Storby med rangering og dannelse af tog
Dette anlæg er inspiret af Heljans sæt med tre B-vogne og en A-vogn. Med en MY som trækkraft har man et flot sort lyntog med en længde på ca. 140 cm. De fleste danske parcelhytter har (børne)værelser i størrelsen tre meter og lidt til gange lige under tre meter. Kan det lade sig gøre at skabe et anlæg for dette tog under denne begrænsning? Også hvis værelset skal kunne bruges som gæsteværelse nu og da?
Svaret er ja. Det kan det godt - her et forslag. Der er endda plads til mere end man tror...
Opbygning
Planen er 3,2 meter i længden og 1,5 meter i bredden. Anlægget forestiller jeg mig med hjul, så når det ikke er i brug, står det op ad værelsets ene væg. Når der skal køres - eller bygges - trækkes anlægget ind midt i lokalet, således, at man fra begge sider kan nå ind til midten. Anlægget er stort nok til, at to personer kan have glæde af driften. For at komme over på den anden side skal man enten sørge for ”duck under” løsning, eller hvis værelset er længere end de 3,2 meter, kan man jo bare gå udenom.
Præmisser
Skinnesystem Märklin C, kørsel fra A til B med god køretid i mellem de to stationer, ingen brug af R1, kurvesporskifter eller trevejssporskifter. Standardsporskifter (R2) benyttes over hele anlægget.
Tema
Temaet er en større by med en hovedbanegård og centralposthus. Byen er et jernbaneknudepunkt, der er mange tog, der ender og starter her, gennemkørende internationale tog forekommer dog også. Byen er endestation for lyntog og har derfor fået en tospors remise til disse. Godstrafikken har ikke den store betydning, men en lille godstogsrist har stationen dog nødvendigvis måtte anlægge.
Sporplan
Planen er en lang ensporet strækning med en vendesløjfe i hver ende. En lille paradestrækning er det blevet til forrest på anlægget, de gennemkørende tog og godstogene kan også spottes et kort øjeblik nede i banegraven. Forenden af paradestrækningen (forrest til højre) er det planlagt, at togene kører ned i helix til en skyggebanegård, der skal bygges så stor som muligt, gerne med 8 spor eller mere.
Stationen er en falsk sækbanegård, det vil sige, at det er muligt at køre med gennemgående tog selvom opbygningen af anlægget antyder, at strækningen/sporene ender under hovedbanegården. Stationen har 5 delvis (glas)overdækkede perronspor, hvoraf det er muligt at køre igennem på de to yderste. På de to næste er det muligt at lave omløb, det sidste spor er beregnet til styrvognstog.
Som sagt er stationen et jernbaneknudepunkt, derfor er der anlagt en større drejeskive med seks pladser i remisen. Ligeledes er der blevet plads til et centralværksted, hvor det rullende materiel kan repareres. Bagved bygningen er der pladser til ventende materiel . På de yderste pladser mod stopbommene står der et par vogne, der er opgivet, og som kun venter på skærebrænderen.
Derudover er der et spor, der betjener centralposthuset og et andet fører ned langs et større pakhus. Banetjenesten har en række vogne stående på sporet bag centralværkstedet.
Udtrækssporet til højre i planen kan nå alle fem perronspor og kan benyttes både til at rangere med togstammer ind på personvognsterrænet og på godsterrænet. For at undgå at ankommende godstog skal bruge perronsporene, kommer disse ud af mørket øverst på anlægget, lige efter at have passeret hovedbanegården. Korte godstog kan sendes samme vej ud igen, længere godstog må igennem det sidste spor på stationen.
Epoke og rullende materiel
Anlægget tænkes henlagt til Epoke III engang i slutningen af 50erne eller i begyndelsen af 60erne. Størrelse af stationen skriger DSB, og her har man så rigtigt mange muligheder for at boltre sig. Hvis der kører en vinrød MZ med nummeret 1401 skriver vi året 1967. Der skal man nok stoppe, for efter midten af tresserne blev der udrangeret rigtig meget interessant materiel.
