Jeg har de senere måneder fulgt med i de mange spændende forslag til sporplaner og lærerige diskussioner på dette forum, mens jeg har gjort mig nogle overvejelser, hvordan jeg vil opbygge min første faste bane.
Jeg har et rum på ca. 3x3 m til rådighed, tegning er vedlagt. Den øverste væg har lidt skrå væg. På den nederste væg er der en radiator ned en højde på 1,12.
Jeg kører primært Dansk epoke 5, der hovedsageligt er oprangeret som styrvognstog. Jeg anvender Marklin C-skinner/digital. Jeg har endnu ikke valgt styringsmetode - om jeg vælger CS2 eller andet afventer det endelige layout.
Mit mål er i første omgang kørsel, evt. udfra køreplaner samt at få erfaring med opbygning af et digitalt anlæg. Opbygning af landskaber og rangering har ikke min prioritet i først omgang.
Jeg har prøvet lidt med Wintrack9demo for at få en fornemmelse af hvad der er muligt og afprøvet forskellige ideer. Det er svært ikke at komme til at overfylde rum med spor og stationer samt for den sags skyld bare at få plads til mig selv.
Jeg har været inspireret af tidligere indlæg om et U-anlæg med en krydsningsstation og kødben/skygge banegård, men dørens placering i nederste højre hjørne i rummet ødelægger mine mange geniale tanker. Jeg har i mine tegninger eksperimenteret med en bro/tunnel for at få tilstrækkelige lange kørestrækninger så stigningen/fald til næste niveau ikke er for stejl. En helix-løsning synes jeg vil fylde for meget, når rummet ikke er større. Skal nævnes at jeg ønsker at køre med min. radius 2.
Jeg har taget et par skærmprint af mit seneste eksperiment i wintrack. Jeg har ikke helt tydet hvordan man opretter stigning/fald i wintrack hvorfor jeg har brugt farver til at angive stigninger/fald. Jeg har et håb om ca. 13 cm ml. de forskellige niveauer, dvs. ca. 5-6 m til en stigning/fald til næste niveau.
I mit eksperiment har forlader der fra krydsningsstation mod øst en 2 sporet hovedstrækning. Umiddelbart efter stationen er der et lille men jævn fald (symboliseret ved orange farve) og sporet forsvinder ned i en tunnel. Sporet fører hen til en skyggebanegård hvor der er et købben samt et par opstillingspor til sporvognstog.
Fra krydsningsstationen mod vest er det nederste spor en privatbane. Sporet begynder hurtigt at stige (lysegrønt). Midtvejs flader det lidt ud ved en en kort bro og lille station. Herefter er der igen en svag stigning. Lige før endestation ophører stigning (og sporet bliver mørkegrønt). Privatbanens endestation har desværre ikke så meget (rangerings)spor længere da privatbanen primært kører med skinnebusser.
Det andet spor der udgår mod vest fra krydsningsstation er hovedsporet der nu er blevet enkelt sporet. Det snorer sig lidt og forsvinger ud af synet ved en skov, hvor det rent køreteknisk bliver hægtet sammen med det østgående hovedspor så togene mod vest kan benytte det samme købben/skyggebanegård. Som en lille krølle på halen kan togene på vest i stedet for at benytte skyggebanegården kan fortsætte videre mod en lille station på nederste niveau.
Jeg ved godt det er mange spor på kryds og tværs og ikke meget plads
mvh Peter
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej Peter,
Først og fremmest velkommen til sporskiftet, jeg har kigget lidt på dit layout og kan give dig et par kommentarer med på vejen.
Sporbilledet meget uroligt, det hænger delvis sammen med at du har fået sat rigtigt mange stationer på anlægget, samt konstrueret et sporforløb som jeg ærlig talt ikke helt kan gennemskue.
Du har mange niveauer, hvad der er synligt og ikke synligt er også svært at se, by the way, højden i WinTrack sætte på følgende vis:
Marker et spor på den strækning du gerne vil indstille stigningen på. Derefter kommer der en menu til syne - her vælger du "Eigenschaften/Darstellung (jeg har den tyske udgave), derefter vælges fanen "3D-profil" og du får et billede af strækningen, der skal indstilles (og her altid mellem to sporskifter - disse forventes lagt i plan, men kan ændres manuelt - højreklik på sporskiftet og du kan åbne omtalte 3D menu).
Bagefter kan man checke resultatet under "Ansicht" derefter klik på 3D-Ansicht.
Hvis jeg var dig ville jeg sige til mig selv "less is more" og prøve at få lidt mere langstrakte rolige sporforløb.
