabler. Jeg forbedrer skinner til tilbagemelding. Det kommer til at tage længere tid nu, men til gengæld tror jeg det er givet godt ud på længere sigt.
Så er den bagerste helix pillet ned og sporlægning er færdig. Jeg har taget billeder af den fremgangsmåde som jeg har benyttet til lægningen af skinnerne. Jeg bruger fleischmann flex skinner unden balast (tidligere ROCO skinnesystem)
Den inderste skinne er afkortet med skævbinderen(skævbinderen holdes lodret), og skinnen files flad i enden.
Skinnen holdes fast på underlaget med en klemme, og er nu klar til den næste skinne
På den næste skinne fjernes de 2 yderste sveller. Og skinnen vendes så den brudte svellerække er ind imod centrum af helixen.
Den næste skinne holdes fast med klemmer så der er styr på den.
Nærbillede af skinne samlingen før lodning. Bemærk af skinnestrækningen i samlingen er lige når jeg lodder.
Så er samlingen loddet på ydersiden af skinnelaskerne. Jeg filer med en lille fil på oversiden og på indersiden af skinneoverkanten.
Skinnen er klar til at komme ind på plads, og først nu bliver skinnesamlingen buet.
Jeg bruger alm. hvid trælim til fastgørelsen.
Limen fordeles med en finger, eller andet egnet.
Til sidst lægges skinnen på, og holdes fast med en klemme indtil at limen kan holde selv.
tmjbk
Gårdmand
Indlæg: 462
Jeg vil nok ikke brug lim da det giv rust men vil nok skyd dem på med en hæftepistol virker ok
Mvh Allan
Modeltog med slæbesko
F.Ormstrup
Indlæg: 2.679
Jeg vil nok ikke brug lim da det giv rust men vil nok skyd dem på med en hæftepistol virker ok
Trælim er OK til at fæstne skinnerne på korken. Hvis der også skal ballast på, bør du anvende en limtype der giver en "blød" samling f.eks. vådrumslim. Ellers er formålet med korken - lyddæmpning - omsonst!
mvh
Flemming
SVJMJK
Dansk H0 - Modul Samkørsel
Peters Skibsværft
Peters Garage
F.Ormstrups Blog