Picture

JD

Indlæg: 712

PB  Hjemmeside

Juleopgave: H0 timesaver med savværk som tema

Her er så årets lille juleopgave:

Design et H0 timesaver layout på max. 200 X 50 cm. med hovedtema: savværk.

Udover temaet er der fuldstændigt frit spil med hensyn til layout, niveauer, "falske" bygninger, baggrund, skinnetype, antal spor/skiftespor, placering af alle spor m.v.

Legeledes står det frit for om du vil lave din opgave på Wintrack, et andet pc-program eller bare papir.

Hvem kan lave det mest spændende savværk på så få kvadratcentimeter? Cool

Konkurrencen slutter den 24 december så du har altså 20 dage fra og med i dag.

Jeg laver en afstemning til sidst og hvem ved - måske er der endda en dansk H0 godsvogn i præmie til den med de fleste stemmer... Shock

__________________

Jens 

DC bane i dansk epoke III

Like 0 kan lide
Top

Picture

Litra P

Indlæg: 1.852

PB

Sådan noget lignende som det her...?

Billede

Hilsen

Lars

__________________

Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...

Like 0 kan lide
Top

Picture

tybalt

It-projektleder

Holbæk

Indlæg: 999

PB  Hjemmeside

"Litra P" skrev:
Sådan noget lignende som det her...?HilsenLars

Hej Lars

Et rigtig nydeligt layout men jeg har lidt svært ved at genkende Time-Saver sporplanen, muligvis pga. 3-d grafikken.

Kan du ikke lige lægge den "rå" sporplan op så vi kan se hvordan Time-Saveren hænger sammen med savværksfunktionerne?

__________________

Med venlig hilsen
Henk

http://www.privatbanen.dk/
- H0, 2-skinne -

Like 0 kan lide
Top

Picture

Litra P

Indlæg: 1.852

PB

Dette layout er egentlig tre ting på en gang. Det er et diorama på 1m² - kan altså deltage i konkurrencer med denne maksimumstørrelse, det er en timesaver (rangeranlæg med indbyggede raffinesser) men kan også tjene som et sjovt indlæg i et (større) modulanlæg. Det sidste er måske det mest spændende, men det kræver et ”normaliseringsmodul” i hver ende for at være kompatibel med modulsystem XYZ.

Anlægget forestiller et lidt større savværk. Jeg har her taget udgangspunkt i Fallers savværk (katalognummer 190199) er udsolgt, men dette bygger egentlig på lokomotivremisen ”Duderstadt”, der stadig må være til at finde. Savværket er beliggende ved en flod og den lille industris sporsystem bliver nået fra den lokale sidebanestrækning. Det er strækningen, der kommer ind fra venstre i billedet. Broen der passeres kører over en af de bifloder (her snarere en å eller lille elv), der fører ud i den store flod. Kort efter afkørslen forsvinder sidebanen ind i en tunnel.

Savværket har som forretning i øvrigt flere ben at stå på. Der sælges således træ(stammer) fra de lokale skove, men der forarbejdes også stammer til flere forskellige forædlede produkter. Altså planker og brædder i alle mulige størrelser. Der bliver faktisk også importeret træ, dog ikke så ofte. Også her både som stammer (gammelt egetræ f.eks.) og som skåret materiale der videreforarbejdes. Endvidere sælges der en del pejsebrænde, der transporteres i lukkede godsvogne.

Savværket bliver betjent af den lokale Köf, der også foretager de nødvendige rangeropgaver i løbet af dagen. Efter aftale med lokalbanens direktionen overnatter den også i det dertil opførte blikskur. Hvis der er noget at lave på den lokale landstation, der kun ligger ca. 1500 meter til venstre for billedet, futter den så derned og løser opgaven.

Savværkets råstof – træer Wink – vokser naturligvis ikke i et tilstrækkelig antal nede ved floden, så de må hentes. Derfor er der en lille smalsporsbane knyttet til savværket. Denne er konstrueret i Märklin Z, sporene ser desværre lidt voldsomme ud i optikken, men det kommer sig af at man i WinTrack ikke kan blande forskellige målestoksforhold med hinanden (hvilket er logik for ingeniører og programmører – men ikke for mig), så sporene er selvkonstrueret med C-skinnernes profil. Da Savværket ligger nede ved floden og skovene naturligvis højere oppe i topografien, må denne lille smalsporbane overvinde en ret stor højde indenfor få meter. Derfor er sporføringen zig-zag til højre på anlægget. Dermed er det mulig at holde stigningen på denne strækning under 3% og den lille bæk/elv til venstre kan passeres i sikker højde - også i det tidlige forår, når mængden af vand fra højderne når deres maksimum.

Trafikgrundlaget stiller en del krav til layoutet som timesaver. Der kommer tomme godsvogne ind på savværket, der skal læsses med træstammer. Men der kommer vogne med træ til savværket, der skal losses – og måske køre tomme hjem igen. Og så der skal køres med lukkede såvel som åbne vogne, der tager sig af de forarbejdede produkter. Det bliver ikke nemt siger jeg bare.

Opgaverne der skal løses er altså:

1) Vogne med træstammer skal transporteres væk fra værket.

2) Vogne med forarbejdede produkter skal ligeledes kunne køres væk

3) Vogne med træstammer af andre sorter end savværket selv får leveret via den lille smalsporsbane skal der kunne tages imod.