Jeg har designet nogle anlæg her på sporskiftet i det sidste års tid, her er nogle eksempler, hvor du måske kan finde lidt inspiration:
http://www.sporskiftet.dk/node/4323
http://www.sporskiftet.dk/node/4229
http://www.sporskiftet.dk/node/3826
http://www.sporskiftet.dk/node/2444
Jeg tænker lige over skitse til dit anlæg - vender frygtelig tilbage....
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej Peter,
Her er så en skitse du eventuelt kan bruge. Jeg har valgt at bruge to helixer og valgt at placere dem sådan at rummets mulighed for den længste strækning mellem to punkter udnyttes.
Her lægges hovedbanens station (enkeltsporet - man kan måske snyde i den ene ende og lade den se tosporet ud, men helixerne vil jeg kun lade være i et spor. Ellers bliver det for voldsomt).
Sidebanen udgår fra denne og passerer kort efter et lille trinbræt, herefter nås stationen "Krydsby" en meget simpel lille station med et overhalingsspor og eventuelt et stikspor ind til et pakhus eller lille industri. Herefter fortsætter kørslen og lokalbanens endestation nås. Denne råder ikke over en drejeskive, men det gør jo ikke noget, når du alligevel kører med styrevognstog i epoke V.
Hvad synes du om det oplæg?
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
p.horsted
Indlæg: 16
Hej Lars
Tak for din hurtige og konstruktive tilbagemeldinger. Dit forslag giver en god udnyttelse af rummet, og jeg kan særligt godt li' sporløbet for lokalbanen
Jeg har været inde på at lære lidt om Helix'er hos my1287.dk men er alligevel lidt bange for om der er plads til begge helix'er. Jeg fik i den forbindelse en tanke om hvorvidt den øverste helix kan ændres til en lang jævn faldende strækning der fører til niveau-1. Se grøn streg på vedhæftet tegning. Den nederste helix kan så evt fører ned til niveau-2.
Mht perronlængde på hovedbanen så er det længste togsæt en ME med et dobbeltdækker sæt på 4 vogne fra Hobbytrade, dvs. ca 155cm. På lokalbanen vil der normalt blive kørt med en Lint på 50cm, men lokalbanen er også i besiddelse af en MX med 2-3 bn vogne, dvs. optil ca. 115cm.
mvh Peter
Litra P
Indlæg: 1.852
Det tager lidt af pladstrykket væk (og øger dermed muligheden for brugen af slanke sporskifter), jeg ville nu alligevel prøve at give den største station maksimumlængde, man ved jo aldrig om "Das Rheingold" som museumstog lægger vejen forbi i anledning af din banes etårs fødselsdag
. Tænker lidt mere over det.....
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
p.horsted
Indlæg: 16
Det vil jo være super hvis plads problemet kunne løses ved at bytte om på trinbrættet og Krydsby. Den nuværende placering af Krydsby giver ellers gode muligheder for at supplere med et pakhus a la de små stationer på OHJ
Litra P
Indlæg: 1.852
Den gik ikke med at bytte om på trinbrættet og krydsby, Der er væsentligt mindre plads end den ikke målfaste skitse ovenfor antyder.
Jeg har lavet et forslag, hvor stationen - altså den som lokalbanen udgår fra - har fået to lange perronspor og et stikspor til lokaltoget (her skal der lige lægges en perron ind også. Hvis man gerne vil have et spor mere kan man tilføje det til venstre med en englænder i den ene ende og et normalt sporskifte i den anden.
Der er meget lidt godstrafik på stationen, der er to stikspor, det ene med en rampe og det andet kan bruges til stationens stykgods. Sporet fortsætter ind i en kort tunnel for at skjule R2 kurven og en afkørsel ind til en firesporet skyggebanegård med omløbsmulighed - denne ligger under lokalbanens endestation. Herefter er der en paradestrækning med bløde kurver og banen forsvinder ned til en af de to skyggebanegårde med en helix i R4. Den inderste helix (antydet på sporplanen - R3) bærer sporet, der kommer fra den anden skyggebanegård. Lige efter man kører ud i lyset der, kan man til højre se de to spor, der fører fra den store station og ud til en grusgrav.
Her er det eneste sted på banen hvor jeg har brugt R1 (sporskiftet). Ellers er der kun brugt R2 og højere, R2 er så vidt muligt lagt under jorden. Krydsby har lidt hjemmelavet C-Flexspor for at få en så pæn sporføring som muligt.
Peter, håber du kan bruge mit forslag til noget, glæder mig til at høre dine eller andres kommentarer.
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
Havde jeg 3x3 meter gjorde jeg som skitseret på vedhæftede billede.
En 18 meter lang enkeltsporet strækning, der går gennem 2 stationer, hvoraf den ene har sidespor til industri. Højre side er 2 fiddle yards, det vil sige lange lide spor, hvor dine tog kan starte og stoppe og du kan (hånd)rangere som du har lyst til. De 2 fiddleyards skal placeres med så meget højdeforskel som muligt og banen skal skråne langsomt hele vejen rundt (nej stationerne skal selvfølgelig være plane).