Så hvis vi holder os til det, så kan man køre med det hele. Lige fra MO med styrvognstog, dampdrevne lokaltog, dieseldrevne person og iltog, for nu ikke at glemme paradehestene, de nye og de gamle lyntog.
Tricks og særheder
Udover tricket med den falske sækbanegård, ser det også ud som om, at bane er dobbelsporet. Dette er ikke tilfældet. De to spor i banegraven er et overhalingsspor, der muliggør en tidsnær togkrydsning på stationen. Og i den anden (højre) ende af stationen ender det venstre spor blindt inde i tunnellen. Dette spor benyttes som ventespor for stationens rangerlokomotiv (MH eller Q).
Det er muligt at køre automatisk drift på hovestrækningen og samtidig rangere uforstyrret på stationen, da udtrækssporet, har direkte adgang til de første tre spor på stationen. Hvis der er mere plads i bredden, kan paradestrækningen blive rigtig flot og lægges i dagslys hele vejen rundt.
Forslag til forbedringer modtages med tak...
Hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Litra P
Indlæg: 1.852
For at give jer en idé om, hvordan centralværkstedets bygning kunne se ud, sætter jeg lige dette link...
Man skal vist stå tidlig op for at kunne lave noget lignende
.
Bemærk især billedet, hvor det er mørkt udenfor, og hvor den indvendige belysning er tændt...
Hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Gert Frikke
Indlæg: 2.327
Hejsa!
Utrolig flot lavet - sådan noget drømmer man om at gå i gang med - men der er for en formue i messing i den bygning!
Har lige købt messing til en bro på 80 cm - over 500 kr!
Glæder mig til at komme i gang med at lodde den sammen. Det vil nu vare lidt inden der er tid til det - materialerne skulle bare købes da jeg var hos den rigtige "messing-pusher"
mvh
Gert
modeltog - en kopi af virkeligheden på en fantasifuld måde
Erik 1:87
Softwareingeniør
Odense
Indlæg: 901
Hej Lars
Imponerende hvad du har fået presset ind af spor på den plads. På sin vis lidt overvældende, men på den anden side skjules en stor del af skinnerne og taget i betragtning at det er en banegård, så skal det nok blive godt.
Jeg har lidt svært ved at overskue din helix under drejeskiven sammenholdt med de -1.0 og -1.5. Hvor mange sporskifte er der knyttet til denne helix?
Hilsen Erik, My 1 2 87.dk
Litra P
Indlæg: 1.852
Kun et enkelt. Hvis vi starter ved udgangen af stationen og kører ud i helixen, så har sporet efter en runde nået det punkt, hvor det skal køre under sporet til remisen (niveau -1,
. Lige efter dette punkt kommer der et sporskifte, der fører ud til banegraven til venstre. Efter endnu en halv runde har vi nået niveauet -1,5 og sporet kører videre under godsterrænet. Især på den sidste del er stigningen lige på kanten af, hvad jeg kan anbefale, men med en maximal toglængde på 140cm går det. Hvis man har en smule mere plads i bredden, kan man her benytte R3 eller endda R4, derved bliver det også muligt at lave en paradestrækning i det fri øverst på planen.
Hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej igen,
Jeg har gennemført en lille update af planen, idet jeg har udbedret et svagt punkt.
Hvis man kører ud af stationens venstre del, kører man ned i banegraven, stigningen (eller her faldet) her kan man gøre mindre ved at flytte indkørslen til sporene til post- og pakhuset ind på selve stationen. Dette giver to skinnelængder mere før niveau -1 skal nås.
På planen man se hvordan
Hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Litra P
Indlæg: 1.852
Og her er en lille variant. Hvis man gerne vil have en lidt længere sigtbar paradestrækning, så kan man gøre opstillingssporene nederst en smule kortere. Der er stadig plads til et helt tog indenfor banens definierte maksimum toglængde (minus lokomotiv). Lyntogsremisen kan man enten lade falde bort eller reducere i størrelse til 3 eller 4 vogne i længden.
Hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...