4) Vogne med pejsebrænde skal afhentes med jævne mellemrum.

5) Anden trafik med hjælpe- og arbejdsmidler finder også sted.

Dette betyder at i mange tilfælde kører der tomme vogne ind og fyldte ud. Det omvendte kan også forekomme (sjældnere tilfældet). De lukkede godsvogne er i denne sammenhæng ikke det store problem.

Tja – for at løse det skal der en intelligent sporplan til. Den har jeg lige her.....

Hov – hvad er nu det? Jeg kan ikke finde den på min harddisk. Forhåbentlig finder jeg den inden den 24. december – ellers har jeg jo tabt konkurrencen (hulk!) Wink.

Hilsen

Lars

__________________

Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...

Like 0 kan lide
Top

Picture

tybalt

It-projektleder

Holbæk

Indlæg: 999

PB  Hjemmeside

Hej Lars

Tak for den instruktive forklaring.

Det gav en større forståelse for de rangermæssige udfordringer i layout'et men du kan forhåbentlig godt selv se hvor svært det er at gennemskue det ud fra 3d-tegningen (også pga. tegnetekniske mærkværdigheder).

Jeg håber at få sporplanen at se.

__________________

Med venlig hilsen
Henk

http://www.privatbanen.dk/
- H0, 2-skinne -

Like 0 kan lide
Top

Picture

Litra P

Indlæg: 1.852

PB

"tybalt" skrev:
Hej LarsTak for den instruktive forklaring.Det gav en større forståelse for de rangermæssige udfordringer i layout'et men du kan forhåbentlig godt selv se hvor svært det er at gennemskue det ud fra 3d-tegningen (også pga. tegnetekniske mærkværdigheder).Jeg håber at få sporplanen at se.

Selv tak, mens vi venter på sporplanen, der i parantes bemærket lige skal pudses lidt udenfor det sigtbare felt, hermed et par næroptagelser Cool.

Billede

Billede

Billede

Hilsen

Lars

__________________

Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...

Like 0 kan lide
Top

Picture

Litra P

Indlæg: 1.852

PB

"tybalt" skrev:
Hej LarsEt rigtig nydeligt layout men jeg har lidt svært ved at genkende Time-Saver sporplanen, muligvis pga. 3-d grafikken.Kan du ikke lige lægge den "rå" sporplan op så vi kan se hvordan Time-Saveren hænger sammen med savværksfunktionerne?

Den originale brug af ordet "Timesaver" kan man læse mere om her:

http://www.wymann.info/ShuntingPuzzles/sw-timesaver.html

Idag bliver begrebet nok mere brugt som "mindre rangeranlæg med mange muligheder for at bruge tid". Mit layout vil man givet også kunne designe svære opgaver til - venligst bemærk, at der for enderne af anlægget kun er plads til en vogn og Köf Laughing out loud, dette var dog ved udarbejdelsen ikke det primære mål. Svære rangeropgaver under tidspres er i sig selv ikke noget, som jeg synes man skal stræbe efter, men jeg kan godt lide anlæg med mange rangermuligheder på et minimum af plads, hvor det samtidig forsøges at afvikle disse så realistisk som muligt (1). Og lige netop dette er dette layout et forsøg på....

Hilsen

Lars

(1) Og lige netop derfor er der i stor grad brugt slanke sporskifter, hvilket mange andre med den stillede opgave ikke ville tænke på at bruge...

__________________

Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...

Like 0 kan lide
Top

Picture

Litra P

Indlæg: 1.852

PB

Hej igen!

Og her kommer så den finpudsede sporplan Laughing out loud.

Billede

Billede

Billede

Den lokale sidebanestrækning forsvinder som sagt lige efter broen ind i en tunnel. Dette spor fører ind bag kulissen - og kan som nævnt ovenfor eventuelt til højre føres videre til et modul, der er kompatibel med modulsystem XYZ. Ellers tjener dette spor kun som et skjult rangerspor som de andre spor bagved baggrundsbilledet. To spor bagtil er vigtigt fordi der skal være plads til både tomme vogne og vogne med træstammer/høvlede brædder/pejsebrænde/færdige produkter af anden art. Samtidig skal begge typer kunne trækkes ud/ind i den synlige del af savværket (gennem bygningen), så det er ikke bare ”tomme vogne ind” og derefter ”fyldte vogne ud”. Det omvendte kan altså også forekomme. Der eksisterer en omløbsmulighed for Köf‘en, idet dennes skur også har et skjult spor, der fører ind til sporene bagved.

En typisk opgave vil være at hente tre tomme vogne i den nærliggende by og derefter læsse disse. Enten inde i savværket, her skal den tomme vogn så trækkes væk og ind på sporet bagtil og erstattes med en fyldt eller også kunne det være sjovt at lave en fungerende model af kranen til højre i billedet. Træstammerne hentes af den lille skovbane og også her køres der med tomme vogne ind bag anlægget, der derefter kan læsses og returnerer til savværket.

Hvis layoutet bruges som timesaver kan der sikkert konstrueres mange sjove rangeropgaver, specielt hvis der skal sættes større togstammer sammen, skal der rangeres en hel del, fordi der kun er plads til et lokomotiv og en vogn i hver af de begge ender på layoutet.

Håber i kan bruge noget af det viste, hvis der er nogen, der har forslag til forbedringer, modtages disse med tak.

Hilsen

Lars

__________________

Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.