Industribygningerne kan (meget behændigt) skærme for svinget.
Klaus
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
p.horsted
Indlæg: 16
Hej Lars
Det er nogle flotte bløde kurver du har fået plads til, særligt paradestrækningen giver en ekstra dimension til legen
Jeg er faktisk også glad for at du ikke fik plads til at bytte på trinbræt og "krydsby" på lokalbanen. Efter at have set sporplanen i dag er jeg sikker på at den nuværende placering er hel rigtig. Den kommer helt til sin rette med den nuværende placering.
Et ekstra perronspor på krydsningsstationen, som du også selv er inde på, er på min ønskeseddel. Det vil give lidt mulighed for et forsinket godstog el. lign. der afventer en krydsning af to persontog etc. Også en fin balance mht. gods/grusgrav.
Jeg har printet tegningen ud så jeg kan kigge noget mere på den i aften
Jeg har dog et spørgsmål omkring lokalbanens udkørsel fra krydsningsstationen - hvilken stigningsprocent har du lagt ind i sporplanen samt højdeforskellen ml. bro og udkørslen ?
mvh Peter
p.horsted
Indlæg: 16
Hej Klaus
Tak for dit indlæg. Jeg kigger på det senere i aften sammen med Lars' forslag
mvh Peter
Litra P
Indlæg: 1.852
Der er p.t. en stigning på kun 1% og 88 millimeter, den kan (bør man nok) man sætte lidt op, så lokalbanen kommer højere op i terrænnet. Og skyggebanegården under lokalstationen får lidt højere til loftet (vigtigt punkt også nævnt af Moppe). Nu har vi kun en dybde her på 35 centimeter, det er lidt mindre kritisk end hvis vi snakker om det dobbelte.
Den stejleste stigning er faktisk paradestrækningens stigning, der ligger på ca. 2,3 til 2,4%. Hvis du sender din e-mail adresse per PB, sender jeg dig gerne WinTrack-filen, så kan du på et hver givet punkt på anlægget aflæse højde og stigning/fald.
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej Moppe,
Sådan kan man også skære den. Det giver et lidt slankere anlæg, man undgår at skulle kravle under anlægget som ved mit forslag. Der bliver imidlertid problemer med at få perronlængderne op på det niveau, der er nødvendig for at køre med de valgte togstammer. Tre meter er faktisk for lidt i længde/bredde, derfor er stationerne på mit forslag lagt på skrå.
Selvom 18 meter lyder af meget, er det forbavsende så hurtig et tog gennemkører strækningen og så skal laves omløb. Det er faktisk meget rart at kunne køre rundt, specielt når lokomotiver skal køres til.
Men med min løsning, hvor der kan køres rundt (jeg forestiller mig, at skyggebanegårdene udformes som vendesløjfer med så mange overhalingsspor som muligt), skal der altså også bruges rigtig mange skinner. Det skal man heller ikke glemme.
Hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
p.horsted
Indlæg: 16
Hej Klaus og Lars
Jeg har siddet og kigget på jeres 2 forslag. Superglad for jeres foreløbige input. 3x3 m giver nogle begræsninger. At jeg hælder meget til forslaget fra Lars, skyldes at jeg i min ungdom har tilbragt mange timer i OHJ i deres skoletog og andet meget varieret materiel. Forslaget fra Lars giver mulighed for lidt nostalgi.
Skyggebanegårdene skal naturligvis have så mange overhalings- og opstillingsspor som muligt, da man ikke kan få nok af plads, især ikke med de mange spændende produkter som Hobbytrade kommer med i en jævn strøm.
mvh Peter
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
Jeg har jo også valgt kun at lave sidebanen.....
Klaus
(jeg skrev også at hvis jeg havde 3x3 m ville jeg gøre sådan)
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
Litra P
Indlæg: 1.852
Ja - og som sådan er det også en god løsning med en fin sporlængde mellem stationerne, hvor - øhhh - det jeg har tegnet medfører at lokaltoget stopper (igen og igen) sådan cirka efter en toglængde eller to :oops:
.
Til gengæld har Peter nu den store station, hvor du skal synkronisere trafikken mellem hovedbanen og lokalbanen plus det stoppende godstog, der skal samle de få godsvogne op fra lokalbanen og grusgraven.
Men egentlig skulle folk i det hele taget lave Gribskovbanen i model i de første driftsår - med dampvogn(e) og grydespor (håndbygget) - så er toglængden til at overse og sporplanerne lidt nemmere at indpasse i en normal parcelhytte
.
På den anden side så har de samme modelbyggere så heller ikke tid til at skrive noget som helst her under "layout" og så har vi ikke noget at snakke om - det ville også være trist
.
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...